Memel Nord

Girulių baterijos ekspozicijai - grėsmė užsidaryti

(8)

Aplinkos ministerijos (AM) parengta saugomų teritorijų pertvarka esą gali skaudžiai smogti vienam populiariausių pajūryje lankytinų objektų - Giruliuose jau apie dešimtmetį veikiančiai karinei ekspozicijai vokiečių Antrojo pasaulinio karo baterijoje „Memel Nord“.

Dabar ją valdo Pajūrio regioninio parko (PRP) direkcija, kuri po reformos bus panaikinta įkuriant Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkciją su būstine už pusšimčio kilometrų esančioje Rusnėje.

"Mūsų direkcija nebebus to objekto šeimininkė. Kartu neaišku, ar po reformos išliks dabar išlaikoma pusė ekspozicijoje dirbančio gido etato.

Jei jį panaikins, užsidarys ir pati ekspozicija, nes nebebus kas veda ekskursijas, prižiūri bunkeryje įrengtus istorinius reliktus. Kas su jais bus tuomet - irgi mįslė", - sakė PRP direktorius Darius Nicius.

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas stebėjosi tokio scenarijaus vizija ir užtikrino, kad ekspozicija tikrai nebus užrakinta, ji veiks ir toliau.

Įžvelgia grėsmes

Parengtos ir Vyriausybei pateiktos Lietuvos saugomų teritorijų sistemos pertvarkos esmė: siūloma suformuoti keturias regioninių parkų bei rezervatų direkcijas pagal etnografinius regionus, užtikrinant kiekvienos jų identitetą.

Tokiu būdu rastųsi naujas darinys - Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcija, o Pajūrio, Nemuno deltos, Rambyno, Pagramančio regioninių parkų bei Viešvilės gamtinio rezervato direkcijos būtų panaikintos. Pačios saugomos teritorijos žemėlapyje išliktų ir vadintųsi taip pat.

Vyriausybė dar nėra priėmusi nutarimo dėl saugomų teritorijų reformos ir planuoja tai padaryti iki kovo 1-osios.

Tuomet naujoji administracinė sistema realiai pradėtų funkcionuoti liepą.

"Kiek žinome iš pristatymų, PRP būtų paliktas ekologo, kraštotvarkininko, lankytojų centro administratoriaus, darbininko ir vadinamojo reindžerio etatai. Pastarasis būtų ir ūkvedys, ir specialių prevencinių priemonių įgyvendintojas, kitaip, atliktų panašias kaip dabartinio direktoriaus pareigas.

Tačiau bent kol kas nenumatyta palikti pusę gido etato, kuris įsteigtas vien dėl „Memel Nord“ baterijoje įrengtos Antrojo pasaulinio karo ekspozicijos", - pasakojo D. Nicius.

Dabartinis gidas Timūras Bandza anksčiau dirbo savanoriškais pagrindais, tačiau po reformos esą to daryti negalėtų.

"Už patekimą į ekspoziciją yra mokami pinigai, reikia pirkti 2 eurus kainuojančius bilietus. Oficialiai naujojoje direkcijoje nedirbantis žmogus negalėtų to daryti, atsirastų teisinių kliūčių.

Viskas priklausytų nuo naujosios direkcijos Rusnėje vadovų valios. Dabartinė PRP direkcija įsikūrusi Karklėje, todėl ir baterija mums yra šalia, galima operatyviai reaguoti, spręsti iškilusius klausimus vietoje, o kaip bus, kai valdžia - Rusnėje?

„Memel Nord“ ekspozicijos likimui yra iškilusi grėsmė ir dėl dar vieno aspekto: antrajame saugomų teritorijų sistemos pertvarkos etape nuo 2023-iųjų būtų atsisakyta saugomoms teritorijoms esą nebūdingų funkcijų. Palikta tik aplinkosauga, gamtosauga.

Tuomet net teoriškai nebegalima būtų išlaikyti ekspozicijos, jei ir būtų etatas, nes tokia kultūrinė, pažintinė, turistinė veikla nebepatektų į saugomos teritorijos funkcijų apibrėžimą", - niuansus dėstė PRP vadovas.

Be kita ko, antrasis reformos etapas paliestų jau ir nacionalinius parkus. Šios pertvarkos politikai ir jos eigai nepritaria Lietuvos aplinkos apsaugos sistemų darbuotojų profesinė sąjunga.

„Memel Nord“ baterijos atveju esama dar vieno niuanso: aplink šį objektą esą jau sparnus rėžia apsukrūs vertelgos dėl 2 ha prie bunkerio suformuoto žemės sklypo, kuris tęsiasi iki pat jūros kranto.

POPULIARU. Antrojo pasaulinio karo laikų bunkeryje kasmet apsilanko daugybė žmonių, kuriuos su istorija supažindina Pajūrio regioninio parko direkcijos gidas.

Baiminamasi, kad saugomai teritorijai nebeadministruojant baterijos jos valstybinis turtas atsidurtų viešajame aukcione.

 

Nusipirkus baterijos statinius su žemės sklypu jame būtų galima vystyti pelningą komercinę veiklą.

Ministras ramina

Savo ruožtu aplinkos ministras S. Gentvilas teigė, jog dabartinio PRP vadovo išsakomos baimės neva yra nepagrįstos.

„Šimtu procentų galiu užtikrinti, kad “Memel Nord" baterijos ekspozicija ir po reformos veiks.

Dar daugiau pasakysiu: šiais metais Aplinkos ministerija skyrė papildomai lėšų būtent tokių objektų, kaip ekspozicija Giruliuose, Šaltojo karo muziejus Plokštynėje, Lajų takas Anykščiuose, Gyvojo žirgo muziejus Kurtuvėnuose darbuotojų išlaikymui.

Šiuos objektus valdančioms regioninių parkų direkcijoms nebereikia sukti galvos, iš kur gauti pinigų, nes jie numatyti valstybės biudžete", - teigė jis.

Esą reforma nepatenkinti yra dabartiniai saugomų teritorijų direkcijų vadovai, finansininkai, kurie neteks einamų pareigų.

„Mūsų tikslas yra sutaupyti minėtų etatų sąskaita ir dar labiau išplėsti darbuotojų, kurie tiesiogiai dirba su parkų lankytojais ar turistiniuose, lankytinuose objektuose, kaip “Memel Nord", skaičių.

Tarp jų - ir kultūrologų, architektų, paveldosaugininkų. Matyt, nėra iki galo įsigilinta į sistemos pertvarkos niuansus", - svarstė klaipėdietis.

Perimtų ir TIC

Jei vis dėlto taip įvyktų, jog „Memel Nord“ baterijos ekspozicijos nebegalėtų prižiūrėti naujai įkurta direkcija su būstine Rusnėje ir būtų sprendžiamas jos likimas, pagalbos ranką žada ištiesti Klaipėdos rajono savivaldybė.

Jos įsteigto Klaipėdos rajono turizmo informacijos centro direktorė Daiva Buivydienė neabejoja, jog Girulių bunkeriai yra labai svarbūs turizmui.

"Jau diskutavome su Savivaldybės administracija, ką reikės daryti, kai bus panaikinta bateriją Giruliuose valdanti PRP direkcija. Jei būtų priimtas sprendimas pavesti administruoti ir rūpintis baterijos ekspozicija mūsų įstaigai, mes mielai sutiktumėme.

Šis objektas yra labai populiarus ir reikalingas vystant pajūryje turizmą, todėl negali išnykti iš žemėlapio", - teigė ji.

Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio skyriaus vyriausiasis specialistas Laisvūnas Kavaliauskas tikina, kad „Memel Nord“ baterija su ekspozicija yra vienas geriausių pavyzdžių, kaip kultūros paveldas gali pasitarnauti visuomenės pažinimui, turizmui.

„Su PRP direkcija dėl to objekto užsimezgė labai konstruktyvūs santykiai, pavyksta spręsti tvarkybos klausimus. Sunku dabar ką ir pakomentuoti, kaip bus, kai panaikins direkciją, ar naujieji baterijos šeimininkai skirs tiek dėmesio šiam kariniam paveldui. Būtų liūdna, jei ekspozicijos likimas pakibtų ore“, - komentavo paveldosaugininkas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder