Sumokėjus baudą - nemalonus siurprizas

Sumokėjus baudą - nemalonus siurprizas

Klaipėdietė Birutė Gedgaudienė savo patirtį galėtų parduoti absurdo filmo scenaristams. Galbūt bent taip galėtų kompensuoti patirtas išlaidas, kai sumokėjusi baudą dar turėjo kelis mėnesius mokėti antstoliams už bergždžiai atliktą darbą.

Iš neįgalumo pensijos gyvenanti 78-erių moteris į absurdišką istoriją įsipainiojo dėl to, kad jos automobilį remontavęs meistras sugalvojo juo nuvažiuoti nusipirkti detalių kaip tik tą dieną, kai baigėsi automobilio draudimo galiojimas...

"Kadangi automobilis buvo servise, aš juo nevažinėjau, tad ir nepasižiūrėjau, kad draudimas nebegalioja. Bet taip jau mūsų šalyje surėdyta - automobilis mano, man ir paskyrė baudą, beje, nepagrįstai didelę - net 90 eurų", - pradėjo pasakoti į redakciją prašyti pagalbos atėjusi B. Gedgaudienė.

Moteris pateikė ir dokumentus, kuriuose užfiksuota, kad minėta bauda jai buvo paskirta 2018 metų rugsėjo 19 d.

"Bet aš išrašą apie man paskirtą baudą pašto dėžutėje radau tik spalio 16 dieną", - tikino moteris.

Nusprendė mokėti dalimis

Kadangi jos neįgalumo pensija siekia tik 352 eurus, iš karto atseikėti valstybei 90 eurų moteris tikino neturėjusi jokios galimybės.

"Aš ir iš visos neįgalumo pensijos sunkiai išsiverčiu, o jei nurėžčiau kone trečdalį, niekaip neišgyvenčiau, tad nusprendžiau, kad sumokėsiu dalimis. Vos tik kitą mėnesį gavau pensiją, kaipmat pradėjau mokėti. Pirmus du mėnesius pervedžiau po 10 eurų, o trečiąjį - per du kartus likusią sumą", - pasakojo B. Gedgaudienė.

Moteris pateikė ir kvitus, kuriuose aiškiai užfiksuota, kad į Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) sąskaitą ji po 10 eurų pervedė tris kartus: 2018-ųjų lapkričio 19-ąją, gruodžio 13-ąją ir 2019-ųjų sausio 7-ąją, o po savaitės, sausio 14-ąją, pervedė ir likusius 60 eurų.

"Pasiskaičiavau, kad išgyvensiu, ir nusprendžiau atsikratyti nemalonios baudos", - atsiduso pensininkė.

Tačiau taip paprastai niekas nesibaigė. B. Gedgaudienė prisiminė, kad 2018-ųjų gruodžio 25 d. ją pasiekė antstolių raštas, kad ji yra skolininkė.

"Nedelsdama kreipiausi į VMI. Darbuotojos pripažino neapsižiūrėjusios, kad bauda pradėta mokėti. Tačiau paskui pradėjo aiškinti, kad į antstolius kreipėsi dėl to, kad aš iš karto sumokėjau ne visą sumą.

Bet juk niekur nėra parašyta, kad visą baudą reikia sumokėti vienu ypu. Jei žmogus neturi tokios sumos, ką jam daryti?

Pavyzdžiui, prieš keletą metų turėjau mokėti nedidelę baudelę už greičio viršijimą ir tada tvarkingai mokėjau per kelis kartus, bet niekas antstolių ant manęs nesiundė", - porino pokalbininkė.

Laukė nemalonus siurprizas

B. Gedgaudienė sakė iš policijos gavusi raštą, kuriame netgi parašyta, kad ji permokėjo, ir buvo rekomenduojama dalį sumos grąžinti. Esą policijos pareigūnai aiškina, kad permoką turi grąžinti VMI, o pastarieji pirštais bado į policiją.

"Tačiau aš jau ir nepretendavau, kad man grąžintų dalį sumos. Bet kai pasiėmiau neįgalumo pensiją, nustėrau - paaiškėjo, kad antstoliai iš mano sąskaitos nuskaičiuoja pinigus", - pasakojant moteriai net rankos pradėjo drebėti. "Motyvas - jie esą vis tiek dirbo, nepaisydami to, kad aš pati geranoriškai baudą sumokėjau", - gūžčiojo pečiais moteriškė.

Pasak jos, kai sausį VMI darbuotojos pamatė, kad bauda sumokėta, jos išreikalavo, kad antstoliai jai grąžintų sausio mėnesį paimtą sumą - per 70 eurų. Atrodė, kad tuo ši nemaloni istorija ir pasibaigs. Tačiau kitą mėnesį nuėjusi pasiimti neįgalumo pensijos, B. Gedgaudienė pamatė, kad ji vėl gerokai mažesnė. Pasirodo, į ją vėl įsisuko antstoliai.

Klaipėdietės pateiktuose dokumentuose fiksuojama, kad antstoliai iš jos sąskaitos pinigus ėmė tris mėnesius - 2019-ųjų sausio 2 d. - 70,59 Eur, tiek pat - vasario 6-ąją, o kovo 1-ąją dar 57,98 Eur.

"Viskas sumokėta, išsiaiškinta, o jie toliau šienauja. Kokį atlygį jiems turiu mokėti ir už ką? Kreipiausi raštu į pinigus paėmusią antstolę, bet iki šios dienos iš jos nesulaukiau jokios žinios", - prisiminė moteris.

Teismo sprendimas - nepalankus

Tad pensininkei neliko nieko kito, tik kreiptis į teismą. B. Gedgaudienei buvo paskirtas nemokamas advokatas, tačiau moteris sakė iš jo sulaukusi vien įžeidinėjimų ir žeminimo.

"Jis tik tyčiojosi - esą jei labai noriu, antstolė man gali skirti dar vieną "premiją". Jis palaikė antstolės pusę, neva ši sugaišo brangų savo laiką, tad už tai turi būti atlyginta", - advokato žodžius perpasakojo moteris.

Nežinia, ar dėl to, ar ne - teismo sprendimas pensininkei nebuvo palankus.

Birželio 21 d. Klaipėdos apylinkės teismo nutartyje rašoma, kad B. Gedgaudienės skundas yra atmestas. Nutartyje pateikiami ir suinteresuotų pusių argumentai. Pavyzdžiui, VMI atstovai patvirtina, kad praėjusių metų lapkritį B. Gedgaudienė sumokėjo 10 eurų, tačiau, kadangi pareiškėja nepateikė prašymo dėl baudos sumokėjimo atidėjimo ar išdėstymo, VMI gruodžio mėnesį priėmė sprendimą išieškoti laiku nesumokėtas baudas už administracinius nusižengimus iš turto ir perdavė vykdyti antstoliams. Kadangi B. Gedgaudienė gruodį sumokėjo dar 10 eurų, buvo priimtas sprendimas išieškoti tik 70 eurų ir t. t., kol šiemet sausio 19 d., kai pensininkė sumokėjo likusius 60 eurų, buvo anuliuotas ankstesnis sprendimas ir apie tai informuota antstolė.

Pateikiami ir antstolių motyvai, kad B. Gedgaudienės neįgalumo pensija nepatenka į sąrašą lėšų, iš kurių išieškojimas negalimas.

Aiškinama, kad 2018 m. gruodžio 12 d. patvarkymu buvo apskaičiuotos vykdymo išlaidos - 128,57 Eur suma, iš kurių būtinosios vykdymo išlaidos sudaro 24 eurus, atlygis antstoliui - 79,99 Eur, papildomos vykdymo išlaidos - 20 Eur, kitos išlaidos, kurias antstolis sumoka tretiesiems asmenims - 4,58 Eur.

"Nagrinėjamu atveju nustatyta, kad pareiškėjos sumokėtos sumos buvo įmokėtos į valstybės biudžetą jau po nustatyto termino, vadinasi, šiuo atveju pareiškėjai neįvykdžius sprendimo geruoju, pradėjus priverstinį išieškojimą, pareiškėja turėjo suvokti, kad priverstinis sprendimo vykdymas sukels jai papildomų neigiamų turtinių padarinių", - rašoma teismo nutartyje.

"Visiškas pasityčiojimas iš seno žmogaus. Sumokėjau nepagrįstai didelę baudą, antstolė mano sąskaitą apšvarino dar kone 130 eurų, jau nekalbu apie tai, kad visiškai praradau sveikatą, naktimis nebemiegu, neberandu ramybės", - atsiduso B. Gedgaudienė.

Tokia tvarka

VMI Nepriemokų administravimo departamento vyresnioji patarėja Džiuginta Balčiūnienė akcentavo, kad apie norą mokėti baudą dalimis privaloma pranešti iš anksto.

"Paties mokėtojo mokamos dalinės įmokos, kai nesudaryta sutartis, nelaikomos susitarimu tarp mokėtojo ir VMI", - akcentavo D. Balčiūnienė.

Pasak jos, baudos sumokėjimo terminą, kurio labai svarbu nepraleisti, nurodo baudą skyrusi institucija (policija, savivaldybė, kita įmonė, kt.) ir apie tai informuoja gyventoją. Pagal Administracinių nusižengimų kodeksą, ją sumokėti reikia ne vėliau kaip per 40 kalendorinių dienų.

"Baudą skyrusi institucija baudai administruoti skirtus duomenis perduoda ir VMI, o mokesčių administratorius informaciją apie mokėtiną baudą įkelia gyventojui į "Mano VMI" sistemą. Jei paskirta bauda nesumokama per nurodytą terminą, VMI savo iniciatyva apie vėlavimą sumokėti gyventojui primena - be išimties visiems, nesumokėjusiems skirtų baudų, siunčia pranešimus e. būdu per "Mano VMI". Juose informuojama ir apie galimybę mokėti dalimis, sudarius mokestinės paskolos sutartį. Pranešimo neperskaičius "Mano VMI", jis papildomai išsiunčiamas paštu. Taip įvyko ir šiuo konkrečiu atveju - pranešimas, jo neperskaičius, buvo išsiųstas paštu moters deklaruotos gyvenamosios vietos adresu", - situaciją komentavo D. Balčiūnienė.

Toks paaiškinimas B. Gedgaudienę dar labiau varo į neviltį. "Kaip aš galiu perskaityti laiškus elektroniniu paštu, jei aš net kompiuterio neturiu?" - esama tvarka stebėjosi pensininkė.

VMI pažymi, jog tais atvejais, kai po pranešimo išsiuntimo bauda vis tiek nesumokama ir nesikreipiama dėl mokėjimo išdėstymo, VMI yra įpareigota baudos išieškojimą perduoti antstoliui. Apie tai gyventojas jam skirtame pranešime taip pat yra informuojamas.

"Ar negali tiesiog žmogiškai paskambinti, jei mato, kad gresia antstoliai? Jei būtų perspėję, būčiau mėnesį pabadavusi, bet skubėjusi sumokėti baudą", - guodėsi biurokratinio požiūrio auka tapusi B. Gedgaudienė.

Ji sakė suvokianti, kad ši istorija dabar jau galėtų pasibaigti, jei ji užmerktų akis ir padovanotų antstolei tuos pinigus, bet moteris sakė negalinti taip pasielgti, tad žada toliau ieškoti teisybės teismuose.

DOMĖTIS. Gyventojai, įvertinę, kad sumokėti baudos iki nurodyto termino negalės, turėtų pasidomėti VMI, kaip padaryti geriausiai, kad būtų išvengta galimų klaidų ir neigiamų pasekmių.

Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Statistika

Pagal VMI turimą informaciją, šiemet iki liepos 1 d. iš viso buvo paskirtos 317 152 baudos, bendra jų suma - 17 mln. eurų. Per 2019 m. I pusmetį skirtas baudas turėjo sumokėti, bet per nurodytą terminą dar nesumokėjo 29 tūkst. asmenų, bendra jų skolos suma - 8,7 mln. eurų. Tačiau iš šios sumos dėl 200 tūkst. eurų yra sudarytos 228 mokestinės paskolos sutartys, t. y. mokėjimai išdėstyti dalimis.
VMI administruoja administracines baudas, skirtas nuo 2015 liepos 1 d. Per šiuos ketverius metus antstoliams išieškoti perduota per 289 tūkst. sprendimų iš viso dėl 45,4 mln. eurų sumos.

Informacija

Informacijos, kaip padaryti geriausiai, kad būtų išvengta galimų klaidų ir neigiamų pasekmių (ir apie tai, kaip susimokėti skolą dalimis), reikėtų teirautis telefonu 1882 ar savarankiškai rasti VMI interneto svetainėje https://www.vmi.lt/cms/mokestines-nepriemokos-sumokejimo-atidejimas-arba-isdestymas. Čia galima pasitikrinti ir viešai skelbiamus kriterijus, kuriais remiantis yra pritariama mokėtojo prašymui dėl mokestinės paskolos.
Pažymėtina, jog paties mokėtojo mokamos dalinės įmokos, kai nesudaryta sutartis, nelaikomos susitarimu tarp mokėtojo ir VMI.
Gyventojai taip pat gali prašyti baudos mokėjimą išdėstyti ir nutarimo dėl jos priėmimo metu - tokiu atveju teismas ar administracinio nusižengimo bylą ne teismo tvarka nagrinėjanti institucija (pareigūnas), priimdami nutarimą, gali paskirtos baudos mokėjimą išdėstyti per laikotarpį iki dvejų metų, atsižvelgdami į paskirtos baudos dydį ir kitas aplinkybes.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder