Žygis dviračiu už Baltijos jūrą: 1 666 kilometrai nuotykių

Žygis dviračiu už Baltijos jūrą: 1 666 kilometrai nuotykių

Klaipėdietis Augustinas Butkus, vakar užbaigęs 22 dienas trukusią kelionę dviračiu aplink Baltijos jūrą, ne tik išbandė savo jėgas, bet ir parvežė ne vieną idėją, kaip būtų galima atgaivinti Klaipėdos senamiestį.

"Rašysiu laišką Klaipėdos merui ir pateiksiu kelis pasiūlymus, gal ką nors ir pavyks pritaikyti, kas sėkmingai gyvuoja kitose šalyse", - vakar ką tik grįžęs iš kelionės pasakojo Škotijoje, Aberdyno universitete finansus studijuojantis 23 metų Augustinas.

Jį ypač sužavėjo Talino senamiestyje veikiantis lauko teatras. Jaunuolis svarsto, kad tokį įrengus Klaipėdos piliavietės teritorijoje nebereikėtų net pilies atstatinėti ir tam išleisti šimtus milijonų - turėtume itin patrauklų objektą.

"Arba kodėl nesujungus visų senamiesčio parduotuvėlių, kavinukių į vieną internetinį puslapį, kaip jungiamos visos "Akropolyje" esančios parduotuvės", - idėjomis dalijosi po kelionės kiek pavargęs, bet entuziazmu trykštantis Augustinas.

"Mama atkalbinėjo mėnesį"

Nors viešai jis skelbė, jog ši kol kas ilgiausia jo gyvenime kelionė dviračiu dedikuota Baltijos jūrai, norint atkreipti visuomenės dėmesį į šios jūros užterštumą ir ekologinę būklę, vaikinas neslepia turėjęs ir pragmatinių sumetimų.

"Mano tėtis gyvena Danijoje. Dvejus metus jo nemačiau, norėjau aplankyti. Pagalvojau, kad pigiausia bus važiuoti dviračiu. Bandžiau ieškoti kelionės draugų, bet daugiau tokių "pačiuožusių" neatsirado", - sakė Augustinas.

Nors tokios minties nepalaikė nei draugai, nei mama, kuri esą visą mėnesį bandė atkalbėti sūnų nuo tokio sumanymo, rugpjūčio 1 dieną jis sėdo ant savo dviračio ir numynė Naujosios Akmenės link.

Paskui pasiekė Rygą, Piarnu, Taliną, Stokholmą, Norčiopingą, Jiončiopingą, Geteborgą, Frederikshavną, Arhusą, Kopenhagą, Helsinborgą, Kristianstadą bei Karlshamną, iš kurio keltu parplaukė į Klaipėdą.

"Teisybės dėlei reikia pasakyti, kad kai kuriuos etapus įveikiau keltais, bet aš ir nesiskelbiu, kad apvažiavau dviračiu Baltijos jūrą, aš tiesiog myniau už šią jūrą. Už tai, kad ji būtų švari, kad žmonės nebetylėtų ir spaustų politikus, jog jie pradėtų krutėti ir būtų priimti sprendimai padėsiantys išspręsti ekologines problemas", - pasakojo Augustinas.

Juokaudamas vaikinas svarstė, esą jei bent vienas žmogus, perskaitęs apie jo žygį, daugiau nebesišlapins į jūrą, - jau bus gerai.

EKOLOGIJA. "Nieko nesitikėjau vykdamas į šią kelionę, bet jei nors vieną žmogų šiuo žygiu paskatinau susimąstyti apie Baltijos jūros ekologines problemas - jau gerai", - viliasi Augustinas Butkus.

Vilkikų vairuotojų siaubas

Augustino žygis sutiktų pakeleivių labai nestebino. Gal tik sykį vilkikų vairuotojai jį palaikė bepročiu arba savižudžiu, kai jis Švedijoje trumpą atkarpą mynė itin siaurais kelkraščiais. Šalyje, kur puikiai išvystyta dviračių takų infrastruktūra, važiuoti keliu, kuriuo didžiuliais greičiais skrieja sunkvežimiai - neįprasta.

"Vienintelis dalykas, kas daugeliui užkliuvo - mažytis mano bagažas. Buvau pasiėmęs tik keletą pakaitinių drabužių, įrankius, dviračio padangą bei jai reikalingas tris kameras. Taip pat vežiausi vandens, kartais per dieną ir tris litrus išgerdavau. Iš maisto produktų kelionėje - tik bananai ir energiniai batonėliai. Kadangi miegodavau hosteliuose, ten ir pavalgydavau sočius pusryčius bei vakarienes", - kelionės detalėmis dalijosi Augustinas.

Kitas tikslas - Australija

Kadangi nakvynėmis vaikinas buvo pasirūpinęs iš anksto, buvo įspraustas į rėmus, kokį atstumą per dieną turi įveikti.

Vidutiniškai numindavo 150-160 kilometrų. O vieną dieną teko įveikti net 203 km atstumą.

"Iš viso dviračiu įveikiau 1 666 kilometrus. Ką man davė ši kelionė? Pirmiausia - daugybę įspūdžių. be to - turėjau progą išbandyti save. Kelionės metu rašiau "blogą" internete (www.travelersjournal.co) bei dalijausi įspūdžiais "feisbuke". Internetinėje erdvėje sulaukiau nemažai pasekėjų ne tik iš Lietuvos, bet ir viso pasaulio", - kalbėjo Augustinas.

Visa ši kelionė vaikinui atsiėjo 1,5 tūkst eurų. Tad esą, žinant, kiek šalių jis aplankė - tai puiki paskata ir visiems kitiems kelionei rinktis būtent šią ekologinę transporto priemonę.

"Jau rezgu planą žiemą skristi į Australiją ir ten taip pat rengti ekologinę kelionę dviračiu", - planais dalijosi klaipėdietis.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder