Giedrė Žickytė

Filmo „Šuolis“ premjerą Klaipėdoje pagerbė netikėti svečiai

(1)

Antradienį, Klaipėdoje, „Kultūros fabriko“ kino salėje pristatytas daug apdovanojimų pelnęs Giedrės Žickytės dokumentinis filmas „Šuolis“. Jo epizodai buvo filmuojami ir Baltijos jūroje, Karinių jūrų pajėgų paieškos ir gelbėjimo laive „Šakiai“ bei priešmininiame laive „Skalvis“. Filmo pristatyme su žiūrovais susitiko, į jų klausimus atsakinėjo jo režisierė G. Žickytė.

Filmas „Šuolis“ - tai unikali lietuvio jūreivio Simo Kudirkos istorija. 1970 m. jis, peršokęs iš sovietinio laivo į JAV pakrančių apsaugos katerį, paprašė politinio prieglobsčio, tačiau, savo siaubui, buvo grąžintas į sovietinių budelių rankas. Grąžintas atgal ir įkalintas, Simas sulaukė didžiulio tarptautinio palaikymo, dėl jo išlaisvinimo buvo rengiamos tūkstantinės demonstracijos.

„S. Kudirkos šuolis į laisvę Šaltojo karo metu sukėlė milžinišką politinį sąmyšį JAV ir Sovietų Sąjungoje. Įsivaizduokit, lietuvio iš Griškabūdžio likimą sprendė net du JAV prezidentai - Ričardas Niksonas (Richard Nixon) ir Džeraldas Fordas (Gerald Ford). Mažas žmogus tapo žmogaus laisvių pažeidimo simboliu visame pasaulyje“, - sako G. Žickytė.

Kurdama filmą „Šuolis“ režisierė su S. Kudirka po penkiasdešimties metų grįžo į amerikiečių laivą „Vigilant“, kad istorijos herojus dar kartą išgyventų jo likimą pakeitusį šuolį. Filmo istorija pasakojama paties S. Kudirkos lūpomis, papildyta archyviniais kadrais.

Filmas jau parodytas daugiau kaip 20 tarptautinių kino festivalių Amerikoje, Europoje, Azijoje ir Naujoje Zelandijoje. Net 9-iuose kino festivaliuose filmas buvo nominuotas ir pelnė apdovanojimus kaip geriausias ir žiūrovų mylimiausias festivalio filmas. Nuo rugsėjo 17 d. „Šuolis“ pasiekė ir Lietuvos kino teatrus ir jau spėjo sulaukti daugybės palankių kino kritikų ir žiūrovų atsiliepimų.

Į filmo premjerą Klaipėdoje susirinko didžiulis būrys kino mėgėjų ir kviestinių svečių, tarp jų - Savivaldybės, Karinių jūrų pajėgų, uosto atstovai. Filmo kūrėjus pasveikino Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, o didžiausia staigmena tapo laivo, iš kurio iššoko S. Kudirka, medicinos seselės ir bocmano pasirodymas.

„Susitikimai su kino kūrėjais Klaipėdoje nėra dažni, tad labai džiaugiamės, kad “Šuolio„ premjera ir susitikimas su G. Žickyte pavyko puikiai. Žiūrovai labai šiltai bendravo su režisiere, pateikė jai daugybę klausimų, į kuriuos ji labai įdomiai atsakinėjo“, - po premjeros džiaugėsi „Kinas ArleKinas“ vadovas Linas Lesauskas ir pažadėjo, kad uostamiesčio kino žiūrovai sulauks ir daugiau panašių renginių „Kultūros fabrike“ įsikūrusioje kino salėje.

SVEIKINIMAI. Filmo „Šuolis“ režisierę Giedrę Žickytę pasveikino Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas su žmona Inga.

SVEIKINIMAI. Filmo „Šuolis“ režisierę Giedrę Žickytę pasveikino Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas su žmona Inga.

POKALBIS. Filmo žiūrovai turėjo daug klausimų jo kūrėjams.

POKALBIS. Filmo žiūrovai turėjo daug klausimų jo kūrėjams.

STAIGMENA. Premjeroje pasirodė laivo, iš kurio iššoko S. Kudirka, medicinos seselė ir bocmanas.

STAIGMENA. Premjeroje pasirodė laivo, iš kurio iššoko S. Kudirka, medicinos seselė ir bocmanas.

DOVANOS. Karinių jūrų pajėgų atminimo dovanos režisierei.

DOVANOS. Karinių jūrų pajėgų atminimo dovanos režisierei.

Domo RIMEIKOS nuotr.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder