Ligita Girskienė: "Galėdama padėti jaučiuosi laiminga"

Ligita Girskienė: "Galėdama padėti jaučiuosi laiminga"

Didžiausiame Vakarų Lietuvos dienraštyje „Vakarų ekspresas“ tęsiamas rašinių ciklas su rubrika: „Pažintis su Miesto tarybos nariais“. Joje kamantinėsime jau patyrusius politikus ir padėsime skaitytojams dar geriau juos pažinti.

Šiandien mūsų pašnekovė – miesto tarybos narė Ligita GIRSKIENĖ.

Trumpai apie save...

Aš negaliu pakęsti neteisybės, todėl visada kovoju už tiesą. Jau nuo mokyklos dienų užsiėmiau visuomenine veikla ir stengiausi padėti kitiems, tai man visada buvo ypač svarbu, be viso to aš savęs neįsivaizduoju.

Tiesa, niekada nemaniau, kad šis mano kelias nuves į politiką. Į Klaipėdą atvykau prieš daugiau nei 20 metų, uostamiestis tapo mano namais – vieta, kur sukūriau šeimą, kur auga mano vaikai.

Šiandien aktyviai prisidedu prie miesto problemų sprendimo ir miestiečių gyvenimo kokybės gerinimo klausimų, o buvimas miesto tarybos nare leidžia iš labai arti pamatyti miesto problemas ir suteikia galimybę jas spręsti. Galėdama padėti jaučiuosi laiminga.

 

 

Už kokią konkrečią veiklą esate atsakinga miesto taryboje?

Esu Kontrolės komiteto pirmininkė, prisidedu prie Etikos komisijos veiklos, taip pat esu kelių visuomeninių ir socialinių komitetų narė, kuriuose sprendžiame miestui aktualius bendruomenių, socialinius, šeimos, aplinkosaugos bei sveikatos klausimus.

Klaipėdos miesto savivaldybėje pirmininkauju Strateginio plėtros plano projekto rengimo Aplinkos apsaugos darbo grupei.

Savo, kaip miesto tarybos narės, veikloje ypatingai didelį dėmesį skiriu kvapų ir taršos stebėsenai Klaipėdos mieste.

Ar tenkina šios sritys, ar norėtumėte kuruoti kitas sritis?

Esu labai laiminga, galėdama prisidėti prie miesto socialinių problemų. Palaikau artimą ryšį su miesto gyventojais. Žinoma, kartais viskam, ką norisi padaryti ir nuveikti, paroje pritrūksta valandų.

Kalbant prie ko norėčiau dar prisidėti, tikriausiai tai būtų miesto finansų planavimas ir biudžeto paskirstymas projektų įgyvendinimui uostamiestyje.

Kokius svarbius darbus, projektus jau pavyko pradėti, ar įgyvendinti?

Kaip jau minėjau, pastaraisiais metais ypač aktyviai dirbau aplinkosaugos ir taršos mieste klausimais. Galima pasidžiaugti, kad jungtinei mūsų miesto ir LR Vyriausybės sudarytai darbo grupei pavyko pasiekti net keturių aplinkosauginių teisės aktų sugriežtinimo.

Manau, kad tokie pokyčiai buvo būtini, atsižvelgiant į mūsų miesto situaciją.

Daug laiko skyriau blogų kvapų pietinėje miesto dalyje problemai, teko nuolat kviesti laboratorijų atstovus, imti oro mėginius ir nuolatos tirti taršos lygį. Tuo metu dirbau net naktimis, buvau užsidegusi spręsti šį klausimą ir padėti miestiečiams kalbėti apie tai garsiai. Pavyko – mus išgirdo.

 

 

Klaipėdoje vis dar jaučiamas didelis atotrūkis tarp savivaldybės administracijos, politikų ir bendruomenės. Tačiau galiu pasidžiaugti, kad savivaldybės administracija sureagavo į mano iniciatyvą sudaryti „dalyvaujamojo biudžeto“ darbo grupę.

Grupė jau yra sudaryta ir artimiausiu metu pradėsime įvairių tvarkų ir strategijos ruošimą dėl galimybės bendruomenėms pačioms paskirstyti dalį biudžeto lėšų.

Kartu su Kontrolės komitetu pasiekėme, kad būtų atlikta daugiau auditų savivaldybės valdomose įstaigose ir įmonėse. Mano nuomone, tai labai svarbu ir būtina.

Šiuo metu miesto taryboje 17 naujokų. Kiek laiko, Jūsų manymu, reikia norint rimčiau susipažinti su miesto tarybos nario darbu?

Nuoširdžiai įsitraukus į miesto tarybos veiklą – pakanka pusmečio. Labai džiaugiuosi taryboje matydama naujus veidus, manau, kad miestui tikrai reikia pokyčių, naujų idėjų, šiuolaikiškos lyderystės ir spartesnio tempo sprendimų priėmime bei jų įgyvendinime.

Mano manymu, kadencijos miesto taryboje turėtų būti ribojamos.

Rotacijos nebuvimas miesto valdžioje, mano įsitikinimu, yra didelė bėda miestui, o to pasekmes mes akivaizdžiai galime matyti ir šiandien. Džiaugiuosi pokyčiais – miestui to reikėjo jau seniai.

Ar miesto tarybos nario įgaliojimai pakankami, kad būtų galima nuveikti rimtus darbus?

Tarybos narį, kaip savo atstovą, į miesto tarybą deleguoja gyventojai. Jo pareiga – atstovauti rinkėjų interesus. Teoriškai idėjas ir pasiūlymus gali teikti kiekvienas tarybos narys, tačiau dirbant opozicijoje ši laisvė kiek išsikreipia ir nemaža dalis idėjų neišvysta dienos šviesos.

Tvirtinamų projektų kryptį nurodo valdančioji dauguma. Dažniausiai tenka balsuoti dėl savivaldybės administracijos jau parengtų sprendimų projektų, kuriuos dažnu atveju išvystame likus vos savaitei iki tarybos posėdžio. Su tuo tenka susitaikyti, kai esi opozicijoje.

 

 

Kokios permainos būtinos miestui? Kokias užduotis reikėtų spręsti pirmausia?

Šiandien yra svarbiausia suvaldyti taršos problemą mieste, kuri yra ypač aktuali. Ne mažiau svarbu ir skaidrumas visuose miesto valdžios įgyvendinamuose procesuose bei informacijos viešinimas.

Šiandien ypač daug aktualių diskusijų kelia Klaipėdos miesto viešųjų pirkimų sritis. Asmeniškai manęs neramina ir miestui svarbių projektų įgyvendinimo procesai, kurių netinkamas įgyvendinimas miestui kainuoja papildomus milijonus eurų.

Žinoma, norėtųsi ir didesnio miestiečių įsitraukimo į svarbių sprendimų priėmimą, miesto politikai turėtų tam skirti daugiau dėmesio.

Koks jūsų požiūris į išorinio uosto plėtrą?

Aš manau, kad šiai dienai nei išorinio, nei kokio kito uosto plėtra Klaipėdoje nėra reikalinga.

Klaipėdoje nebeliko nei 150 tūkstančių gyventojų. Ar turite planų, kaip sustabdyti klaipėdiečių emigravimą iš miesto?

Jei man tektų rodyti politikos kryptį mieste, tai pirmiausia imčiausi infrastruktūros atnaujinimo (daugiabučių namų kiemų, automobilių stovėjimo vietų įrengimo, rekreacinių zonų, bendruomenės namų plėtros ir pan.). Reikia milžiniškų pastangų, kad mūsų pilki gyvenamieji rajonai taptų patrauklūs ir patogūs kasdieniam miestiečių gyvenimui.

Taršos klausimas čia taip pat svarbus – vis blogėjantys sveikatos rodikliai ne vieną šeimą privertė išvykti iš miesto.

 

 

 

Kaip apibūdintumėte Klaipėdos miesto tarybos opozicijos ir daugumos santykius?

Dirbu Klaipėdos miesto taryboje antrą kadenciją, todėl jau galiu palyginti buvusios ir esamos tarybos darbą. Šioje taryboje darbas yra ženkliai produktyvesnis. Dažnu atveju opozicija palaiko miestui naudingus sprendimus.

Nemeluosiu, kartais tenka ir pasiginčyti, tačiau tai – normalu. Tiesa, taryboje norėtųsi mažiau politikavimo, daugiau efektyvių ir greitesnių sprendimų.

Ar Jus, pasukusią politiko keliu, palaiko artimųjų ratas, ar kartais kyla ginčų, diskusijų ir nesutarimų su namiškiais?

Mano šeima yra mano parama ir palaikymas. Žinoma, kartais nesutarimų kyla, dažniausiai dėlšeimai skiriamo laiko, kurį tenka paaukoti dokumentų analizei, pasiruošimui posėdžiams ir pan.

Kaip ir mane pačią, juos labai skaudina tikrovės neatitinkančios informacijos skleidimas, todėl jie supranta mano norąir užsidegimą kovoti už tiesą.

Ar jau galvojate apie galimybę dalyvauti rinkimuose ir į kitos kadencijos miesto tarybą?

Negalvoju. Pirmiausia, praėjusiais metais miestiečiams duotų įsipareigojimų įgyvendinimas.

Kokius seniai pamirštus darbus namie pavyko nuveikti karantino metu?

Kadangi neturiu galimybės dirbti nuotoliniu būdu, visą karantino laikotarpį dirbau biure. Karantino metu pavyko užbaigti vis atidėliotus darbus ir vėl išvysti kokios spalvos yra mano darbo stalas.

Koks Jūsų hobis ir laisvalaikis?

Myliu muziką, knygas ir sodininkystę. Su šeima kuriame sodybėlę užmiestyje, todėl savaitgaliais tenka ir su kastuvu pasidarbuoti.

Tačiau džiaugiuosi matydama kiek patys savo rankom padarėme, juk pradėjome sodybą kurti nuo visiškų griuvėsių plyname lauke. Laisvalaikį stengiuosi skirti šeimai, padėti savo tėvams ir seneliui.

 

 

Ar tikite Zodiako ženklais, Angelais Sargais, Talismanais?

Aš tikiu Dievu. Intuicija taip pat dažnai manęs neapgauna. Ypač jaučiu žmones ir nuojauta dažnai pasitvirtina. Tikiu, kad Angelas sargas mane išgelbėjo nuo baisios ligos, kuri smogė man iš pasalų prieš porą metų. Esu dėkinga Jūrininkų ligoninės gydytojams už visą jų pagalbą.

Ar turite laimingą skaičių?

Neturiu. Tačiau gyvenime mane visur lydi šešetai ir skaičiai, kurie dalinasi iš 6. Esu gimusi 12 mėnesio 12 dieną. Gyvenu 66 bute. Mano tėviškėje namas 6 numeriu. Bet aš to nesureikšminu.

Ar vaikystėje turėjote pravardę? Jei taip, kokią ir kodėl?

Turėjau. Buvau berniukiško charakterio, todėl klasiokai berniukai mane mėgdavo paerzinti.

Kuo svajojote tapti vaikystėje?

Norėjau būti karininke arba policininke. Iki šiol mane žavi stiprios moterys. Nuo jaunystės mano dėmesį traukė ir teisėjos mantija.

Ar gera buvote mokinė? Kokie mokslai patiko, kokie ne?

Buvau pirmūnė. Visos disciplinos sekėsi gerai, galbūt sunkiau – chemija. Na, ir su daile nelabai draugavau. Jei kas paprašytų ką nors nupiešti, tai sugebėčiau tik vazą su tulpėmis „išspausti“. Puikiai išlaikiau ir brandos egzaminus.

Kokie užklasiniai užsiėmimai patiko? 

Esu baigusi muzikos mokyklą – fortepijono klasę. Dainavau mokyklos chore ir estradiniame ansamblyje. Net vadovavau ansambliui! Šokau ir tautinius šokius. Taip pat žaidžiau mokyklos merginų krepšinio komandoje. Teko lankyti ir karate. Man buvo įdomu viską išmėginti.

Kaip atsidūrėte politikoje?

Kadangi aktyviai dalyvavau visuomeniniame gyvenime, vienas žinomas Seimo narys pasiūlė dalyvauti savivaldos rinkimuose komiteto sąraše. Esu dėkinga jam ir tarybos narei Ninai Puteikienei už politikos pradžiamokslį.

Žengiant pirmuosius politikos žingsnius neišvengiau skaudžių pamokų.

 

 

Koks realizuotas darbas, idėja, projektas, sumanymas sprendimas labiausiai džiugina?

Dirbant opozicijoje nėra paprasta įgyvendinti savo idėjas. Nesu valdančiosios daugumos numylėtinė. Džiaugiuosi, kad administracijos direktorius išgirdo mano pasiūlymą imtis įgyvendinti dalyvaujamojo biudžeto idėją.

Taip pat daug dirbome taršos ir nemalonių kvapų gyvenamojoje aplinkoje klausimais.

Koks praeities, ar dabarties politikas Jums yra sektinas pavyzdys?

Barakas Obama ir Angela Merkel.

Apie keliones: kur labiausiai patiko, kur rekomenduotumėte būtinai apsilankyti ir kitiems?

Kadangi šiais metais daug kas rinksis atostogas Lietuvoje arba netolimame užsienyje, tai galiu rekomenduoti nuvykti į Lenkiją. Praėjusiais metais su šeima išbandėme kelionę kemperiu.

Tikrai nustebino. Nemaniau, kad visai šalia galima rasti tokių įspūdingų vietų. Iki tol patogiai atostogaudavome populiariuose Turkijos, Graikijos kurortuose. Man labai didelį įspūdį paliko Leba ir Slowinski smėlio kopos Lenkijoje, taip pat Hitlerio „Vilko guolis“, koncentracijos stovyklos. Net vaikams labai patiko.

Su kokiu įžymiu žmogumi norėtumėt pabendrauti?

Dalai Lama.

Populiariausias posakis, sentencija?

„Pasaulį pradėk keisti nuo savęs“.

 

 

Jūsų gyvenimo knygos?

Michelle Obama “Mano istorija”, Antuano de Sent Egziuperi “Mažasis princas”

Jūsų mėgiamiausi muzikos kūriniai, muzikinės grupės, kompozitoriai?

Galėčiau nuolat klausyti Andrea Bocelli, Whitney Houston, Celine Dion, Norah Jones dainų. Muzika yra nuostabu.

Mėgstamiausias patiekalas? Ar yra tokių, kurių nemėgstate?

Labai mėgstu jūros gėrybes, ne veltui gyvenu pajūryje. Negalėčiau išgerti nė lašo pieno.

Ar mokate gaminti maistą? Jei taip, ką paruoštumėte savo svečiams?

Išmanau lietuvių tradicinę virtuvę ir galiu paruošti tradicinius patiekalus. Svečiai yra sakę, kad moku puikiai paruošti antį. Tikiuosi ne iš mandagumo taip sakė. Virtuvė tikrai nėra mano stichija, bet šeimą pavalgydinu!

Ar teko laikytis dietos?

Tikrai taip. Ar yra pasaulyje moteris, kuri nesilaikė dietos? Prieš Kalėdas, Velykas, nuo pirmadienio...

Ar esate savikritiška? Ar pripažįstate savo klaidas?

Aš esu labai savikritiška. Stipriai išgyvenu dėl padarytų klaidų, tačiau mokausi jas pripažinti.

Kokių savo neigiamų savybių norėtumėte atsikratyti?

Nemoku pasakyti „ne“, todėl dažnai dėl to kenčiu. Taip pat norėčiau būti mažiau jautri. Po truputį mokausi nebereaguoti taip jautriai į aplinką ar įvykius.

Ar kitiems sunku Jus perkalbėti?

Taip. Paklauskite mano vyro.

Ar turite fobijų: aukščiui, skrydžiui, uždarai patalpai ir panašiai.

Bijau aukščio, bet kovoju su šia baime. Baigiu jau subręsti šuoliui parašiutu.

Kokį didžiausią iššūkį gyvenime teko patirti?

Gyventi užsienyje be savo šeimos.

Kokie Klaipėdos simboliai, Jūsų manymu, labiausiai reprezentuoja uostamiestį?

„Grigeo vamzdis“ (juokauju). Barkentina „Meridianas“, Anikės aikštė, Nerija.

Kokia Klaipėdos vieta, gatvė, aikštė, Jums asmeniškai patraukliausia?

Jūra ir kopos.

Kokia Klaipėda bus po 50 metų?

Norėčiau, kad būtų patogi ir patraukli gyventi (išspręstos infrastruktūros bėdos), jauki (su daug žalių rekreacinių zonų), ekologiška, pritaikyta poilsiui ir geoterminio vandens gydykloms.

Ačiū už atsakymus ir sugaištą laiką.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder