Iškilmingas baleto gala koncertas žada šokio puotą  

(1)

„Įvairiapusė ir dinamiška Iškilmingo baleto gala koncerto programa, kurioje klasikinis šokis jungsis su šiuolaikiniu šokio repertuaru, neabejotinai žada tikrą puotą jūsų akims“,- sako Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro baleto trupės meno vadovas Gajus Žmavcas. 

Koncertas naujausiame bei moderniausiame šalies muzikiniame teatre jūsų laukia gegužės 17 dieną 18.30 valandą.  

Baleto gala koncertas skirtas Lietuvos narystės Europos Sąjungoje 20-mečiui, Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro rūmų atidarymui ir teatro baleto trupės naujo raidos etapo pradžiai. Kuo tai svarbu teatro baleto artistams? 

Teatro atidarymo gala koncertas svarbus ne tik šio teatro baleto trupės artistams, kurie labai nori scenoje pasirodyti kartu su pasaulinio garso atlikėjais, bet ir koncertą stebėsiančiai publikai. Jai – tai galimybė pasimėgauti baleto artistų įvairiapusiškumu ir, žinoma, atlikimo kokybe. 

Baleto artistams gala koncertas -  unikali galimybė dalintis, bendrauti ir tyrinėti, mokytis, o svarbiausia pasimėgauti išskirtine proga tai daryti mūsų naujo teatro scenoje.

Baleto trupė labai laukė savo naujų namų – savo erdvės, savo studijos, persirengimo kambarių, savo scenos. Šokėjai didžiąją savo gyvenimo dalį praleidžia darbe, ne veltui sakome, kad teatras yra baleto artistų antrieji namai.

Štai kodėl svarbu turėti savo erdvę, kur galima kurti ir augti. 

Koncerte daug atvykstančių svečių? 

Stengėmės pakviesti kuo daugiau žinomų šokio atlikėjų. Siekiame publikai pristatyti kuo daugiau garsių tarptautinės  šokio scenos vardų, parodyti atlikėjus iš skirtingų šalių, atstovaujančių skirtingas baleto mokyklas ir šokio technikas.

Atvyks Nyderlandų šokio teatro (NDT) legendos -  Chloé Albaret ir Olivier Coëffard’as, taip pat Barselonoje šiuo metu įsikūrę šokio menininkai Clémentine Telesfort ir Lisard’as Tranisas.  

Scenoje išvysime Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro baleto trupės vedančiuosius solistus Kristiną Gudžiūnaitę ir Igną Armalį, Olesią Šaitanovą ir Joną Laucių.

 Šoks solistų poros iš Rygos, Talino nacionalinių teatrų: Yuliya Brauer ir Darius Florianas Catana iš Latvijos nacionalinės operos, Laura Maya  y Rosiers ir Jevgenijus Gribas iš Estijos nacionalinės operos.

Du šiuolaikinės choreografijos numerius pristatys Kauno valstybinio muzikinio teatro vyriausiasis baletmeisteris Aleksandras Jankauskas: šoks Kauno VMT baleto solistė Ana Buchovskaja-Zamulskienė ir Roman Zavgorodnij bei jauna suomių kilmės šokėja, šiuo metu dirbanti Kauno VMT baleto trupėje Laura Annika Lehtonen. 

Visi svečiai iškart atsiliepė į kvietimą ir džiaugėsi galėdami pristatyti savo trupių darbus naujojo teatro scenoje. Noriu ypač padėkoti Aivarui Leimaniui (Latvijos nacionalinės operos baleto meno vadovui) ir Linnar Looris (Estijos nacionalininės operos baleto meno vadovui) už sutikimą dalyvauti.  

Šiuo koncertu norime sujungti didžiuosius Baltijos šalių teatrų baleto atstovus. Tikiuosi, kad tai taps naujo bendradarbiavimo tarp mūsų baleto trupių pradžia.

Daug keliauju ir džiaugiuosi, kad vis daugiau žmonių iš plačios šokio bendruomenės domisi tuo, ką veikiame Klaipėdoje ir Baltijos šalyse.

Mes tampame įdomūs vis platesnei pasaulio šokio bendruomenei, o tai ir buvo vienas iš mano svarbiausių siekių praėjusiais metais tapus Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro baleto trupės meno vadovu. Džiaugiuosi! 

Kokiais kūriniais prisistatys Muzikinio teatro baleto trupė? 

Išvysite ištrauką iš KVMT pasididžiavimu tapusių pasaulyje žinomo choreografo Alexanderio Ekmano „Kaktusų“. Beje, „Kaktusai“ pirmą kartą A. Ekmano pastatyti su NDT II trupe 2010 metais. Ištrauką iš šio šmaikštaus, nuotaikingo spektaklio atliks šešiolika KVMT baleto trupės šokėjų. 

Baleto gala koncerto žiūrovai pirmieji išvys ir mano du visiškai naujus choreografinius kūrinius (pats parašiau ir muziką): duetą, specialiai pastatytą trupės solistams – „Auksinių scenos kryžių“ praėjusių metų nominantei Annai Chekmarovai ir šių metų laureatui Yanui Malaki bei miniatiūrą septyniems šokėjams.

Kiti du „Auksinių scenos kryžių“ nominantai, KVMT baleto trupės solistai – Oleksandra Borodina ir Romanas Semenenko, drauge su kitais trupės šokėjais atliks ištrauką iš Edwardo Clugo šokio spektaklio „Stabat Mater“. 

Kuo publika mėgausis baleto gala koncerte? 

Pristatysime labai spalvingą repertuarą - tiek klasikinio, tiek šiuolaikinio repertuaro numerių, todėl tikrai patiks kiekvienam. Vienas mano prioritetų - sujungti praeitį ir dabartį, tradicijas ir naujas kryptis.

Šiandieninis klasikinis baletas dirba su šiuolaikinėmis formomis, o šiuolaikinis šokis panaudoja klasikos elementus. Manau, kad visa šokio evoliucija atvedė į tą tašką, kuriame esame šiandien. Mes gyvename didžiulio pokyčio ir įkvėpimo eroje, kai visi stiliai susilieja, persipina ir tobulina vienas kitą. Tai tikrai įkvepia! Kviečiu visus Lietuvos ir užsienio šokio entuziastus atvykti ir pasimėgauti šiuo gražiu vakaru. Ir, žinoma, pamatyti mūsų naująjį  teatrą. 

Baleto gala koncertas skirtas Lietuvos narystės Europos Sąjungoje 20-mečiui. Ką jums reiškia būti europiečiu? 

Gimiau Slovėnijoje. Esu iš pereinamojo laikotarpio kartos, nes tuo metu mano šalis dar nebuvo atsiskyrusi nuo Jugoslavijos. Šiandien aš didžiuojuosi būdamas Europos Sąjungos piliečiu ir džiaugiuosi, kad Slovėnija ir Lietuva yra Europos šeimos narės. 

Žaneta Skersytė

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder