Vokietijoje gyvenanti Nelly Paltinienė: dienos bėga ne taip, kaip anksčiau, bet nenusimenu

Vokietijoje gyvenanti Nelly Paltinienė: dienos bėga ne taip, kaip anksčiau, bet nenusimenu

„Labai šilta, kad iš Lietuvos nuolat gaunu pastiprinimą“, – portalui LRT.lt sako scenos primadona Nelly Paltinienė, jau kelerius metus gyvenanti Vokietijoje. Ir nors šiandien jos dienos eina kitaip nei anksčiau, su ja nuolat bendraujantis pranciškonas kunigas Arūnas Peškaitis patikina niekada nejutęs Nelly desperacijos ar nusivylimo. „Ji visada labai šviesi“, – sako jis.

Tikriausiai būtų nelengva Lietuvoje surasti žmogų, nežinantį scenos primadonos Nelly Paltinienės. Ji scenoje praleido daugiau nei šešis dešimtmečius, o 2009-aisiais netgi buvo įtraukta į Lietuvos rekordų knygą kaip ilgiausiai dainuojanti solistė.

Jau kelerius metus garsi dainininkė gyvena Vokietijoje, Manheime, kur sugrįžo gyventi prieš keletą metų užklupus ligai, plaučių uždegimui, kurio komplikacijų pasekmes jaučia iki šiol.

Kaip šiandien bėga daugelio mylimos atlikėjos dienos? „Dienos bėga ne taip, kaip anksčiau, bet nenusimenu, nepamirštu Lietuvos. Sūnus, anūkai ir net keturi provaikaičiai manimi labai rūpinasi. Ypač dėkoju Dievui už suteiktas malones ir savo vyrui Arvydui, nes jis visada su manimi. Jis yra mano angelas sargas. Mano šeima – Lietuva. Ji visada svarbi mano mintyse, mano jausmuose. Nuolat stebiu, domiuosi, kas ten vyksta, ir linkiu tik gero“, – portalui LRT.lt N. Paltinienės žodžius perduoda jos geras bičiulis pranciškonas kunigas Arūnas Peškaitis.

Ji pasakoja, kad Lietuvoje turi daug gerų draugų, kurie nepamiršta, neretai parašo ir jos gerbėjai. „Gauname nemažai žinučių, į socialinio tinklo paskyras man siunčia gėlių puokščių nuotraukas, kurias tarsi tikras gėles laikau savo namuose. Labai šilta, kad iš Lietuvos nuolat gaunu pastiprinimą,– pasakoja ji ir dėkoja LRT. – Džiaugiuosi, kad tiek metų gražiai bendradarbiavome – aš dainavau, o mano dainos skambėjo eteryje. Mano muzika ir toliau skamba dėl LRT.“

„Tu ateik į pasimatymą“, „Mylėk ir lauk“, „Tango“, „Pasvajokime kartu“, „Lyg paukštė“ ir kitas žinomas dainas atlikusi scenos primadona sako, kad nė vienas jos koncertas neapsiėjo be skirtingų autorių kūrinio „Ave Marija“, kurį giedodavo net ir sovietiniais laikais. Ypač jai brangi kompozitoriaus Franzo Schuberto „Ave Marija“, kurią N. Paltinienė atliko ir Vilniaus Bernardinų bažnyčioje, ir Kelno katedroje, ir garsiojoje Paryžiaus Dievo Motinos katedroje.

Paklausta, ar nekankina scenos ilgesys, N. Paltinienė sako, kad jau nebe. „Nekankina. Scenoje praėjo labai daug metų ir už juos esu dėkinga Dievui. Labai džiaugiuosi, kad likau ištikima savo gerbėjams, savo žmonėms ir Dievui. Labai džiaugiuosi, kad prieš pasitraukdama iš scenos gavau ir apaštalinį popiežiaus Benedikto XVI palaiminimą“, – pasakoja žinoma dainininkė.

N. Paltinienės žodžius gerbėjams dažniausiai perduoda artimas jos draugas pranciškonų kunigas A. Peškaitis, kurio draugystė su scenos primadona prasidėjo kone prieš dvidešimt metų, nors žinomos atlikėjos dainas kunigas pamėgo dar anksčiau.

„Būdamas vaikas pirmą kartą išgirdau kompozitoriaus Mikio Teodorakio duetus, kuriuos atliko Nelly ir Eugenijus Ivanauskas. Man, tada dar vaikui, labai patiko tos graikiškos melodijos. Vėliau mačiau ne vieną jos pasirodymą televizijoje, lankiausi jos koncertuose, man labai patiko ir Arvydo Paltino vadovaujamas ansamblis „Kopų balsai“, kuriame dainavo ir Nelly.

Pamenu, kaip ir kiekvieną vasarą, 2002-aisiais atostogas leidau Palangoje. Pietaudamas vienoje kavinėje išgirdau maždaug 60–70 metų itališkas estradines melodijas ir susimąsčiau, kad yra išleista tiek daug „Kopų balsų“ įrašų, tad galima būtų išleisti ir juos. Juk kaip tik tuo metu „Vilniaus plokštelių studija“ ir viena įrašų kompanija leido kompaktines plokšteles su archyviniais anksčiau populiarių ansamblių bei solistų įrašais“, – pasakoja A. Peškaitis.

Savo idėjos jis nepaleido ir grįžęs iš atostogų susisiekė su plokštelių studijos redaktore Zina Nutautaite, kuri ir dirbo su archyvinių įrašų atgaivinimo projektu. Netrukus buvo išleista kompaktinė plokštelė „Auksiniai Kopų balsai“, o Z. Nutautaitė nusprendė supažindinti A. Peškaitį ir N. Paltinienę.

Taip prieš kone du dešimtmečius užsimezgė tvirta jųdviejų draugystė, kuri nenutrūksta ir Nelly išvykus į Vokietiją. A. Peškaitis su N. Paltiniene telefonu bendrauja maždaug kartą per savaitę ar porą savaičių.

„Ji ne kartą man sakė, kad yra dėkinga Dievui už savo gyvenimą, už tai, kad galėjo net 64-erius metus dainuoti ant scenos. Savo darbą Nelly ne kartą yra pavadinusi savo pomėgiu, meile, gyvenimu ir svarstė, jog vargu, ar gali Dievas duoti laimingesnį likimą. Ir nors jos vaikystė nebuvo lengva, vėlesniuose gyvenimo etapuose ji buvo labai laiminga.

Mes su ja kalbamės apie amžiną gyvenimą, apie išėjimą, apie tai, kad nėra nieko amžino šiame gyvenime. Tačiau net ir sunkiausiomis akimirkomis nejaučiau Nelly desperacijos ar nusivylimo. Ji visada yra dėkinga Dievui ir labai šviesi“, – sako A. Peškaitis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder