Dalia Grybauskaitė - už valstybės nekilnojamojo turto centralizuotą valdymą

Dalia Grybauskaitė - už valstybės nekilnojamojo turto centralizuotą valdymą

Prezidentės Dalios Grybauskaitės įsitikinimu, bent jau valstybės nekilnojamasis turtas turėtų būti valdomas centralizuotai. Tokią poziciją valstybės vadovė išsakė per susitikimą su Seimo Audito komiteto nariais antradienį.

"Prezidentė išreiškė nuomonę, kad pagal dabartinę Vyriausybės parengtą valstybės turto valdymo strategiją turtas turėtų būti valdomas centralizuotai, ypač nekilnojamasis turtas", - po susitikimo sakė šalies vadovės atstovas spaudai Linas Balsys.

Tam pritarė ir Seimo Audito komiteto pirmininkė, "darbietė" Loreta Graužinienė. Parlamentarė taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad kokios vertės nekilnojamąjį turtą valdo valstybė, nėra žinoma. Tam reikėtų pirma jį suregistruoti, o tą esą stabdo didelis tam reikalingų lėšų poreikis.

"Tokiu atveju reikėtų kelti klausimą apie registravimą vienu metu kalbantis, ar reikia valstybinėms įmonėms valstybei mokėti registro mokesčius", - sakė L. Graužinienė.

Pasak pirmininkės, trečiadienį Audito komitetas ketina baigti svarstymus dėl Turto banko ir Turto fondo sujungimo. L. Graužinienės įsitikinimu, dvi tokias institucijas valstybei išlaikyti yra per brangu, o su užduotimis visiškai pajėgtų susitvarkyti ir viena įstaiga.

Pasak L. Balsio, per susitikimą detaliau "Visuomio" klausimas nebuvo nagrinėtas, buvo tik aptarti jo idėjoje pateikti principai. Prezidentė pareiškė, kad pati idėja savaime yra gera, tačiau, D. Grybauskaitės manymu, netinkamu metu iškelta.

"Ne prieš rinkimus reikėtų tokias idėjas kelti. Reikėtų jas gerai apgalvoti ir pritaikyti Lietuvos rinkai", - valstybės vadovės poziciją perdavė atstovas spaudai.

Ekonominiu požiūriu teisinga "Visuomio" idėją įvardino ir Seimo Audito komiteto pirmininkė, tuo pačiu akcentuodama, kad jai įgyvendinti dar reikia atsakingai pasiruošti.

"Turime pagalvoti, kaip mes turime sutvarkyti kitus faktorius, tai yra socialinę dalį, kurią atlieka valstybinės įmonės. Esu prieš, kad valstybė atsiskaitinėtų rinkos kainomis. Nesu tokia optimistė, kad valstybės rinkos kaina sumokėti pinigai sugrįš dividendų pavidalu į biudžetą", - sakė L. Graužinienė.

Prezidentė su parlamentarais aptarė biudžeto asignavimų, įskaitant ir Europos Sąjungos paramą, valdymą. Šalies vadovė palinkėjo Audito komitetui didesnės parlamentinės kontrolės, nes tai yra susiję su pinigų valdymo efektyvumu.

Taip pat aptartas audito kontrolės sistemos tobulinimo klausimas.

"Valstybės kontrolė pagal naują apskaitos sistemą kitąmet jau teiks išvadą dėl viso viešojo sektoriaus, todėl labai svarbu sureguliuoti kontrolės sistemą", - paaiškino L. Graužinienė.

Pasak Audito komiteto pirmininkės, Seime veikianti darbo grupė tobulina teisės aktus, susijusius su vidaus auditu, savivaldybės kontrolierių ir Valstybės kontrolės darbu. Jų projektus ketinama pateikti dar per Seimo rudens sesiją.

"Keisis darbo metodika ir principai, kad Valstybės kontrolė galėtų remtis savivaldybės kontrolierių atliktais auditais", - sakė L. Graužinienė.

Antradienį įvykęs susitikimas yra jau antrasis šią savaitę, kai prezidentė susitinka su parlamentiniais komitetais. Pirmadienį šalies vadovė buvo priėmusi Užsienio reikalų komiteto narius. Aktyviai susitikinėdama su parlamentarais, pasak L. Balsio, prezidentė nori suprasti vyraujančias nuotaikas, išklausyti idėjų ir pasidalinti savomis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder