Kalakutas pagal Aidą Kaveckį

Kalakutas pagal Aidą Kaveckį

"Vakarų ekspresas" žvalgosi po žinomų klaipėdiečių virtuvę, ką gardaus jie gamina. Šį kartą receptu pasidalijo Friedricho pasažo savininkas Aidas Kaveckis.

Darbe galite skaniai pavalgyti, tad kas verčia gaminti namuose?

Mano specialybė yra virėjas - konditeris, tai aš nuo seno mėgstu gaminti. Man svarbu gražiai serviruotas stalas, gera kompanija. Pasakysiu paprastą receptą, kuris tiks artėjančioms Kalėdų šventėms.

Kalakutą pasirenkame pagal tai, kiek susirinks žmonių: nedidelei kompanijai tiks ir 3 kilogramų. Jį marinuojame su česnakais, kmynais, druska, juodaisiais ir kvapiaisiais pipirais. Visa tai sumaišę su 3 - 4 šaukštais aliejaus ir ištrynę mėsą paliekame vienai nakčiai, kad įsigertų.

Kitą dieną darome duonos ir mėsos įdarą su slyvomis: kiaulienos faršas, juodos ir baltos duonos per pusę, pjaustom džiovintas slyvas, užpilam šiek tiek pieno, įmušame vieną kiaušinį, pagal skonį įberiame druskos ir pipirų. Masę sumaišome ir kemšame pilną kalakuto vidų. Tuomet smeigtukais užsiuvame pilvo ertmę.

Dabar kalakutą reikia "aprengti" rūkytais lašinukais. Jie pjaustomi plonai, kokių 4 milimetrų, specialiu plaktuku išmušami, kad būtų plačios juostos, ir tais "šarvais" apdedame visą paukštį. Labai gražiai prikimba tie lašinukai. Pašauname į orkaitę ir pagal svorį nustatome, kiek laiko kepti 160 laipsnių temperatūroje: vieno kilogramo kalakutą kepsime valandą, trijų - tris.

Kai kalakutas baigia kepti, reikia nukrapštyti dar likusius lašinukus, kurie dar nesusigėrė, ir 15 minučių 200 laipsnių temperatūroje dar pakepti, iki apskrus.

Prie šio patiekalo dar būtinai reikia pagaminti ypatingą padažą. Jis gaminamas iš įvairių kalakuto dalių: kaklo, kepenų, kojų galų. Kol kepa kalakutas, visa tai verdame puode 2 - 3 valandas, kad labai gerai suirtų, išeitų stiprus sultinys. Jį perkošiam, į litrą sultinio supilame 200 gramų bruknių uogienės, įdedame truputėlį miltų, kad konsistencija panėšėtų į padažą. Kepant skardoje kalakutas išskiria daug syvų, tad kokį 100 - 130 gramų šių sulčių su riebaliukais, kuriuose kepėm, supilame į padažiuką. Tada į jį dedame pipirų, druskos - ir turime padažą, kuris iškepus kalakutui pateikiamas karštas su mėsyte.

Kartu su šiuo patiekalu į stalą patiekiamos mini prancūziškos bulvytės, virtos karamelėje.

Bulvės išverdamos, bet paliekamos truputėlį kietos. Nuo ataušintų nulupama odelė, imame kilogramą cukraus ir 100 gramų puode ištirpinto sviesto. Ant jo ir supilamas cukrus. Laukiame, kol cukrus pakeis formą, kristalizuosis, pasidarys panašus į rudą sirupą. Tada imame po porą bulvyčių ir dedame į verdančią rudą masę; minutę dvi pakaitiname. Tuomet - į lėkštę ir ant stalo.

Daržovių? Pagal skonį. Man patinka mamos marinuotos daržovės, o mano šeima valgo šviežias. Labai skanu - raudonieji saldžiarūgščiai su burokėlių sultimis troškinti kopūstai, bet pas mus jų nėra.

Valgant kalakutą tinka gerti sausą vyną. Tiesa, jeigu kalakutas nedidelis, iki 3 kilogramų, patartina į krūtinėlę, nugarą, kulšis švirkštu įšvirkšti baltojo vyno. Jeigu kalakutas stambus, vyno nereikia.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder