Nauda ar žala: kas nutinka jūsų organizmui, kai vartojate palmių aliejų

Nors duomenys apie palmių aliejų prieštaringi, jis vis tiek gali būti sveikos mitybos dalis.

Palmių aliejaus yra beveik visur. Jei griežtai jo nevengiate, tikriausiai dažnai vartojate maisto produktus, kurių sudėtyje yra palmių aliejaus.

Portale "EatingWell" sužinosite, kaip palmių aliejus veikia žmogaus sveikatą ir ar turėtumėte jį įtraukti į savo mitybą.

Kas yra palmių aliejus ir kur jis naudojamas

Palmių aliejus gaunamas iš aliejinių palmių vaisių. Jis kilęs iš vakarų ir centrinės Afrikos.

Palmių aliejus daugiausia naudojamas maisto ruošimui. Dėl gebėjimo kambario temperatūroje išlikti pusiau kietu ir aukštos dūmų temperatūros jis plačiai naudojamas perdirbtiems maisto produktams, kurių galiojimo laikas ilgas, pavyzdžiui, sausainiams ir kepiniams, šokoladukams, margarinams ir kt. gaminti.

Palmių aliejus taip pat naudojamas muilui, dantų pastai, lūpų dažams, makiažui ir kitoms kosmetikos priemonėms, gyvūnų pašarams.

Maistinė palmių aliejaus vertė

Viename valgomajame šaukšte palmių aliejaus yra apie 120 kalorijų. Pusė jo riebalų rūgščių yra sočiosios, o kita pusė - mononesočiųjų ir polinesočiųjų.

Kalbant apie maistines medžiagas, palmių aliejuje gausu karotinoidų (antioksidantų). Jis taip pat yra geras vitamino E šaltinis.

Nepaisant galimų palmių aliejaus privalumų, jis gali turėti ir trūkumų. Dėl jame esančio sočiųjų riebalų kiekio. Per didelis sočiųjų riebalų vartojimas siejamas su padidėjusia širdies ir kraujagyslių ligų rizika, nes jie didina MTL cholesterolio kiekį ir mažina DTL (vadinamojo "gerojo") cholesterolio kiekį.

Tačiau atlikus literatūros apie palmių aliejų ir sveikatą apžvalgą, nenustatyta jokių įtikinamų įrodymų, siejančių palmių aliejaus vartojimą su širdies ir kraujagyslių ligomis.

Tiesą sakant, viename iš apžvelgtų tyrimų nustatyta, kad kitų sočiųjų riebalų šaltinių, tokių kaip raudona mėsa ir pieno produktai, perteklinis vartojimas kartu su fiziniu pasyvumu ir kitais gyvenimo būdo veiksniais turėjo didesnę įtaką širdies ir kraujagyslių ligų išsivystymui nei palmių aliejaus vartojimas.

Tai reiškia, kad palmių aliejus gali būti saugiai vartojamas kaip subalansuotos mitybos dalis.

Tačiau, jei įmanoma, stenkitės naudoti palmių aliejų iš tvarių šaltinių ir rinkitės minimaliai apdorotą, nerafinuotą palmių aliejų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder