Robinas Viljamsas, juokinęs ir virkdęs

Robinas Viljamsas, juokinęs ir virkdęs

Komedijos genijus, garsėjęs improvizaciniais gebėjimais, draminiu įvairiapusiškumu, vaidmenų ekscentrizmu, neprilygstamu žmonių parodijavimu. Žaismingas, linksmas ir sąmojingas. Kovojęs su depresija, patyręs alkoholizmo bei narkotikų priklausomybę. Rugpjūčio 11-ąją savo noru pasitraukęs iš gyvenimo.

Pro memoria žiūrovų mylimam aktoriui Robinui Viljamsui (Robin Williams).

Improvizacijų meistras

R. Viljamsas gimė 1951 m. liepos 21 d. Čikagoje (JAV) modelio Loros Maklorin (Laura McLaurin) ir kompanijos "Ford Motor" vadovo Roberto Viljamso šeimoje. Vaikystėje berniukas buvo putlus ir to gėdijosi. Vengdamas bendraamžių patyčių, daug laiko leido vienas dideliame savo šeimos name. Vidurinėje mokykloje pradėjo sportuoti - įstojo į imtynių ir bėgimo komandas ir atsikratė storulio etiketės. Be to, jis suprato, kad vaikų pagarbą galima užsitarnauti juos prajuokinant.

Viljamso tėvas į pensiją išėjo anksti, kai Robinui tebuvo šešiolika, ir šeima persikėlė į Kaliforniją. Pabaigęs vidurinę, 1969-aisiais, jis įstojo į Klermonto vyrų koledžą, studijavo politikos mokslus ir žaidė futbolą. Koledže ėmė lankyti improvizacijos pamokas, kurios puikiai jam tiko.

Baigęs mokslus Klermonto koledže, Viljamsas įstojo į Merino koledžą studijuoti aktorystės. Netrukus laimėjo stipendiją studijuoti žymiojoje Džiuliardo mokykloje (Juilliard School) Niujorke. Džiuliarde aktorius sutiko šokėją Valeri Velardi. 1978 m. ją vedė, vėliau susilaukė sūnaus Zakario.

Laisvu laiku Viljamsas praktikavosi improvizacijų srityje ir netrukus suprato, kad komedinis žanras - jo arkliukas. Jis metė mokslus Džiuliarde ir išvyko į Los Andželą. Jį priėmė Vakarų pakrantės komikų trupė, o 1977 m.Robinas gavo vaidmenį televizijos šou "Ričardo Prajoro šou" ("The Richard Pryor Show"). Vaidmuo, padėsiantis jam prasimušti, dar laukė ateityje.

Ateivis

Garis Maršalas (Garry Marshal), kultinio televizijos serialo "Laimingos dienos" ("Happy Days") kūrėjas, planavo sukurti seriją, kurioje vienas iš pagrindinių veikėjų būtų pagrobtas ateivių. Jam reikėjo aktorių. Perklausų metu Maršalas paprašė Viljamso atsisėsti, tačiau šis atsistojo ant galvos ir akimirksniu gavo vaidmenį. Minėtame seriale vaidindamas Morką iš Orko planetos Robinas sukėlė sensaciją, ir jam buvo sukurtas naujas televizijos serialas pavadinimu "Morkas ir Mindė" ("Mork and Mindy"). Serialas tapo kultiniu. 1979 m. už vaidmenį Viljamsas gavo savo pirmąjį "Auksinį gaublį". Be to, tradicinis Morko pasisveikinimas "Nanu-nanu" paplito po visą pasaulį.

1980 m. aktorius gavo pirmąjį kino vaidmenį Holivudo filme "Papajus" ("Popeye"). Deja, kritikai filmą supeikė, ir Viljamsui teko dar porą metų vaidinti Morką. Tuomet gavo vaidmenį filme "Pasaulis pagal Garpą" ("The World According To Garp").

Alkoholis ir narkotikai

1982 m. aktoriaus asmeninis gyvenimas ėmė byrėti į šipulius dėl alkoholizmo ir narkomanijos. Kad ir kaip stengėsi, žmona Valeri nepajėgė nieko padaryti. Aktoriaus karjera taip pat pašlijo: jo filmai vienas po kito buvo sutrypti kritikų. Tik 1987 m., po penkių nesėkmingų projektų, suvaidinęs juostoje "Labas rytas, Vietname" ("Good Morning Vietnam), jis pagaliau prasimušė. Už karo radijo didžėjaus Adriano Kronauerio vaidmenį Viljamsas gavo pirmąją "Oskaro" nominaciją ir antrąjį "Auksinio gaublio" apdovanojimą.

Tais pačiais metais Robinas ir Valeri patraukė savais keliais. Po metų Valeri pasamdė sūnui Zakariui auklę Maršą Garsis (Marsha Garces). Netrukus Marša tapo Viljamso asistente, jiedu kartu keliaudavo ir galiausiai susituokė. Vėliau susilaukė dviejų vaikų - Zeldos Rei (Zelda Rae) ir Koudžio Alano (Cody Alan).

Su antrąja žmona Marša

1988 m. pasirodė net trys filmai, kuriuose vaidino R. Viljamsas: "Barono Miunhauzeno nuotykiai" ("The Adventures of Baron Munchausen"), "Kiškio ausys: Pekos Bil" ("Rabbit Ears: Pecos Bill") bei "Baltos santuokos portretas" ("Portrai of a White Marriage"). Tačiau tik po metų Robinas dar sykį patraukė skeptiškų kritikų dėmesį, kai suvaidino kitamanį mokytoją filme "Mirusių poetų draugija" ("Dead Poet's Society") - už šį vaidmenį aktorius antrą kartą buvo nominuotas "Oskarui".

1990 m. aktorius vaidino filmuose "Kadilakų pardavėjas" ("Cadillac Man"), "Sugrįžimas į Niekados šalį" ("Back to Neverland") ir "Prabudimai" ("Awakenings"). Vaidmuo pastarajame filme kartu su aktoriumi Robertu de Niro iki šiol vadinamas nuoširdžiausiu ir labiausiai jaudinančiu Viljamso gyvenime.

Terio Giljamo (Terry Gilliam) "Karalius žvejys" ("The Fisher King") taip pat dažnai vadinamas geriausiu Viljamso filmu: už vaidmenį jis trečią kartą buvo nominuotas "Oskarui". Stiveno Spilbergo (Steven Spielberg) "Kablys" ("Hook"), išleistas į ekranus tais pačiais metais, buvo visiškai priešingo žanro nei "Karalius žvejys". Nors komerciškai filmas pavyko neblogai, kritikų nuomone, jis buvo pernelyg sentimentalus.

Disnėjaus kino kompanijos animacinis filmas "Aladinas" ("Aladdin") buvo pirmasis, kuriame Viljamsas pademonstravo savo sugebėjimus kaip balso aktorius: įgarsindamas nuotaikingąjį Džiną aktorius visą laiką improvizavo ir visiškai nesekė teksto.

Filmai "Žaislai" ("Toys") ir "Būti žmogumi" ("Being Human") buvo ne tokie sėkmingi. Viljamso žmona Marša atrado filmo "Ponia Dautfajė" ("Mrs Doubtfire") scenarijų ir pasiūlė pagrindinį vaidmenį savo vyrui, o pati nusprendė tapti filmo prodiusere. "Ponia Dautfajė" išgarsėjo visame pasaulyje, o Viljamsas už vaidmenį gavo dar vieną "Auksinį gaublį".

Viljamsas taip pat suvaidino filme "Devyni mėnesiai" ("NineMonths") ir vaikų pamėgtame "Džiumandži" ("Jumanji"). Komedijoje "Narvelis" ("The Birdcage") aktoriui teko vaidinti gėjų klubo savininką, kurio sūnus nori vesti konservatyvaus senatoriaus dukterį. Po šio spalvingo vaidmens aktorius suvaidino vaiką, dėl genetinio sutrikimo atrodantį kaip 40 metų,Frensio Fordo Kopolos (Francis Ford Coppola) režisuotame filme "Džekas" ("Jack"). Nors Robino aktorinis darbas buvo puikus, filmas nesulaukė daug sėkmės.

Viljamsas siekė paįvairinti savo amplua: jis pasirinko vaidinti "Hamlete" ("Hamlet"), "Šnipų klube" ("The Secret Agent"), Vudžio Aleno (Woody Allen) filme "Benarstant Harį" ("Deconstructing Harry") ir Disnėjaus "Skraiduolyje" ("Flubber").

Gerasis psichiatras

1997 m. Viljamso karjera pasiekė piką. Bendradarbiaudamas su jaunais aktoriais Metu Deimonu (Matt Damon) ir Benu Afleku (Ben Affleck), filme "Gerasis Vilas Hantingas" ("Good Will Hunting") aktorius suvaidino psichiatrą Šoną Magvairą. Šis darbas Viljamsui atnešė pirmąjį "Oskarą" už geriausią antraplanį vaidmenį.

Vėliau buvo keli ne tokie reikšmingi vaidmenys. Galiausiai pirmą kartą Viljamsas suvaidino blogiuką - filme "Nuotrauka per valandą" ("One Hour Photo"). Fotolaboratorijos darbuotojo paveikslas sulaukė entuziastingų atsiliepimų.

Denio de Vito (Dannyde Vitto) režisuotas filmas "Mirtis geručiui" ("Death to Smoochy") buvo nesėkmingas, nepaisant stipraus aktorių dueto: kartu su Viljamsu vaidino Edvardas Nortonas (Edward Norton). Tais pačiais metais Viljamsas surengė komiškų vakarų seriją Brodvėjaus scenoje.

Per kelerius kitus metus Viljamso filmų sąrašą papildė dar keli: "Kalėdos" ("Noel"), "Praeities paslaptys" ("Houseof D"), "Aristokratai" ("The Aristocrats"), "Robotai" ("Robots"), "Metų žmogus" ("Man of the Year"), "Pabėgėlių atostogos" ("Runaway Vacation") ir kiti.

Filme "Nakties klausytojas" ("The Night Listener") Viljamsas suvaidino gėjų radijo laidos vedėją, kuris tiesioginio eterio metu susidraugavo su 14-mečiu berniuku, tapusiu seksualinės prievartos auka. Šį vaidmenį Viljamsas sutiko atlikti už tokio kalibro aktoriui gana menką honorarą - 65 tūkst. dolerių. Vėliau aktorius savo balsą "paskolino" pingvinui animaciniame filme "Linksmosios pėdutės" ("Happy Feet") ir taip pat suvaidino komišką prezidento Teodoro Ruzvelto (Theodore Roosevelt) versiją filme "Naktis muziejuje" ("Night at the Museum").

Atkritimas

2003 m., po dvidešimties blaivybės metų, Viljamsas vėl pradėjo gerti. Po trejų metų išvyko į reabilitacijos kliniką. Iš jos išėjęs viešai pasiskelbė esąs alkoholikas. Jis taip pat patikino, kad po draugo Džono Belušio (John Belushi) mirties (1982 m. Belušis mirė perdozavęs kokaino ir heroino) ir sūnaus Zakario gimimo jis niekuomet nebuvo grįžęs prie narkotikų.

2008 m. Robino žmona Marša padavė skyrybų prašymą "dėl nesutaikomų skirtumų". Robinas pasinėrė į darbą: jis vaidino romantinėje komedijoje "Teisė tuoktis" ("License to Wed"), dramoje "Muzika, suradusi mus" ("August Rush") bei filmuose "Psichoanalitikas" ("Shrink"), "Geriausias tėtis pasaulyje" ("World's Greatest Dad"), "Naktis muziejuje 2" ("Night at the Museum: Battle of the Smithsonian") ir "Seni vilkai" ("Old Dogs") kartu su Džonu Travolta (John Travolta).

2009 m. Viljamsas buvo paguldytas į ligoninę dėl širdies problemų, jam buvo atlikta širdies vožtuvo operacija.

2011 m. aktorius vedė trečią kartą: šįkart jo žmona tapo grafikos dizainerė Siuzan Šnaider (Susan Schneider).

Su trečiąja žmona Siuzan

Po trečių vedybų Viljamsas suvaidino nedidelius vaidmenis filmuose "Didžiosios vestuvės" ("The Big Wedding") ir "Pikčiausias žmogus Brukline" ("The Angriest Man in Brooklyn").

Pasidavė kovoje su depresija

Šių metų balandį aktorius dar kartą atsigulė į reabilitacijos kliniką. Spaudai jis teigė, kad alkoholio nevartoja, tačiau nori užsitikrinti, jog ir ateityje liks blaivus. Žiniasklaidoje pasklido įtarimų, esą Viljamsą kankina depresija.

2014 m. rugpjūčio 11 d. R. Viljamsas buvo rastas negyvas savo namuose Kalifornijoje: jis pasikorė. Aktoriaus atstovas spaudai pranešė, kad velionis sirgo depresija.

Per 30 savo karjeros metų Viljamsas gavo 40 apdovanojimų ir buvo nominuotas įvairiems prizams 50 kartų.

Aktorius iš viso turėjo tris vaikus.

Su dukra Zelda

"Viljamsas į mūsų gyvenimus atėjo tarsi ateivis ir palietė kiekvieną žmogiškosios sielos dalelę. Jis mus prajuokindavo. Jis mus pravirkdydavo. Savo nepaprastą talentą jis dosniai dalijo tiems, kam labiausiai reikėjo..." - sakoma JAV prezidento Barako Obamos užuojautoje.

Citatos

Jūs manote,  Dievas niekada neparūkydavo? Pažiūrėkite į ančiasnapį.

Moterys niekuomet nesukurtų atominės bombos. Moterys nesukurtų ginklo, kuris žudo.  Jos kuria ginklus, kurie verčia tave jaustis blogą. Štai kodėl prezidentės turėtų būti moterys, tuomet nebūtų karų. Patikėkite, niekuomet nekiltų karų,  tik labai rimtos derybos kas 28 dienas.

Kiekvienas tėvas, pirmą sykį laikydamas savo kūdikį ant rankų, patiria dvi vizijas, įsivaizduoja dvi situacijas, kuriose atsiduria jau suaugęs jo vaikas. Pirmoje vizijoje vaikas sako: „Norėčiau padėkoti Nobelio premijos komitetui už šį nuostabų apdovanojimą.“ Antrojoje jis klausia: „Ar prie mėsainio norėsite bulvyčių?“

Kai nežinote, apie ką pajuokauti, skelkite apie antrą galą.

Labiausiai norėčiau padėkoti savo tėvui, kurio jau nebėra.  Žmogui, kuris išgirdęs, kad noriu būti aktoriumi, pasakė: „Nuostabu. Tik turėk planą B – gal koks suvirintojas?“

Nesimuškite su negražiu žmogumi, jis neturi ko prarasti.

Kažin, apie ką visą dieną galvoja kėdės? „O, dar viena šikna ateina...“

Rusams labai patinka Bruk Šylds (Brook Shields) tik todėl, kad jos antakiai panašūs į Brežnevo.

Komedija – tarsi katarsis, padedantis susidoroti su asmeninėmis traumomis.

Alaus reklamose visuomet rodomi aukšti, stiprūs  vyrai, darantys vyriškus dalykus: „Tu ką tik sumedžiojai nedidelį žvėrį. Metas išgerti bokalą alaus.“ Kodėl jie nerodo, kaip būna realybėje? „Dabar penkios valandos ryto. Tu ką tik apvarei šiukšlių konteinerį. Metas išgerti bokalą alaus.“

Kokainas... O taip, duokite man to, kas mane paverčia paranojišku impotentu!

Maiklas (Džeksonas. - Red. past.) skundžiasi rasizmu, o aš sakau: „Branguti, pirma išsirink rasę! Kuo tu čia skundiesi - netolerancija elfams?“

Yra tik vienas žmogus, kuris galėtų būti puikus prezidentas prancūzams. Tai Džekas Nikolsonas. Taip! Nebūtų jokių sekso skandalų, nes Džekas jau su visom pergulėjo.

Žinote, koks skirtumas tarp viesulo ir skyrybų JAV pietuose? Jokio! Vis tiek vienas lieka be namelio ant ratų.

Gydytis nuo alkoholizmo vykau į reabilitacijos kliniką vyno šalyje. Dėl visa ko.

Anksčiau galvojau, kad blogiausia gyvenime yra likti vienam, bet klydau. Blogiau gyventi su žmogumi, su kuriuo jautiesi vienišas.

Atleiskite, jei jūs būtumėte teisus, aš su jumis sutikčiau.

Kodėl jie vadina tai piko valanda, jei niekas net nepajuda iš vietos?

O, taip, skyrybos... Tai reiškia „išplėšti vyro genitalijas per jo piniginę“.

Jei Anglijoje padarote nusikaltimą, policininkas sako: „Stok, arba dar kartą sakysiu „stok“.“

Peliukas Mikis trimečiui vaikui yra tik dvimetrinė žiurkė!

Žmonės sako, kad satyra mirusi. Ji dar ir kaip gyva, ji gyvena Baltuosiuose Rūmuose.

Jei gali prisiminti ką nors iš šeštojo dešimtmečio, vadinasi, ten nebuvai.

JAV pietuose klonavimas egzistuoja jau seniai. Tai vadinama pusbroliais.

Kartą nuėjau į zoologijos sodą, beždžionės pro narvo virbus man grūmojo ir rėkė: „Mes čia uždarytos, o tu, šitaip atrodydamas, vaikštai laisvėje?“

Būti garsiu laikraščio žurnalistu – tas pats, kas būti stilingiausia diktore radijuje.

Beskonybė – kai žmonėms nejuokinga.

Vienintelis mums prieinamas ginklas – komedija.

Niekada nieko nebijokite. Arba tegu baimė tampa jums įkvėpimu.

Teisinga yra tai, kas lieka, kai visa kita padarai neteisingai.

Geri žmonės atsiduria pragare todėl, kad negali sau atleisti.

Tikiu likimu. Juk turi būti priežastis, kodėl aš toks, koks esu. Privalo būti.

Tik savo svajonėse žmonės gali būti iš tikro laisvi. Taip visuomet buvo ir taip visada bus.

Tavo gyvenime bus sunkių periodų, tačiau būtent tada tu atsibusi ir pamatysi tai, ko anksčiau nepastebėjai.

Komedija – optimizmo išraiška.

Tiesą pasakius, labiausiai esu priklausomas nuo juoko.

Kiekvienam iš mūsų duota tik viena maža beprotybės kibirkštis. Pasistenkite jos neužpūsti..

Mirtis – tai gamtos būdas pasakyti: „Jūsų staliukas paruoštas.“

Kai numirsiu, šokite ant mano kapo ir laistykite gėles tuo, ką geriate patys.  Darykit, ką norit, tik neklonuokite manęs, nes mano klonas nebus toks kaip aš.

Tai, kad mes mirtingi, turi savo tikslą.

 

NAMAI. Aktoriaus namas, kuriame jis gyveno ir atsisveikino su gyvenimu.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder