Teatralams - "Mūzos" ir žiūrovų meilė

Teatralams - "Mūzos" ir žiūrovų meilė

Kovo 27-ąją, švenčiant Tarptautinę teatro dieną, Klaipėdos dramos teatre jau ketvirtą kartą buvo įteiktos teatralų labai laukiamos nominacijos "Mūza". Renginyje taip pat nestigo visuomenės elito atstovų įsteigtų simpatijų prizų mylimiems aktoriams, nuoširdžių padėkų visai teatro bendruomenei ir smagaus juoko, kuriuo visus susirinkusius užkrėtė šmaikštūs renginio vedėjai aktoriai Arnoldas Eisimantas ir Liudas Vyšniauskas.

"Kai pirmą kartą buvo įsteigta nominacija "Mūza", buvo kaip tik tie metai, kai mes po ilgo laiko grįžome į rekonstruotą Dramos teatrą - į savo namus. Manau, kad namai yra visa ko pagrindas. Kai turi namus, gali kurti. Esu labai laimingas žmogus, nes dirbu Klaipėdos dramos teatre. Esu dėkingas kiekvienam kolektyvo nariui. Čia dirba nuostabūs žmonės. Mes gyvename labai įdomų gyvenimą", - renginio metu kalbėjo teatro vadovas Tomas Juočys.

Jis dėkojo Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos "Bega" valdybos pirmininkui Aloyzui Kuzmarskiui, kad jo iniciatyva buvo ne tik įsteigtos "Mūzos", bet ir pasirašyta ilgalaikė bendradarbiavimo sutartis.

Pagal 2015 metais pasirašytą ir praėjusių metų pabaigoje atnaujintą mecenavimo sutartį, "Bega" yra įsipareigojusi teikti ilgalaikę finansinę paramą Klaipėdos dramos teatrui. Šalia to kompanija kasmet teikia nominacijas "Mūza" teatro kūrėjams, kuriuos apdovanojimui pasiūlo teatro vadovo T. Juočio vadovaujama komisija.

"Teatre neegzistuoja amžius"

"Tradiciškai tarsi turėtų būti taip, kad viena "Mūza" atitenka jaunosios kartos, o kita - vyresniosios kartos atstovui. Bet, manau, teatre amžius neegzistuoja", - prieš paskelbdamas laureatus, kalbėjo T. Juočys.

Šiemet šios garbingos nominacijos laureatais tapo ilgametis Klaipėdos dramos teatro aktorius Igoris Reklaitis ir jaunosios kartos šio teatro kūrėjas Linas Lukošius.

"Noriu kolegoms pasakyti labai svarbų dalyką - be jūsų aš būčiau niekas. Man didžiulis džiaugsmas dirbti su jumis. Ačiū jums ir ačiū "Begai", - dėkojo L. Lukošius.

I. Reklaitis padėkos kalbą sakė spektaklio "Kas prieš mus" personažo Benito Musolinio žodžiais, kuriuos užbaigė skambia fraze: "Visų šalių teatralai vienykitės. Su Teatro diena!"

"Dėkojame jums, kad jūs leidžiate mums matyti širdimi", - laureatams ir visiems teatralams dėkojo "Begos" generalinis direktorius Laimonas Rimkus. Jis perdavė visiems nuoširdžius "Begos" valdybos pirmininko A. Kuzmarskio, kuris tą vakarą negalėjo būti kartu su teatro bendruomene, sveikinimus.

A. Kuzmarskio teigimu, Dramos teatras yra ne tik uostamiesčio, bet viso Vakarų Lietuvos regiono kultūros židinys, turintis daug rimtų kūrybinių ambicijų ir gebantis jas sėkmingai realizuoti.

"Suprantame, kad kultūros srityje ne visus sumanymus įmanoma įgyvendinti be pagalbos iš šalies, ypač kai jie tikrai ambicingi ir kuriantys vertę ne vien teatrui, bet visam miestui bei regionui. Todėl tęsiame šią misiją ir didžiuojamės prisidėdami prie papildomų galimybių kurti vertingą kultūrinį turinį, puoselėdami teatro kūrėjų pagerbimo ir paskatinimo tradiciją", - teigia A. Kuzmarskis.

"Mūzos" nominantams kompanija "Bega" skyrė po 1 000 eurų piniginę premiją ir skulptoriaus Klaudijaus Pūdymo sukurtą mažosios plastikos darbą, atkartojantį nuo 1990 m. Klaipėdos dramos teatro fojė puošiančių to paties autoriaus skulptūrų "Mūzos" fragmentą.

Nuo 2016 metų teikiamų apdovanojimų laureatais jau yra tapę aktoriai Regina Šaltenytė, Nijolė Sabulytė, Renata Idzelytė, Jonas Baranauskas, aktorius, režisieriaus padėjėjas Vaidas Jočys ir režisierius, ilgametis Klaipėdos dramos teatro meno vadovas maestro Povilas Gaidys.

Netrūko dovanų

Tradiciškai kasmet šio renginio metu miesto įmonių vadovai bei visuomenės atstovai taip pat steigia simpatijų prizus savo mylimiems aktoriams.

"Salėje yra teatro draugų, bičiulių, kurie taip pat nori mus pasveikinti. Tik su viena sąlyga, kad sveikinimo kalbos nebūtų ilgos. Gal geriau su dviem sąlygom, nes Sąlygos po vieną nevaikšto..." - šitaip šmaikščiai renginio vedėjai pristatė Jolantą ir Joną Sąlygas, kurie simpatijos prizą šiemet skyrė aktoriui Mikalojui Urbonui.

"Mes suradome tikrą klaipėdietį, kuris Klaipėdoje baigė mokyklą, taip pat Klaipėdos universitetą ir vaidina Klaipėdos dramos teatre", - sveikindamas M. Urboną, paaiškino J. Sąlyga.

Dovana iš Birutės ir Kazimiero Vaišvilų rankų keliavo ilgametei Klaipėdos dramos teatro aktorei Nijolei Sabulytei.

"Kodėl, kai sveikina vyresnę aktorę, muzika tokia lėta tu ru ru ru?" - šmaikščiai sveikinimo metu foninę muziką grojusiems Kreivos muzikos orkestru pasivadinusiems kolegoms priekaištavo N. Sabulytė.

"Jaučiu, kad renginys krito į duobę", - tęsė L. Vyšniauskas.

"Reikia nepamesti tempo, kad viskas vyktų greitai, greitai", - pritarė ir A. Eisimantas.

"Supratau. Mums reikia Greičiūnų..." - šmaikščiai dar vieną simpatijų prizą įsteigusius Ireną ir Valentiną Greičiūnus į sceną kvietė renginio vedėjai.

Šiemet Greičiūnų šeima pagerbė jauną talentingą aktorių Joną Baranauską.

"Mes džiaugiamės, kad Klaipėdos dramos teatras sugeba prisivilioti aktorių ir iš kitų miestų. Tai yra Klaipėdos dramos teatro jėga", - sakė V. Greičiūnas.

"Eimuntas Nekrošius po spektaklio "Kalės vaikai" pasakė, kad akys yra didžiausia dovana, kuriomis žiūrovui gali perteikti ką nori. Jauni aktoriai nemato žiūrovų, lyg akių neturėtų. Taigi mūsų simpatijų prizas šiemet - už akis. Jūs atkreipkite dėmesį į Jono akis. Jos tarsi pačios vaidina", - kalbėjo I. Greičiūnienė.

Ir kaipmat kiti scenoje buvę aktoriai ėmė demonstruoti, kad ir jie geba vaidinti akimis...

Dar viena maloni dovana iš Sonatos ir Vytauto Lygnugarių rankų buvo įteikta talentingam aktoriui Dariui Meškauskui.

"Pirmą kartą esame tokiame teatro renginyje. Esame dėkingi už šią galimybę. Stebimės, mokomės, matome, kad vokeliai šiuo metu nemadingi, tad ir mes atėjome su dėžute..." - teikdama aktoriui dovaną, žiūrovus pralinksmino S. Lygnugarienė.

Tikimasi, kad iniciatyva Teatro dienos proga apdovanoti aktorius išliks puikiu pavyzdžiu ir kitais metais dar daugiau scenos meistrų pajaus išskirtinį miesto bendruomenės atstovų dėmesį bei dėkingumą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder