Lėlių ir objektų teatras – nuolatinis gyvenimo, savęs ir teatro tyrinėjimas

Lietuvos muzikos ir teatro akademija šįmet kviečia studijuoti teatro meną pagal naują, unikalią specializaciją – Lėlių ir objektų teatrą. Šios studijos vyks uostamiestyje, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Klaipėdos fakultete.

Ką žinome apie Lėlių ir objektų teatrą? O apie studijas Klaipėdoje? Klaipėdos lėlių teatro, kurio komanda itin prisidėjo ruošiantis šioms studijoms, režisierė ir aktorė Karolina Jurkštaitė teigia, kad šios studijos yra nuolatinis tiek gyvenimo, tiek savęs, tiek paties teatro tyrinėjimas, o ne toks greitas Klaipėdos tempas meno žmonėms yra privalumas, nes suteikia galimybę susitelkti į kūrybą.

Apie tai ir daugiau kviečiame skaityti interviu su viena iš naujos Lėlių ir objektų teatro specializacijos dėstytojų K. Jurkštaite.

Kokiai asmenybei rekomenduotumėte rinktis šią specializaciją?

Lėlių teatras iš esmės yra labai platus ir gilus reiškinys. Jame yra visko: spalvų, įdomiausių formų, garsų, muzikos, įvairių materijų, technikų… Ir visa tai yra nuolatiniame judėjime.

Iš viso to natūraliai išplaukia lėlininko portretas – tai yra žmogus, pirmiausiai mylintis visas meno šakas, nes šiame teatro žanre jos visos telpa ir atranda savo vietą.

Kaip ir kituose menuose, taip ir šiame svarbios savybės yra kantrybė, darbštumas, empatija, įsiklausymas, iniciatyva, noras ir sugebėjimas dirbti komandoje, meniniai ir kūrybiniai gabumai, humoro jausmas.

Kaip vienu sakiniu apibūdintumėte Lėlių ir objektų teatro fenomeną?

Lėlių teatro fenomenas slypi simbolinėje lėlės atgijimo arba gimimo akimirkoje, kuri dabar, kaip ir skirtinguose istoriniuose laikotarpiuose, neša sakralumo idėją.

Kuo tapsiu baigęs Lėlių ir objektų teatro studijas? Ar būsiu aktorius? Ar režisierius? Kokia karjera manęs laukia?

Lėlininko profesija, jeigu ją tikrai pamilsite, tampa labiau gyvenimo būdu nei karjera. Tai yra nuolatinė kūryba ir nuolatinis tyrinėjimas tiek gyvenimo, tiek savęs, tiek paties teatro. Kartu tai ir ekspresyvus, išraiškingas ir šiuolaikiškas menas, kuris neleidžia užsisėdėti vietoje.

Vykstant studijoms visi studentai mokysis lėlių ir objektų teatro režisūros, lėlių atgaivinimo meno, lėlių gamybos ir scenografijos, lėlių teatro dramaturgijos rašymo principų ir daugelio kitų lėlių teatro elementų.

Jau studijuojant kiekvienam pradeda aiškėti mėgstama kryptis: vieniems tai režisūra, kitiems labiau veriasi aktoriniai gabumai, treti panorės tapti lėlių teatro dailininkais arba lėlių kūrėjais ir pasiners į gamybos procesus.

Kokios studijos, kokie dėstytojai ir aplinka laukia būsimų studentų?

Studijos orientuotos į profesionalių lėlininkų ugdymą. Programoje numatyta studentus supažindinti su įvairiomis lėlių teatro rūšimis ir technikomis, lėlių ir objektų valdymo principais, režisūrinės minties išlaikymo galimybėmis.

Kurdami programą nemažai dėmesio skyrėme ir vizualiesiems menams: dailei, skulptūrai, scenografijai, taip pat lėlių teatro istorijai, lėlių teatro dramaturgijos kūrimui ir aktoriniam dainavimui, judesiui, ritmikai.

Žinios bus gilinamos akademinėse teorinėse paskaitose, susijusiose su menais, psichologija, vadyba ir t. t. Numatyta išvykų, susitikimų su lėlininkais, lėlių kūrėjais, bendravimas su jais.

Papasakokite, kokie mokymosi Klaipėdoje privalumai?

Pirma į galvą šaunanti mintis yra jūra. Juk kūrybingam žmogui jūra, lengvai pasiekiama gamta, lėtesnis ritmas padeda susikoncentruoti į kūrybą ir tikrai yra privalumas.

Klaipėda nuolatos dūzgia tik vasarą, o nuo rudens ji pradeda rimti. Tai nereiškia, kad Klaipėdoje nebelieka kultūrinio gyvenimo – jis persikelia iš išorinio šurmulio į vidines galerijų, kavinukių, teatrų patalpas.

Nuoširdus palinkėjimas būsimam studentui.

Kiekvienam stojančiajam linkiu įsiklausyti į save, neskubėti prieš pasirenkant studijų kryptį ir surasti savo gyvenimo profesiją. Rinktis tai, kas atliepia jūsų vidų – tuomet jūs ne dirbsite, o tiesiog gyvensite ir, žinoma, sukursite ką nors gražaus ir prasmingo.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder