Klaipėdoje – jungtinės Lietuvos muziejų etnografinės parodos išlydėtuvės

Vasario 3 d. Mažosios Lietuvos istorijos muziejus (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda) kviečia į parodos „Prikelta atmintis: šimtmečio eksponatai“ išlydėtuves.

Etnografinėje parodoje eksponuojama daugiau kaip 100 Mažosios Lietuvos eksponatų, susijusių su lietuvininkų apranga, tautiniais simboliais, gyvenimo būdu.

Joje pristatomos išskirtinės kilnojamosios kultūros vertybės iš įvairių Lietuvos institucijų ir šišioniškių šeimų. Pirmą kartą į Klaipėdą atvežta visa delmonų kolekcija iš Lietuvos nacionalinio muziejaus (33 vnt.).

Taip pat čia galima apžiūrėti ir kitų Lietuvos muziejų vertingiausius Mažosios Lietuvos eksponatus: išskirtinę XIX a. lietuvininkės puošmeną – baltą drobulę su perdrobulyje išsiuvinėtais unikaliais ženklais ir simboliais, originaliai nušlifuotus XIX a. II pusės gintaro karolius (70 cm ilgio, suverti iš 45 karoliukų) iš Rytprūsių, lietuvininkių juostas, kuriose – ne tik saviti simboliai, bet ir žodiniai tekstai, gausią pirštinių kolekciją, XIX a. – XX a. pr. Tilžės lietuvininkių prijuostes ir kt.

Parodoje lankytojai turi progą pamatyti, kaip tradicinių drabužių komplekte buvo derinamos spalvos, sužinoti, kokie kostiumo elementai siūti iš pirktinių, o kokie iš namuose austų medžiagų ir kuo skiriasi tautinis bei istorinis kostiumas.

Programoje – trys vaizdinės prezentacijos ir diskusijos:

  • 12.00 val. „Pelkininkų apranga ir gyvenimo būdas“. Dalyvauja Laima Virginija Mačėnienė ir vabališkiai
  • 13.00 val. „100 vertingiausių kilnojamųjų kultūros vertybių iš parodos „Prikelta atmintis: šimtmečio eksponatai“. Pristatys Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus Etnografijos skyriaus vedėja dr. Aušra Kavaliauskienė
  • 14.00 val. „Kiek siuvinėjimo kryželiu būdų mokėjo lietuvininkės?“. Apie siuvinėjimo kryželiu technikas ir delmonų siuvinėjimo paslaptis kalbėsimės su rankdarbių meistre Irena Šukyte-Ungaro

Kiekvienas susitikimas ir teminis pokalbis bus užbaigiamas kafijos puodeliu.

Dalyvavimas nemokamas, registracija nereikalinga.

Paroda muziejuje veiks iki vasario 7 d.

Maloniai visų laukiame!

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder