Lietuvoje prasideda Europos paveldo dienų renginiai

Lietuvoje prasideda Europos paveldo dienų renginiai

Lietuvoje prasideda Europos paveldo dienų renginiai, bus apdovanoti paveldo tyrėjai ir restauratoriai. 

Kaip pranešė Kultūros paveldo departamentas, renginiais norima supažindinti visuomenę su turtingu Lietuvos kultūros paveldu. Šių metų tema – „Gyvasis paveldas: meistriškumo laboratorija“, skirta atkreipti dėmesį į paveldo kūrėjus ir meistriškumo laboratoriją, veikiančią kultūros paveldo objektų kūrimo ir išsaugojimo procese.

Ketvirtadienio vakarą Europos paveldo dienų atidarymo renginys vyks Vilniaus šv. Jurgio bažnyčioje. Jos metu bus apdovanoti tyrėjai ir restauratoriai, savo žinias paskyrę kultūros paveldo tyrimams ir išsaugojimui. Kultūros ministerija įteiks  medalius „Už nuopelnus Lietuvos kultūros paveldui“.

Vėliau numatyta diskusija apie paveldo vietą šiandienos žmogaus ir piliečio gyvenime, kaip kultūros paveldas gali tapti įkvėpimo bei kūrybingumo šaltiniu, skatinti tęstinumo jausmą ir kurti pridėtinę vertę. Dalyviai galės pasidairyti po šv. Jurgio bažnyčios erdves, kurios dešimtmečius buvo uždaros ir ne kasdien prieinamos. Vilniaus senosios regulos karmelitų vienuolyno statinių ansamblio šv. Jurgio bažnyčia yra valstybės saugomas kultūros paveldo objektas. 

Anot departamento, daugiau nei 200 organizatorių dešimt rugsėjo dienų visoje Lietuvoje kurs paveldo pažinimo šventę, kurioje bus sudaryta galimybė apsilankyti restauravimo laboratorijose Lietuvos dailės muziejaus Prano Gudyno restauravimo centre, restauravimo ir konservavimo centruose įvairiuose krašto muziejuose, jaunųjų restauratorių meistriškumo dirbtuvėse Panemunės pilyje. Čia bus galima susipažinti su restauravimo procesu ir gyvai jį patirti. 

Europos paveldo dienų metu vyks pastaraisiais metais restauruotų architektūros objektų pristatymai – šalies bažnyčių, dvarų sodybų ar gyvenamųjų pastatų. Susitikimai su architektais bei restauratoriais numatyti Šv. Teresės ir Pranciškonų bažnyčiose Vilniuje, H. ir T. Ivanausko šeimos namuose Obelynėje, Ilguvos Šv. Kryžiaus atradimo, Pavoverės Šv. Kazimiero, Skaudvilės Šv. Kryžiaus bažnyčiose, dviejuose Tiškevičių rūmuose Vilniuje, kuriuose šiandien įsikūrusi Vilniaus apskrities A. Mickevičiaus viešoji biblioteka bei VilniusTech Kūrybinių industrijų fakultetas, Salų dvaro sodybos rūmuose Aukštaitijoje.

Šiemet minint UNESCO Nematerialaus kultūros paveldo išsaugojimo konvencijos 20-metį, renginių programoje numatyti nematerialiajam kultūros paveldui arba senųjų tradicijų pažinimui skirti renginiai – pažintis su skiedrinės stogdengystės ir šiaudinių sodų rišimo tradicijomis, pažintinė kelionė į drevinės bitininkystės bityną Musteikos kaime, pasivaikščiojimas per šilinių dzūkų kaimus.

Europos paveldo dienos – tai kultūros paveldo pažinimo, populiarinimo, jo verčių atvėrimo visuomenei iniciatyva. Tai bendra Europos Tarybos ir Europos Komisijos programa, kurioje dalyvauja 48 šalys.

Europos paveldo dienų renginiai Lietuvoje vyks iki rugsėjo 17 dienos. Į daugelį jų reikalinga registracija. 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder