Nobelio Taikos premijos laureatė tikisi tapti Pakistano premjere

Nobelio Taikos premijos laureatė tikisi tapti Pakistano premjere

Šių metų Nobelio Taikos premijos laureatė, pakistaniečių aktyvistė už mergaičių teises Malala Jusafzai (Malala Yousafzai) prieš Nobelio prizo teikimo ceremoniją trečiadienį pasakojo BBC korespondentui ketinanti savo gyvenimą sieti su politika.

17-metė teigė vos tik baigusi mokslus Jungtinėje Karalystėje, ji norėtų tapti Pakistano ministre pirmininke.

Šiemet Nobelio Taikos premija skirta Indijos vaikų teisių aktyvistui Kailašui Satjarčiui (Kailash Satyarthi) ir pakistanietei Malalai Jusafzai (Malala Yousafzai) už jų kovą prieš vaikų ir jaunuolių priespaudą bei už visų vaikų teisę į mokslą. M. Jusafzai, 2012 metų spalį surengusi kampaniją už mergaičių teisę į švietimą, buvo pašauta talibų, tačiau išgyveno. Iki šiol ji yra jauniausia Nobelio Taikos premijos laureatė.

Per iškilmingą ceremoniją trečiadienį Osle ir Stokholme bus įteikiami prestižiniai Nobelio prizai.

„Noriu tarnauti savo šaliai. Trokštu, kad mano šalis taptų išsivysčiusia šalimi, o vaikai gautų išsilavinimą", - BBC korespondentui Stivenui Sakurui (Stephen Sackur) Osle pasakojo M. Jusufzai.

Mergina teigė esanti įkvėpta Benaziros Buto (Benazir Bhutto) - moters, kuri iki 2007 žmogžudystės Pakistano premjere buvo išrinkta du kartus.

Jaunoji Nobelio taikos premijos laureatė teigė, kad jai didelė garbė laimėti prizą kartu su K. Satjarčiu.

„Šis taikos prizas man yra labai svarbus. Jis suteikė man daugiau vilties, daugiau drąsos, o aš jaučiuosi stipresnė nei anksčiau, kadangi matau, kad daug žmonių mane palaiko. Atsirado daugiau įsipareigojimų, tačiau visą atsakomybę prisiėmiau sau. Jaučiu, kad esu atsakinga Dievui, sau, ir turėčiau padėti savo bendruomenei. Tai - mano pareiga", - pažymėjo M. Jusufzai.

Per bendrą konferenciją su K. Satjarčiu antradienį 17-metė dar kartą kartojo nešamą žinią, kad mergaitės į mokslą turi tiek pat teisių, kiek ir berniukai. Ji taip pat dalijosi apmaudu, kad Nobelio taikos premijos ceremonijoje nedalyvaus Indijos ir Pakistano premjerai.

Nobelio premijos komitetas anksčiau akcentavo svarbą, kad musulmonė ir hinduizmo šalininkas, pakistanietė ir indas, susivienijo bendrai kovai už švietimą ir prieš ekstremizmą.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder