Klaipėdietis Karolis Janulis nustebino pasaulį

Klaipėdietis Karolis Janulis nustebino pasaulį

Iš Klaipėdos kilusio Karolio Janulio pavardę pastarąjį pusmetį dažnai mini pasaulio žiniasklaida, žavėdamasi jo nuotraukose įamžintu Lietuvos grožiu. Pačiam autoriui ir daugeliui lietuvių netikėta tėvynės reklama nemokamai spausdinama BBC, "Daily Mail", "The Telegraph", "The Guardian", "People's Daily, China" tinklalapiuose, o iš čia socialiniais tinklais sklinda į Pietų Ameriką, Kiniją, Indiją ir kitus pasaulio kraštus. K. Janulis neseniai buvo pakviestas surengti pirmąją savo personalinę parodą Meksikoje.

K. Janulis - ne fotografas pagal profesiją ar nuolatinę veiklą, nors būtent taip jį įvardija užsienio žurnalistai. 34 metų vyras yra tarptautinio verslo specialistas, šioje srityje dirbantis dešimtį metų, daug keliaujantis darbo reikalais, ir būtinai - su fotoaparatu.

Pastarąjį pusmetį K. Janulio darytos Lietuvos fotografijos - ne koks nors specialus įvaizdžio projektas. Jos gimė spontaniškai, laisvalaikiu ir iš širdies.

Pažvelgti į Lietuvą iš kitokios perspektyvos Karoliui padėjo naujai įsigyta įranga, leidžianti fotografuoti iš paukščio skrydžio. Nuotraukų poveikis geriau nei šios srities kritikai dar kartą patvirtino: "mato" ne aparatas, o žmogus.

Paprastumas. Peizažų, žmonių, siužetų. K. Janulis spėja, kad tikriausiai tokia yra jo sėkmės paslaptis.

Šį šeštadienį kalbamės su Vilniuje gyvenančiu, tačiau išdidžiai save klaipėdiečiu vadinančiu Karoliu Januliu.

Pirmoji paroda - Meksike

Pirmiausiai apie jus parašė pasaulio žiniasklaida, tik po to Lietuvos spauda. Paradoksas, tiesa?

(Juokiasi) Gimtajame krašte pranašu juk nebūsi.

Pirmoji jūsų fotografijų paroda organizuojama Meksike. Kodėl ne Vilniuje ar Klaipėdoje?

Taip, šiek tiek ir pačiam keista, kad pirmasis mano personalinis prisistatymas vyks... trečiame pagal dydį pasaulio mieste, turinčiame net 20 mln. gyventojų. Aš išties pirmiausiai norėjau tai padaryti gimtojoje Klaipėdoje - buvo toks planas, bet gyvenimas nenuspėjamas.

O kaip jus susirado Meksika?

Viskas prasidėjo nuo fotografijų dalinimosi "Instagram" paskyroje (instagram.com/karolis.jay), tai leido pasiekti skirtingas auditorijas bei žmones visame pasaulyje, tačiau daugiausia dėmesio ir žinomumo sulaukiau po tokių leidinių kaip "Daily Mail", BBC, "The Telegraph", "American Photo" bei "The Guardian" publikacijų. Meksikiečiai prasitarė, kad mano darbus pastebėjo socialiniame tinkle "Bored Panda". Esu kviečiamas prisistatyti gruodį ten vyksiančios pasaulinės parodos "Expo Drone 2015" metu.

Kam pirmiausiai kritote į akį? Kas įvertino, kad tai ypatingi darbai, naujas, kitoks žvilgsnis?

Pirmiausiai tai padarė internetinis portalas ir leidinys "American Photo", kiek vėliau - specializuotas žurnalas "Rotor Drone" (JAV), tačiau didžiausią susidomėjimą išreiškė "REX Features" žurnalistė ir redaktoriai. Tai nuo 1954 metų dirbanti autoritetinga nuotraukų bei naujienų agentūra iš Didžiosios Britanijos, bendradarbiaujanti su leidiniais iš 35 šalių.

Siurprizas?

Labai malonus siurprizas, bet kartu ir profesionalus įvertinimas. Nors tikrai nesistengiau išgarsėti ir specialiai nesiekiau būti įvertintas, tiesiog skraidžiau, fotografavau ir mėgavausi atsiradusia nauja galimybe. Tam reikalui pasitelkiau visas iki tol sukauptas fotografines žinias.

Skrydžio jausmas

O kokia jūsų patirtis ir žinios šioje srityje?

Specialiai fotografijos niekada nesimokiau, bet jau gana seniai ja domiuosi ir fotografuoju kaip mėgėjas. Pastaruosius kelerius metus semiuosi žinių pažindamas praeities ir dabarties Lietuvos fotografijos autorių darbus, seku man patinkančius užsienio fotografus, stebiu fotografijas socialiniuose tinkluose. Na, o šių metų pradžioje gana spontaniškai nusprendžiau įsigyti vadinamąjį droną, kad galėčiau pasiekti norimas perspektyvas ir įgyvendinti dar anksčiau sumanytas fotografines idėjas.

Kas yra "dronas"?

Bepilotė robotinė skraidyklė, valdoma piloto, esančio ant žemės.

Jis skirtas fotografuoti? Kaip tai daroma? Suprantu, kad pats neskraidote.

Taip, jis filmuoja ir fotografuoja. Aš pats būnu ant žemės, o telefono ekrane matau tiesioginį vaizdą iš skraidyklės, ją valdydamas nuotoliniu būdu (per "wifi") veikiančiu pultu. Nors skraidyklių pirminė paskirtis buvo karinė, tačiau šiandien jos jau naudojamos daugelyje sričių: kinematografijos, fotografijos, žemės ūkio, gamtos apsaugos, pristatomų siuntų paieškos ir t. t. Joms kasdien pritaikoma vis nauja paskirtis, mano manymu, tai lyg nauja transporto rūšis. Maniškis "DJI Phantom2" skirtas fotografuoti, jo dėka galiu užfiksuoti mūsų susiformavusiam matymui dar neįprastus vaizdus iš paukščio skrydžio. Juk visada taip norisi pažvelgi į apačią, kai stovi ant tilto.

O skrydžio jausmas yra?

Taip, ypač kai žiūri video- ar "skraidai" užsidėjęs specialius akinius, leidžiančius matyti tiesioginį vaizdą.

Pokyčiai

Kokia jūsų profesija?

Aš baigiau tarptautinio verslo vadybą Vilniaus universitete. Daugiau nei dešimt metų dirbu pagal specialybę.

Patyręs tokią sėkmę, galbūt viską mesite ir skirsite visą laiką vien tik fotografijai?

Pastaruoju metu atsakydamas į šį klausimą labiausiai remiuosi rytietiška išmintimi, kuri sako: "Jei esi teisingame kelyje, viskas, ką tau reikia daryti, tai eiti toliau."

ĮVERTINIMAS. Karolis Janulis neseniai buvo pakviestas dalyvauti Meksike gruodį vyksiančioje pasaulinėje parodoje "Expo Drone 2015".

Fotografija, apskritai kūryba, galimybė perduoti savo požiūrį teikia daug pasitenkinimo, o pasaulinis įvertinimas dar ir įpareigoja skristi toliau.

Tarptautinio verslo studijos jums čia praverčia?

Be abejonės. Kalbant apie šiuolaikinę fotografiją, nuotraukų gimimas yra tik viena ilgo proceso dalis. Vėliau prasideda kiti etapai: apdirbimas, pristatymas, rodymas tikslinėms auditorijoms, dalyvavimas konkursuose ir t. t. Bendradarbiaujant su pasaulinėmis fotografijų / naujienų agentūromis, praverčia ne tik užsienio kalbų mokėjimas, bet ir kokybiškas išsilavinimas, profesinė patirtis bei derybiniai įgūdžiai.

Šeima, draugai ir jūra

Malonu, kai žmogus, išgarsėjęs pasaulyje, prisistato klaipėdiečiu. Bet jūs šiuo metu gyvenate Vilniuje.

Taip, šiuo metu esu įsikūręs Vilniuje, bet Klaipėdoje gimiau ir užaugau. Vaikystę praleidau senamiestyje, netoli Senojo turgaus. Mokiausi Kristijono Donelaičio vidurinėje mokykloje (vėliau - Vytauto Didžiojo gimnazija), mokytojos Irenos Bučienės dėka įgijau puikias anglų kalbos žinias, už tai esu jai nuoširdžiai dėkingas. Daug puikaus laiko praleidau II Melnragėje ir Skulptūrų parke su bendraamžiais žaisdamas gatvės krepšinį. Į Vilnių išvažiavau jau aštuoniolikmetis - studijuoti, o įgijęs išsilavinimą sostinėje radau įdomų darbą ir nusprendžiau pasilikti. Bet kad ir kur būčiau, tikrieji namai visada bus čia.

Kas dabar jus sieja su Klaipėda?

Mama, draugai, žmonės, nuolat gražėjantis miestas ir, žinoma, jūra. Pastaruoju metu vis dažniau grįžtu užfiksuoti gerai pažįstamų vietų iš paukščio skrydžio. Šis ruduo buvo tikrai išskirtinis ir tai paskatino jas pamatyti ir parodyti naujai.

Gal ketinate išleisti uostamiesčio fotoalbumą?

Norėčiau, bet tam reikalinga finansinė parama. Būtu puiku, jei atsirastų norinčiųjų ir galinčiųjų prisidėti prie bendro tikslo tokiu būdu.

Kada bus paroda Klaipėdoje?

Dar tiksliai nežinau, tikiuosi, kitų metų pradžioje.

O ko reikia, kad tokia paroda įvyktų?

Norint gauti finansavimą parodai organizuoti Lietuvoje, pagal nustatytą tvarką reikia teikti paraišką Kultūros tarybai. Toks dokumentas per Lietuvos fotografų sąjungos Klaipėdos skyrių pateiktas spalio mėnesį. Iki metų pabaigos turėtų paaiškėti, ar ji bus patvirtinta. Viliuosi parodą surengti asmeniškai man artimoje vietoje - visai neseniai atnaujintose ir jaukiose Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) patalpose (buvę Parodų rūmai).

Meksika jus susirado pati, o Lietuvoje reikia siūlytis?

Tokia nustatyta tvarka ir ji neišvengiama, autorių juk ne vienas, be to, jau iš anksčiau yra suplanuotos kitos parodos, rezervuotos patalpos. Kol kas dar jokios patirties su šiomis institucijomis neturiu ir įvertinti negaliu, tikiuosi, viskas susiklostys gerai. Jei ne, visada galimas privatus finansavimas.

Kur dabar keliausite?

Ką tik grįžau iš nuostabios kelionės aplink visą Bulgariją. Ten šiuo metu pati tikriausia lietuviška vasara: 20 laipsnių šilumos. Dabar laukia trumpa kelionė į Madridą, vėliau - Meksikas. Aplankysiu piramides Teotihuakane - Dievų mieste, ir "paskraidysiu" virš vieno didžiausių megapolių. Sausio mėnesį norėčiau praleisti keliaudamas per ypatingo grožio Kanarų salas.

Ko palinkėtumėte pradedantiesiems fotografams?

Būti savimi ir nebijoti kitų vertinimo. Tiesiog darykite tai, kas jums patinka. Sakykite tai, ką patys norite pasakyti savo kūryba - pasitelkdami fotografiją ar bet kurias kitas priemones. Būkite kūrybingi, išjunkite televizorių.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder