Švedijoje pripažinta menininkė Vilija Vitkutė: "Tikiuosi kada nors pristatyti savo kūrybą ir Lietuvoje"

Švedijoje pripažinta menininkė Vilija Vitkutė: "Tikiuosi kada nors pristatyti savo kūrybą ir Lietuvoje"

Dailininkė, režisierė, kūno tapytoja, fotografė, performansų kūrėja, prodiuserė Vilija Vitkutė gimė ir užaugo Klaipėdoje. Aštuonerius pastaruosius metus gyvena Švedijoje. Ši šalis greitai pamilo jauną merginą - už talentą, o Vilija Švediją - už supratingumą.

Bet kuris pasaulio kampelis turi privalumų ir trūkumų, sako Vilija. Svarbu, kad galime ieškoti ir rinktis, kas mums priimtina. "Skandinaviją pamilau, bet nežinau, ar mano visas gyvenimas, ar mano likimas čia..." Šiuo metu ji vis daugiau laiko praleidžia Alpių kalnuose ir Lofoteno salyne Norvegijoje. Bet mintys apie Lietuvą neapleidžia.

"Turėjau draugų, gamtą, meną"

Aštuonerius metus gyvenate ir kuriate Švedijoje. Gimėte ir užaugote Klaipėdoje. Kokį prisimenate gimtąjį miestą?

Klaipėda, hmm... kai pagalvoju apie savo gimtąjį miestą, iškart prisimenu vėjus nuo jūros, džiazo festivalius, senamiestį, pilną įdomių žmonių - draugų, menininkų, praeivių kaip filmų personažai... Mažas ir jaukus miestas, kurio nepamirštu ir pasiilgstu.

Mokėtės Eduardo Balsio menų gimnazijoje...

Mano mama dirbo pianino mokytoja Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnazijoje. Galima sakyti, kad joje ir užaugau - 17 metų buvau apsupta menų.

Krizės metais perėjau į Kauno menų gimnaziją. Tačiau iš jos teko gana greitai išeiti.

Kas nutiko?

Gyvenime teko labai daug kovoti. Patyriau mokytojų patyčias, didelį spaudimą dėl savo šeimos. Tai iš dalies lėmė depresiją, vienerių metų pertrauką nuo kūrybos ir apsisprendimą palikti Lietuvą.

Sprendimą palikti Lietuvą lėmė mokytojų patyčios dėl jūsų šeimos?

Dėl sunkios ekonominės situacijos, ligų. Mano tėvas turėjo problemų dėl alkoholio. Patyriau didelį stresą ir daug pažeminimų.

Kas jus palaikė?

Visada turėjau draugų, gamtą, meną. Viso to nenorėjau apleisti. Kai kantrybė ir sveikata galiausiai išseko, neliko kitos išeities, kaip tik vykti svetur ir viską pradėti nuo nulio.

Kaipgi pradėjote?

Pirmieji metai buvo be galo sunkūs. Buvau Lietuvos patriotė, norėjau grįžti namo, bet ilgainiui nusprendžiau, kad jei jau pradėjau naują gyvenimą Švedijoje, tai reikia keistis, kurti toliau, įgyvendinti svajones ir tikėti savimi. Tikėti, kad viskas bus geriau ir kad kitaip nė būti negali.

MINTYS. "Gal mano atsiminimai apie Lietuvą ne patys pozityviausi, bet vis tiek turiu norą ir minčių grįžti namo." Asmeninio archyvo nuotr.

"Švedai mane pamilo"

Švedijoje jus gana greitai pastebėjo ir įvertino.

Po daugiau nei metų mano svajonės pradėjo pildytis. Iš pradžių gavau svajonių darbą - Dalarnoje sukurti muziejų vaikams. Už tai gavau kultūros premijas. Pradėjau keliauti, dirbti vis geresnius darbus. Žmonės mane pamilo - už mano talentą, už kūrybinį darbą. Greitai buvau pastebėta ir pripažinta. Po žodžiu "greitai" slypi daug darbo, laiko ir sveikatos.

Mano, kaip menininkės, gyvenimas Švedijoje įsibėgėjo po 2-4 metų, po daugiau nei 5-8 metų - Skandinavijoje, Europoje ir pasaulyje.

Gaila, kad taip nenutiko tėvynėje.

Kiekviena šalis turi privalumų ir trūkumų, bet mes visi galime rinktis, kas mums priimtiniau. Skandinaviją pamilau, bet nežinau, ar mano visas gyvenimas, ar mano likimas čia... Šiuo metu vis daugiau laiko praleidžiu Alpių kalnuose ir Lofoteno salyne Norvegijoje.

Jūs pasaulio pilietė.

Turiu tarsi dvigubą pilietybę - ir lietuvės, ir švedės, ir jaučiuosi viso pasaulio dalis.

Lietuvai esu dėkinga už gyvenimo realybės patirtį, už meno pamokas, už draugų nuoširdumą ir pagalbą. Myliu Švediją už supratingumą, taikingumą, už suteiktą galimybę įgyvendinti svajones, už tikėjimą manimi ir žmoniškumą.

"Vilija Stipendium"

Gyvenimo realybės patirtis Lietuvoje, spėju, netraukia grįžti atgal.

Gal mano atsiminimai apie Lietuvą ne patys pozityviausi, bet vis tiek turiu norą ir minčių grįžti namo. Noriu geresnių atsiminimų apie Lietuvą. Tikiuosi kada nors čia pristatyti savo kūrybą - surengti parodų, performansų... Laukiu, kol ta diena išauš. Lietuvoje noriu įkvėpti ir kitus neatsisakyti savo svajonių, tikėti savimi, nebijoti.

Švedijoje buvote išrinkta metų menininke.

Taip, praėjusiais metais Vidurio Švedijoje mane išrinko metų menininke. Per šimto metų istoriją buvau vienintelė menininkė, kuri šią premiją pelnė tokia jauna ir būdama imigrantė. 2014 m. buvo įsteigta premija mano vardu - "Vilija Stipendium".

Švedijoje, Skandinavijoje pelniau daugybę kultūrinių stipendijų, premijų.

"Gyvenu iš meno"

Dar dirbate su muzikos klipais...

Taip. 2015 metais muzikinis vaizdo klipas "Some Kind of Hell", su kuriuo dirbau, apdovanojimuose "Dalecarlia Music Awards" Švedijoje buvo išrinktas metų muzikiniu klipu. Vaizdo klipas "Elements" buvo išrinktas geriausiu tarp šokio meno klipų. Ir daugiau vaizdo klipų, prie kurių kūrimo prisidėjau, buvo nominuoti geriausių metų muzikinių klipų kategorijoje.

Bet dalyvaujate parodose bei konkursuose ne tik Švedijoje?

Teko dalyvauti kūno tapybos čempionatuose JAV, Šveicarijoje, Serbijoje. Juose užėmiau ketvirtą, penktą vietas. Dalyvauju įvairiuose festivaliuose - "Boom", "Red Bull", "Tesla"... Pristačiau savo instaliaciją ir performansą Venecijos bianalėje.

Su kokiais žmonėmis bendradarbiaujate?

Man teko dirbti su išskirtiniais menininkais - dainininku Andrium Mamontovu, dailininkais Johannes Stoetter, Agita Art, aktoriumi Javier Bardem, dainininke Zara Larsson, su grupe "Peace &Love" ir kitais...

Aktyvus kūrybinis gyvenimas.

Išties labai intensyvus.

Iš ko pragyvenate?

Aš gyvenu iš meno - iš kūno tapybos, filmų, fotografijos, performansų. Dirbu kaip prodiuserė, kaip projektų vadovė. Daug keliauju po pasaulį, dirbdama su įvairiais projektais. Aš esu labai, kaip sakoma, "open-minded".

Plataus akiračio.

Taip. Ir siekianti tikslo.

LAIMĖ. "Į kūną, žmones, gamtą aš žiūriu kitaip, nei įprasta. Kuo daugiau su juo dirbu, tuo įdomiau, tuo daugiau energijos pasisemiu, ir laimės, ir meilės..."

Reikalinga pasauliui

Ką veikiate šiuo metu?

Šiuo metu bandau dirbti su mažiau projektų. Noriu daryti mažiau, bet geriau. Noriu apmąstyti kiekvieną idėją, detalę. Todėl atsirenku, kad geriausia, įdomiausia ir vertingiausia mano kūrybinei karjerai, mano, kaip menininkės, augimui.

Kas vertingiausia jums, kaip menininkei?

Man svarbu, kad projektai, su kuriais dirbu, įdėdama savo laiką, pastangas, širdį, nėra komerciniai. Nėra prieš gamtą ir prieš žmogaus teises. Man svarbu, kad jie būtų pozityvūs, įkvepiantys, geranoriški, reikalingi pasauliui.

Jūsų kūryboje vyrauja gamtos tematika?

Taip, šiuo metu dirbu diaugiausiai su gamtos tematika. Kuriu "camouflage" serijas kalendoriui ir parodai. Ruošiuosi 2018 m. pasaulio kūno tapybos čempionatui, kuris liepą vyks Afrikoje, Johanesburge. Beje, ten pasirodymą rengia pats Arnoldas Švarcenegeris. Ir aš buvau pakviesta.

Šiuo metu ieškau rėmėjų, kad galėčiau dalyvauti pasauliniame kūno tapybos čempionate Austrijoje, Klagenfurte, liepos 8-12 dienomis. Tai pats didžiausias kūno tapybos festivalis-čempionatas, į kurį suvažiuoja apie 400 menininkų iš viso pasaulio. (Norintieji paremti daugiau informacijos ras Vilijos interneto puslapyje www.vilijaart.com)

Taip pat šią vasarą laukia nemažai festivalių - Švedijoje, Norvegijoje, Vokietijoje, Austrijoje, Portugalijoje, Italijoje. Juose pristatysiu savo kūno tapybą, performansus, "workshopus" (dirbtuvės. - Red.) ir kalbą apie savo meną.

Laisvė

Kodėl jus pagavo būtent kūno tapyba?

Kai kūno tapybą išbandžiau pirmą kartą, pajutau jėgą, laisvę, laimę, beribę erdvę... Pradėjusi nebegalėjau sustoti. Man tai tikras džiaugsmas ir tiek daug meilės. Žmogaus kūnas ypatingas: jį ištapyti, transformuoti, įžiebti, įlieti galima įvairiausiais būdais naudojant spalvas. Į kūną, žmones, gamtą aš žiūriu kitaip nei įprasta. Kuo daugiau su tuo dirbu, tuo įdomiau darosi, tuo daugiau energijos pasisemiu, laimės, meilės... Tai nepamirštami kūrybiniai momentai, kurie ir mano gyvenimą daro ypatingą.

Kas dar, be gamtos, jus įkvepia kurti?

Dar įkvepia šokis, muzika, filmai, žmonės... Viskas po truputį - skirtingu laiku ir skirtingose vietose.

Nuotraukose - Vilijos Vitkutės tapyba. Daugiau jos kūrybos pavyzdžių galima rasti tinklalapyje www.vilijaart.com.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder