Vorenas Bafetas: "Pinigai nepakeis sveikatos ir žmonių, kurie tave myli"

Vorenas Bafetas: "Pinigai nepakeis sveikatos ir žmonių, kurie tave myli"

Vienas turtingiausių planetos žmonių, valdantis apie 50 milijardų dol.vertės turtą. Legendinis investuotojas, sukūręs naują akcijų vertės filosofiją. Filantropas, vadinamas Omahos išminčiumi.

Šiandien Vorenas Bafetas (Warren Buffett) švenčia savo 84 gimtadienį.

Pradžia

Vorenas gimė 1930 m. rugpjūčio 30 d. Omahoje, Nebraskos valstijoje, ir buvo antrasis iš trijų Hovardo (Howard) ir Leilos Bafetų vaikų bei vienintelis berniukas. Jo tėvas buvo biržos makleris ir keturias kadencijas - JAV Kongreso narys. Priklausė Respublikonų partijai, bet buvo liberalių pažiūrų.

Bafetas nuo vaikystės norėjo pats užsidirbti pinigų. Jis pardavinėdavo kramtomąją gumą ir gaiviuosius gėrimus bei išnešiodavo laikraščius. Sulaukęs keturiolikos, gautą pelną investavo į 16 hektarų žemės ir ją nuomojo. Tėvo paliepimu įstojo į Pensilvanijos universitetą, bet šis jo nesužavėjo, todėl po dvejų metų metė ir perstojo į Nebraskos universitetą. Tėvas Vorenui liepė siekti magistro laipsnio, tikindamas, kokia didelė yra mokslo vertė. Bafetas prašėsi priimamas į Harvardą, tačiau šis jį atmetė, užtat priėmė Kolumbijos universitetas - irgi prestižinis, esantis Niujorko mieste. Vienas pagrindinių Voreno dėstytojų čia buvo garsus JAV ekonomistas, profesionalus investuotojas Bendžaminas Grejemas (Benjamin Graham). Kolumbijos universitetas Bafetui suteikė ne tik ekonomikos magistro laipsnį, bet ir pasuko jį investavimo karjeros keliu, nors Bafetui iš pradžių ir nelabai sekėsi.

Baigęs mokslus, Vorenas tikėjosi, jog dėstytojas Grejemas jam pasiūlys darbą, tačiau šis to nepadarė ir netgi pasiūlė apskritai vengti karjeros Volstryte. Jaunuolio tėvas Grejemo požiūriui pritarė, ir Vorenas grįžo į Omahą dirbti jo kompanijoje makleriu. 1952 m. jis vedė Siuzaną Tompson (Susan Thompson).

Po kurio laiko B. Grejemas apsigalvojo ir pasiūlė Vorenui atvykti į Niujorką.

 

ASTRIDA - antroji Voreno Bafeto žmona.

Vertės filosofija

Atvykęs į Niujorką, Bafetas gavo galimybę praktiškai išbandyti investavimo teoriją, kurios Grejemas jį mokė Kolumbijos universitete. Vertinga investicija, pasak Grejemo, tai tokia investicija, kurią padarai radęs gerą kompaniją, dėl tam tikrų priežasčių pardavinėjančią savo akcijas sumažintomis kainomis. Bafetas išmokta teorija pasinaudojo, bet ją pritaikė savaip ir pranoko savo dėstytoją. Kitaip nei GrejemĄ, Bafetą domino ne tik skaičiai ir kainos, bet ir kompaniją valdanti komanda bei konkurencinis pranašumas rinkoje. Kitaip tariant, jis įžvelgdavo vertę perspektyvoje.

Kai Grejemo ir Bafeto požiūriai išsiskyrė, pastarasis grįžo į Omahą, įkūrė savo kompaniją ir nusipirko namą. 1962 m., būdamas 30 m., jis jau buvo milijonierius ir pradėjo bendradarbiauti su kylančiu verslininku, advokatu ir investuotoju Čarliu Mangeriu (Charlie Munger), kuris vėliau tapo Voreno dešiniąja ranka. Kartu jie sukūrė naują investavimo filosofiją. Ji rėmėsi Bafeto idėja, jog investuojant yra svarbu ne tik išpešti paskutinius centus iš bankrutuojančių kompanijų.

Vorenas ir Čarlis po kurio laiko įsigijo kompaniją "Berkshire Hathaway" - bankrutuojantį tekstilės fabriką. Vorenas pastebėjo, jog ši mirštanti kompanija dar turėjo potencialo, tad ji tapo ilgalaike investicija. Tekstilės verslo teikiamas pelnas finansavo kitas Voreno ir Čarlio investicijas, kurios jauniesiems investuotojams atnešė nepalyginti daugiau pelno nei tekstilės verslas.

1985 m. Bafetas uždarė fabriką ir nutraukė tekstilės verslą, tačiau pasiliko kompanijos pavadinimą.

Esminė Bafeto investicijų idėja paremta principu supirkinėti gerai valdomų ir nepelnytai nuvertintų kompanijų akcijas, kurių vertė - ilgalaikė. Tokios kompanijos kaip "Coca-Cola", "American Express" ir "Gillette Company" atitiko investuotojo kriterijus ir iki šiol išliko Bafeto kompanijos investicijų portfelyje. Nupirkęs visas kompanijos akcijas, Vorenas dažniausiai leidžia jos komandai toliau valdyti verslą ir nesikiša į jos kasdienius reikalus.

Technofobas

Sėkmė nuo V. Bafeto nenusigręžė tol, kol išpopuliarėjo informacinių technologijų kompanijų akcijos. Neperkalbamas technofobas 10 dešimtmetyje dėl savo užsispyrimo pražiopsojo geriausias galimybes pasipelnyti iš technologijų bumo. Jis atsisakė investuoti į kompanijas, kurios neatitiko jo kriterijų, todėl iš Volstryto ekspertų sulaukė pašaipų ir buvo nurašytas kaip nusenęs investuotojas. Tačiau kai technologijų burbulas sprogo, dauguma pašaipas laidžiusių "ekspertų" bankrutavo, o Bafeto pelnas padvigubėjo.

V. Bafetas iki šiol vengia investuoti į tokius gigantus kaip "Facebook" ir "Google". Jist virtina, kad šių kompanijų vertė ateityje sunkiai prognozuojama.

Siuzana ir Astrida

Nepaisant milijardų, Vorenas yra be galo taupus. Jis tebegyvena tame pačiame name, kurį 1958 m. nusipirko už 31 tūkst. dolerių (dabar apie 100 tūkst. litų), geria kokakolą ir valgo mėsainius arba kepsnius vietinėse kavinėse. Metų metus delsė pirkti savo įmonei lėktuvą, o kai galiausiai tai padarė, pavadino jį "Neatleistina" ("Indefensible") - taip pat, kaip žmonės vadino jo kritiką verslininkams, leidžiantiems įmonės pinigus asmeniniams lėktuvams.

Su Siuzana Bafetas susilaukė trijų vaikų - dukters ir dviejų sūnų. Formaliai jų santuoka truko pusę amžiaus - iki pat Siuzanos mirties. Tačiau realiai kartu jie gyveno 25 metus - iki 1977 m. Pati Siuzana supažindino vyrą su savo gera drauge padavėja Astrida Menks (Astrid Menks). Bafetas ir Menks kartu gyventi pradėjo 1978 m., tačiau su Siuzana jis niekada taip ir neišsiskyrė. Jiedu dažnai dalyvaudavo įvairiuose renginiuose. Bafetai ir Astrida laiką leisdavo ir trise, ir netgi siųsdavo draugams kalėdinius atvirukus, pasirašytus "Vorenas, Siuzana ir Astrida".

Kai Siuzana susirgo burnos vėžiu, Vorenas kiekvieną savaitgalį skrisdavo jos lankyti. 2004 m. Siuzana mirė nuo kraujavimo į smegenis būdama 72 metų. Vorenas neatvyko į jos laidotuves. Sakoma, jog buvo pernelyg prislėgtas širdgėlos.

V. Bafetas buvo suplanavęs palikti visą savo turtą Siuzanai. Praėjus dvejiems metams po jos mirties, jis vedė Astridą.

2012 m. balandį profilaktinio patikrinimo metu Bafetui buvo diagnozuotas pirmos stadijos prostatos vėžys. Investuotojas pranešė, kad pradės dviejų mėnesių chemoterapijos kursą. 2012 m. rugsėjį jis pasidalino žinia, jog vėžys išnyko ir jis esąs visiškai sveikas.

Viskas labdarai

2006 m. V. Bafetas paskelbė, jog didžiąją savo turto dalį (beveik 37 milijardus dolerių) atiduoda Bilo ir Melindos Geitsų (Bill, MelindaGates) labdaros fondui, kuris rūpinasi parama skurstančių šalių gyventojams. Šis labdaros fondas - vienas skaidriausių pasaulyje. Bafetas pasielgė kaip tikras investuotojas - atidavė vertingiausias ir saugiausias savo turimas akcijas. Tai reiškia, jog labdaros vertė augs.

Dalį turto akcijomis Vorenas paskyrė trims savo vaikų valdomiems labdaros fondams, taip pat fondui, kuriam prieš mirtį vadovavo jo žmona Siuzana. Šį fondą jis remia jau daugiau nei 40 metų.

Po mirties Bafetas beveik visą savo turtą paliks labdarai.

VAIKAI. Iš kairės: V. Bafeto sūnūs Piteris, Hovardas ir dukra Siuzana.

Citatos

Kas prieš daugelį metų pasodino medį, tas šiandien gali atsipūsti jo šešėlyje.

Reputacijai sukurti reikia dvidešimties metų, bet jai sugadinti pakanka penkių minučių. Jei turėsite tai galvoje, daug ką darysite kitaip.

Rizika atsiranda tada, kai nežinome, ką darome.

Pirmoji taisyklė: niekuomet neprarask pinigų. Antroji taisyklė: nepamiršk pirmosios taisyklės.

Geriau leisti laiką su žmonėmis, kurie yra geresni už tave. Rinkitės tokius draugus, kurie elgiasi geriau už jus, ir netrukus patys tapsite geresni.

Kaina yra tai, kiek sumoki, o vertė - kiek gauni.

Nesvarbu, ar kalbame apie kojines, ar apie įmonės akcijas, man labiau patinka pirkti geros kokybės prekę su nuolaida.

Jei pastebėjote, jog sėdite kiauroje valtyje, produktyviau būtų persėsti į kitą valtį, o ne kamšyti skyles.

Tik tada, kai banga nuslūgsta, tampa akivaizdu, kas plaukioja nuogas.

Gyvenime esu priėmęs daugybę kvailų sprendimų. Tai žaidimo dalis.

Volstrytas yra vienintelė vieta, į kurią limuzinais atvažiavę žmonės klausia patarimo tų, kurie važinėja autobusais.

Įpročių grandinė per lengva, kad būtų pastebėta, tol, kol tampa per sunki ją nutraukti.

Visuomet žinojau, kad būsiu turtingas. Nė minutės tuo neabejojau.

Tarp visų milijardierių, kuriuos pažįstu, vyrauja viena taisyklė: jei buvai šiknius, kai neturėjai pinigų, tai liksi šiknius ir turėdamas milijardą.

Pirkite tik tai, ką norėtumėte turėti, jei rinka staiga užsidarytų dešimčiai metų.

Kai atsiranda galimybė, imkis veiksmo.

Jei kitą savaitę man kils gera mintis, aš veiksiu. Jei nekils, tai nieko ir nedarysiu, po galais.

Mano gyvenime visko buvo. Buvo laikų, kai turėjau šimtus sumanymų, bet buvo ir tokių periodų, kai į galvą neateidavo nė viena idėja.

Maloniausias širdžiai dalykas - matyti, kaip trys mano vaikai dirba mėgstamą darbą, kaip jie su malonumu dirba daugiau už kitus ir kaip dalį uždarbio atiduoda tiems, kuriems labiau reikia.

Verslo pasaulyje galinio vaizdo veidrodėlis parodo daugiau nei priekinis langas.

Bijokite tada, kai kitus yra užvaldęs godumas, ir būkite godūs tada, kai kiti bijo.

Neprivalai būti genijus. Investicijos nėra žaidimas, kuriame vyrukas su 160 intelekto koeficientu laimi prieš vyruką su 130 IQ.

Nusipirkti nuostabią kompaniją už neblogą kainą yra geriau, nei nusipirkti neblogą kompaniją už nuostabią kainą.

Laikas - klestinčio verslo draugas, bet vidutiniškam - priešas.

Mums labiausiai patinka, kai gera kompanija pakliūva į trumpalaikę bėdą... Mums patinka ją nusipirkti, kol ji guli ant operacinio stalo.

Jei mane priverstų rinktis, net gero miego neiškeisčiau į papildomą pelną.

Stengiuosi supirkti tokių gerų kompanijų akcijas, kurias net idiotas galėtų valdyti. Nes vieną dieną idiotas jas ir valdys.

Žmonės turi keistą savybę paprastus dalykus paversti sudėtingais.

Sąžiningumas yra brangi dovana - nesitikėkite jos gauti iš pigių žmonių.

Beveik kiekvieną dieną privalau atsisėsti ir tiesiog pamąstyti. Tai labai neįprasta amerikiečių verslininkams. O aš atsisėdu, skaitau ir mąstau. Daugiau skaitydamas ir galvodamas, aš rečiau priimu impulsyvius sprendimus nei dauguma verslininkų. Taip elgiuosi, nes man patinka taip gyventi.

Manau, kad esate kvailys, jeigu dirbate darbus, kurie jums nepatinka, vien todėl, kad manote, jog jie gerai atrodys jūsų CV. Tai tas pats, kas atsisakyti sekso dabar, kad galėtumėte daugiau mylėtis senatvėje.

Jei priklausote vienam procentui sėkmingiausių pasaulio žmonių, turite savo sėkme dalintis su tais kitais 99 procentais. Jūs jiems skolingas.

Labiausiai vertinu ne daiktus, o sveikatą bei įdomius, įvairiapusiškus ir ištikimus draugus.

Neįmanoma sudaryti gero sandorio su blogu žmogumi.

Pinigai nepakeis sveikatos ir žmonių, kurie tave myli.

Lengviau nepakliūti į bėdą negu iš jos kapstytis.

Kai negalite nieko padaryti, tai nieko ir nedarykite.

Nesvarbu, koks didelis jūsų talentas ar pastangos, kai kuriems dalykams tiesiog reikia laiko. Juk nepriversite kūdikio gimti per vieną mėnesį, net jei apvaisinsite devynias moteris.

Jei jūsų principai pasensta, tai nėra principai.

Nerizikuokite tuo, kas jums svarbu, kad gautumėte tai, kas jums nesvarbu.

Dideli laimėjimai yra suderinami su geru elgesiu, net jei galvojate kitaip.

Mano taisyklė - dirbti tik su tais žmonėmis, kurie man patinka ir kuriais aš žaviuosi. Taip ne tik gaunu geriausius rezultatus, bet ir gerai praleidžiu laiką.

Niekuomet nemeluokite, kad ir kokios būtų aplinkybės.

Jei atsidūrėte duobėje, svarbiausia yra nustoti ją kasti.

Niekuomet neinvestuokite į verslą, kurio nesuprantate.

Iš istorijos išmokome tai, kad žmonės iš istorijos nesimoko.

Man labai patinka mano gyvenimas. Susikūriau jį tokį, kad galėčiau daryti tai, ką noriu.

Kai buvau jaunas, man rūpėjo tik du dalykai - automobiliai ir merginos. Su merginomis nelabai sekėsi, tad daugiau dėmesio skyriau automobiliams. Apie merginas galvodavau daug, bet su automobiliais sekėsi labiau.

Neieškau dvimetrinių tvorų tam, kad jas galėčiau peršokti. Ieškau dvidešimties centrimetrų tvorelių, kurias galiu peržengti.

Niekuomet nepasiduokite ieškodamas jums patinkančio darbo. Pamirškite apie atlyginimą. Kai dirbate jums patinkantį darbą su jums patinkančiais žmonėmis, geriau ir būti negali.

Niekuomet neklauskite kirpėjo nuomonės apie tai, ar jums reikia apsikirpti.

Jei žmonės su jumis sutinka, dar nereiškia, kad esate teisus.

Kiekvienas šventasis turi praeitį, kiekvienas nusidėjėlis - ateitį.

Saugokitės moksliukų, kurie visur nešiojasi sąsiuvinius su formulėmis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder