Saulius Budinas: Pirmiausia – Klaipėda!

Saulius Budinas: Pirmiausia – Klaipėda!

Į klausimus atsako Seimo rinkimų antrojo turo kandidatas Danės vienmandatėje apygardoje Saulius Budinas.

Sauliau, sekmadienį Seimo rinkimų antrasis turas. Pirmasis klausimas elementarus – kodėl klapėdiečiai turėtų balsuoti už Jus?

Visu pirma labai noriu padėkoti klaipėdiečiams, kurie jau balsavo už mane pirmajame ture. Esu labai dėkingas už išreikštą pasitikėjimą, tikiuosi, kad rinkėjai nepamirš ateiti į rinkimus ir šį sekmadienį.

Ir laukiu jų palaikymo, nes – kaip ir jie – esu klaipėdietis, daugiau nei dešimt metu dalyvauju miesto valdyme, būdamas Savivaldybės tarybos narys, dirbęs Savivaldybės adminstracijos direktoriumi.

Žinau visus miesto džiaugsmus ir skaudulius, žmonių problemas, jaučiuosi prisidėjęs ir prie miesto progreso. Klaipėdoje užaugau, sukūriau šeimą, šiame mieste užaugo mano vaikai.

Kandidatuodamas Danės vienamandatėje apygardoje visą rinkimų laikotarpį pabrėžiau, kad einu atstovauti Klaipėdos miesto interesams, nes būtent tokia yra vienmandatininko Seimo nario užduotis. Jis turi dirbti Lietuvai, bet kartu girdėti ir žinoti savo krašto žmonių problemas, padėti jas spręsti.

Jeigu tapsite Seimo nariu, kokį pirmą darbą Klaipėdai sieksite įgyvendinti?

Svarbiausias darbas, kurį išsikėliau sau nusprendęs kandidatuoti LR Seimo rinkimuose, – siekis priimti specialų Klaipėdos miesto įstatymą, apibrėžiantį išskirtinį uostamiesčio statusą.

Tokiu įstatymu būtu įteisinti  uosto ir savivaldos santykiai, aiškiai ir tiksliai sureguliuoti žemės mokesčiai, infrastruktūros plėtra ir kiti svarbūs klausimai. Dabar dažnai Klaipėda lyg podukra šalia uosto ir net gerais norais vedini tiek miesto, tiek uosto vadovai ne ką gali nuveikti, kai nėra svertų veikti suteikiančios teisinės bazės.

Tokiu atveju lieka protesto politika, klaipėdiečiai dėl visų opių klausimų turi kovoti piketuodami, rinkdami parašus, rinkdamiesti į eisenas ir panašiai.

Taip kovojome dėl Giruliu miško išsaugojimo ir mums visiems pavyko, tačiau ne toks miesto interesų užtikrinimo kelias turėtų būti. Yra svarstomas Sostinės įstatymas, kuo blogesnė Klaipėda, vienintelis šalies uostamiestis?

Tinkama teisinė bazė mums be galo reikalinga. Reikia nepamiršti, kad Klaipėda yra ir universitetinis miestas, kuriantis mokslinę ir intelektualią produkciją ne tik mūsu regionui.

 Jei miestečiai suteiks man galimybę, naujai išrinktame Seime inicijuosiu klaipėdiečiu narių grupę, į kurią kviesiu jungtis visus klaipėdiečius Seimo narius, nepriklausmai nuo politinių pažiūrų ar partinės priklausomybės. Elementarus miestiečio noras gyventi švariame mieste, turėti šalia mišką ir jūrą, darbo vietas, pilnavertį intelektualinį ir kultūrinį gyvenimą – tai tiesiog  sveiko proto politika. 

Žinoma, pagirtina tai, kad siekiate atstovauti Klaipėdai ir klaipėdiečiams, tačiau kaip visa Lietuva?

Rinkimų kampanijos metu daug bendravau su klaipėdiečiais, sutikdavau juos prie prekybos centrų, daugiabučių kiemuose, gatvėse. Ir aš tikrai sulaukiau šio klausimo. Mano atsakymas būdavo labai paprastas – kiekvienas Seimo narys eina priiminėti tokių įstatymų, kurie lemia kiekvieno šalies pliečio gyvenimą, ir aš nesu išimtis.

Aš tikrai turiu nuomonę nacionalinės politikos temomis, apie tai galime pakalbėti plačiau, tačiau negalime ignoruoti Lietuvos rinkimų sistemos. Antrasis rinkimų turas yra skirtas rinkti tuos žmones, kurie privalės atstovauti savo regiono gyventojams, o ne tiesiog pamiršti juos trejus, ketverius metus.

Tai pakalbėkite apie nacionalinę politiką. Kokie Jūsų prioritetai, siekiai nacionalinės politikos kontekste?

Yra keletas svarbių elementų, be kurių negalime užtikrinti tvaraus šalies vystymosi. Vienas iš jų – švietimas ir mokslas. Tai – ne tik valstybės ateitis, bet ir visuomenės pagrindas. Turiu vilties, kad po šių Seimo rinkimų bus atleisti suvaržymai, atšauktas  draudimų režimas,  verslui, ypač smulkiam ir vidutiniam, bus leista laisviau kvėpuoti. Kai verslas dirba ir uždirba, tada ir šalies socialinės problemos sprendžiamos lengviau.

Vidurinioji gyventojų klasė yra bet kurios valstybės stabilumo garantas. Lietuvoje, galima sakyti, jos iš viso nėra. Kokios priežastys tai nulėmė ir ką siūlytumėte keisti padėčiai ištaisyti?

Darbo apmokestinimas Lietuvoje siekia apie 40 proc. ir tai yra gerokai daugiau nei išsivysčiusių valstybių vidurkis. Įmonių savininkų pajamos apmokestinamos du kartus. Vartojimo mokesčiai taip pat dideli – net 11 ES valstybių narių galioja mažesnis standartinis pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas nei Lietuvoje, be to, taikomos įvairios lengvatos, leidžiančios vartotojams prekes ir paslaugas įsigyti dar pigiau.

Būtinas visas kompleksas priemonių, kurios padėtų žmogui ir šeimai turėti daugiau pinigų. Todėl būtina mažinti gyventojų pajamų apmokestinimą, teikti paramą kuriantiesiems pajamas, mažinti PVM maisto produktams, infrastruktūros investicijas nukreipti į šalies pajamų didinimą, ES lėšas nukreipti į pridėtinės vertės kūrimą, o ne į sąnaudas.

Pensijos yra aktualiausia vyresnio amžiaus žmonių problema. Išvardinkite kelis būdus ir priemones kaip nuo „žodinio“ didinimo pereiti prie realios, orios socialinio draudimo pensijos?

Pensijų augimą garantuoja stipri vidutines pajamas gaunančių žmonių grupė. Tokių žmonių pajamas reikia didinti iš vidinių resursų, sudarant žmonėms sąlygas aktyviai veikti, ir iš išorinių injekcijų, gaunamų per tiesiogines užsienio investicijas.

Pensijų lygis šiandien yra nepakankamas, kad galėtume teigti, jog žmonės gyvena oriai. Turime laikytis susitarimų ir pensijas didinti iš tvarių resursų – sparčiai augančių atlyginimų bazės. Gerai uždirbanti jauna šeima yra orią pensiją gaunančio senjoro garantas.

Kaip vertinate visą šią rinkiminę kampaniją?

Turiu padėkoti savo konkurentams už orią ir garbingą kovą, už debatus, išsakytas mintis. Ne tik reiškiau savo poziciją, klausiausi ir oponentų nuomonių, idėjų, įžvalgų, daugelis kurių buvo teisingos. Net neabejoju, kad visi kandidatai, dalyvavę rinkimuose, norėjo ir nori gero Klaipėdai ir miestiečiams. Norėčiau būti telkiantis, o ne skaldantis politikas. Tikiuosi atovauti ir tiems rinkėjams, kurių kandidatai nepateko į antrąjį turą, nes man pirmiausia yra ir bus Klaipėda.


Politinė Reklama bus apmokėta iš LR Liberalų sąjūdžio kandidato Danės rinkimų apygardoje Nr.23 Suliaus Budino rinkiminės sąskaitos. Užsakymo nr. 288834

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder