"Ruošdamasis pamokoms nuraudavo pusę daržo"

"Ruošdamasis pamokoms nuraudavo pusę daržo"

Tęsiame rubriką "Įdomu prisiminti", kurioje žinomų klaipėdiečių prašome pasidalinti prisiminimais iš darželio, mokyklos bei studijų laikų.

Apie vaikystės ir jaunystės laikus paprašytas papasakoti žinomas uostamiesčio režisierius Ramūnas Kaubrys su šypsena pasakojo ne vieną jam įstrigusią smagią istoriją, kurios, šiuolaikinių moksleivių akimis, galbūt atrodytų gana grėsmingai, o jam kelia tik šypseną.

Beje, pokalbio metu paaiškėjo, kad su švietimo sistema R. Kaubrys šiais mokslo metais bus susijęs kur kas daugiau nei su teatru.

Ar teko lankyti darželį?

Ne, nes Eigirdžių kaime, kuriame gyvenau, jo ir nebuvo. Mano darželis buvo mamos sijonas. Įsikabindavau į jį ir sekiodavau iš paskos. Mano mama dirbo laiškaneše, tad aš kartu su ja taip pat vaikščiodavau po kaimą, laiškus, laikraščius nešiodavome. Tai buvo labai įdomi patirtis. Bendraudavome su žmonėmis, visi mane puikiai žinojo. Galėdavau ir vienas į svečius sugalvojęs atbėgti. Beje, man taip patiko svečiuotis, kad dažnai užsimiršdavau ir valandų valandas negrįždavau namo. Pamenu, kartą parėjau vėlai, jau sutemus, ogi namų durys užrakintos ir niekas neskubėjo man jų atverti. Pradėjau žliumbti, o mama kitoje durų pusėje ramiai pasakė: "Kur buvai, ten ir miegok." Žinoma, paskui įsileido, bet ši gyvenimiška pamoka man buvo puikiausia auklėjimo priemonė.

VAIKYSTĖ. "Tiksliai nepamenu, kiek man čia metų, bet, panašu, dar nėjau į mokyklą. Regis, buvo sesers gimtadienis, jaučiausi labai pasipuošęs", - prisimena Ramūnas Kaubrys.

Ar vaikystėje jau pasireiškė jūsų meniniai gabumai?

Pirmą kartą į sceną užlipau būdamas penkerių. Pamenu, bendruomenei skirto koncerto metu ant scenos stovėjome dviese su kaimynu berniuku. Jis buvo gerokai žemesnis. Dainavome dainą "Aš dar mažas ir be ūsų..." Pamenu, kad visi labai juokėsi. Tad man iki šiol yra išlikęs tas malonus jausmas, kai būdamas scenoje pralinksmini žmones ir suteiki jiems gerų emocijų.

Kokie prisiminimai užplūsta prisiminus pirmus metus mokykloje?

Kažkodėl iškyla tokie vaizdiniai: pamokos metu apsisisiojęs klasiokas, arba kaip vienai klasiokei mokytoja traukia iš galvos utėlę, liepia visiems pažiūrėti ir visų akivaizdoje sutraiško. Iki šiol pamenu tą riebų garsą - trekšt.

O kaip sekėsi mokslai?

Nebuvau pirmūnas, bet ir nebuvau paskutinis. Sakyčiau - prie geresnių. Buvau iš tų, kurie šoka, dainuoja, bet ir mokosi neblogai. Tad mokykloje jaučiausi puikiai. Kažkodėl dabar labiausiai prisimenu biologijos pamokas, kai mokytoja užduodavo padaryti herbariumą. Tuomet pusę daržo tekdavo nurauti. Būdavo ir tokių rytų, kai pabudęs atsimindavau, kad herbariumo nepadariau. Tuomet lėkdavau į daržą, išraudavau kokią balandą, su lygintuvu perbraukdavau, kad atrodytų kaip sudžiovinta, ir prisiūdavau prie balto popieriaus lapo. Jau tuomet darė įtaką, o dabar ypač man atrodo svarbu mokant vaikus - patyriminiai dalykai.

POMĖGIAI. Telšių muzikos mokykloje Ramūnas mokėsi groti akordeonu. Nuotraukoje su klasiokėmis.

Ar buvo mokytojų, kurie įžvelgė ir padėjo atsiskleisti jūsų teatriniams gabumams?

Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja greitai pastebėjo, kad esu artistiškas, tad vis dalyvaudavau skaitovų konkursuose. Regis, skaitovų konkursuose dalyvaudavau ir jau pradinėse klasėse, rajoniniame konkurse esu ir prizinę vietą laimėjęs.

Išdaigų mokykloje krėsdavote?

Matyt, būta visko, nes buvau gyvas vaikas, tik dabar konkrečiai neprisimenu. Beje, pamenu, kad mūsų mokykloje tuomet buvo labai griežta sovietinė tvarka. Kartą atėjau į mokyklą su sportbačiais, o ši avalynė galėjo būti skirta tik sportuoti. Nežinau, gal kas paskundė, bet kaip tik tą dieną mokyklos direktorius atėjo į klasę patikrinti, kaip laikomės švaros ir tvarkos taisyklių. Pamatęs mane su sportbačiais, iškvietė prieš klasę ir gerokai paduskino už plaukų. Negana to - liepė sportbačius nusiauti ir išsinešė. Taigi likusias pamokas vaikščiojau be batų ir tik po pamokų buvo leista nueiti į mokytojų kambarį. Kai atsiprašiau, grąžino sportbačius. Daugiau niekada nekartojau šios klaidos. Prisiminus šią istoriją manęs tikrai neužplūsta nuoskauda ar širdgėla. Gal labiau juokinga. Ir tuomet nesijaučiau labai įskaudintas ar pažemintas. Buvo aišku - tvarka yra tvarka ir jos privalu laikytis.

Gerbėte ir tvarką, ir mokytojus?

Mokytojo profesija man labai imponavo. Būdamas paauglys net žaisdavau, kad pats esu mokytojas. Pasidarydavau dienyną, susigalvodavau niekur negirdėtus mokinių vardus, pavardes ir mokydavau, mokydavau. Mokyklos laikais buvau įsitikinęs, kad užaugęs tikrai dirbsiu mokytoju.

KLASĖ. Pirmoji klasė Telšių rajono Eigirdžių devynmetėje mokykloje. Ramūnas stovi penktas iš kairės.

Bet, baigęs mokyklą, stojote į režisūrą?

Ne, iš pradžių stojau Klaipėdos universitete į lietuvių kalbos ir literatūros bei režisūros specialybę. Pamenu, man lietuvių kalbos mokytoja patarė, kad ši dviguba specialybė bus "saugesnė". Bet, baigęs pirmą kursą, visgi perėjau tik į režisūros specialybę. Vėliau buvo galimybė paraleliai įgyti ir etikos mokytojo specialybę, ta galimybe ir pasinaudojau. Taigi esu diplomuotas režisierius ir etikos mokytojas.

Kad esate garsus režisierius, klaipėdiečiai puikiai žino. Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre pastatėte per 20 puikių spektaklių. O mokytojo duonos teko ragauti?

Taip, dirbdamas kūrybinį darbą paraleliai dirbdavau ir pedagogu. Daugiau nei dešimt metų dirbau Simono Dacho vidurinėje mokykloje (dabar progimnazija) etikos ir teatro mokytoju, praėjusiais mokslo metais dirbau Neringos gimnazijoje teatro mokytoju, jau ketveri metai bendradarbiauju su Klaipėdos universiteto Menų akademijos Muzikos katedros studentais.

Ar tiesa, kad nebedirbate Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre?

Taip, nuo šio rugsėjo pradėjau dirbti Klaipėdos Vytauto Didžiojo gimnazijoje. Taip pat scenos meno paslaptimis dalinsiuosi ir su Klaipėdos universiteto studentais.

STUDIJOS. Studijuodamas Klaipėdos universitete, penktame, baigiamajame, kurse, Ramūnas buvo išsiųstas į tarptautinę stažuotę, kur vaidino režisieriaus Larso Engelio režisuotame spektaklyje "Circus".

Kur mokėsi Ramūnas Kaubrys?

Nuo 1987 m. Telšių rajono Eigirdžių devynmetėje mokykloje.
Nuo 1990 m. Telšių rajono Ūbiškės vidurinėje mokykloje.
Nuo 1996 m. Klaipėdos universitete. Baigė studijas pagal režisūros studijų programą, suteikta dramos režisieriaus bei etikos mokytojo kvalifikacija. Taip pat Klaipėdos universitete įgijo režisūros magistro kvalifikacinį laipsnį.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder