Kaip premjeras išvydo ananasą

Kaip premjeras išvydo ananasą

„Respublikos“ savaitės žmogus Kauno klinikinės ligoninės vadovas, profesorius Albinas Naudžiūnas. Per vieną savaitę premjero Sauliaus Skvernelio atleistas iš darbo, tą pačią savaitę Aurelijaus Verygos nušalintas nuo pareigų. Tirtas, ištirtas ir tą pačią savaitę į darbą grąžintas. Net koronavirusas nespėtų tokiu greičiu pasidauginti.

Dramose būna ir tragikomiškų intarpų. Vienas intarpas prasidėjo taip. Kovo 27 d. vakaras. Populiari TV žurnalistė Daiva Žiemytė-Bilienė feisbuke paviešina jai atsiųstas nuotraukas su maišais. Užrištais.

Suguldytais patalpoje ant grindų bei palangių. O už lango matosi žaliuojantis medis. Vieni sako - tuja, kiti spėja, jog liepa, suprask - pernykštė, nes šiemet medžiai dar be lapų. Tačiau šioje tragikomedijoje - svarbiausi maišai. D.Žiemytė-Bilienė skelbia maišų turinį:

„Čia yra vienkartiniai rūbai, sudėti po gydytojų pamainos Kauno infekcinėje ligoninėje. Man rašo, kad sistema dabar ten tokia - nusirengi ir įdedi į maišą. Užrašai vardą. Atėjęs į kitą pamainą surandi savo maišiuką ir rengiesi vėl. Rengiesi dar kartą. Vienkartinius rūbus.

Infekcinėje ligoninėje. Suprantat? Kosmosas kažkoks. Ligoninė taupo, nes nieko neturi. Žiūriu aš į tuos maišus ir galvoju - ar kas nors iš priimančių sprendimus realiai supranta, kokioje, atsiprašau už tą žodį, šūdinoj, situacijoj yra mūsų medikai?“



Maišai ir ananasai

O tada pasipylė internautų komentarai. Į vienus vartus. Nes vienaip žmonės reaguoja dieną, o kitaip - naktį. Vienaip į paprastų žmonelių „postus“, kitaip - į fluencerių. Tik vienas komentatorius pasiūlė „netryzniuoti“.

O gaila. Kai galva - normalios temperatūros, nuo pandeminės isterijos dar nėra perkaitusi, iškart kiltų logiškas klausimas - kodėl nė vienas Kauno infekcinės ligoninės gydytojas koronavirusu neužsikrėtė?

Serga ukmergiškiai, panevėžiečiai, klaipėdiečiai, nors vilki nevirusuotais chalatais, o Laikinosios sostinės infektologai atsparūs. Nors vilki „virusuotais“ chalatais.

Kodėl toks veiksmo ir atoveiksmio nesutapimas. Gal nėra jokios nusikaltimo sudėties? Kostiumai švarūs? Bet ne. Suveikia fantazija. Baimė pamato virusų daugyklas, peryklas. O patys virusai tampa ananaso dydžio.

Aiman, per karštą galvą tą naktį pademonstravo ir mūsiškis premjeras, kaip ir visi mirtingieji, negalintis atsispirti fluencerių traukai. Todėl irgi išvydęs ananasą:

„Tai skandalinga ir pasibaisėtina. Dar daugiau - tai nusikalstama. Ministras A.Veryga privalo nedelsdamas atleisti Kauno klinikinės ligoninės vadovą. Laukiu išsamių Sveikatos apsaugos ministerijos vadovybės ir atsakingų asmenų paaiškinimų.“

Maišai ir miltai


Iškart? Nedelsiant? Masinė psichozė per krizes yra dažnas reiškinys. Premjerams, ministrams, žurnalistams taip pat pasitaiko. Tačiau kur nekaltumo prezumpcija. Įsivaizduokime tipišką Lietuvos žiniasklaidoje atvejį - žinoma žurnalistė įdeda į feisbuką nuotraukas su maišais.

Iš kepyklos. Praneša, jog jai rašo, kad maišuose - balti milteliai. Visi komentatoriai iškart patiki, jog maišuose - narkotikai. Skandalas! Kepykla „stumdo“ narkotikus. Prisidengusi duonos kepalais.

Ak, kaip galima, kaip galima! Mamos verkia. Tėvai griaužia kumščius. Romų taboras džiūgauja, kad nors kartą ne jie platintojai. Visuomenė, nepatikrinusi faktų, tampa prokuroru. Premjeras, nepatikrinęs faktų, tampa teisėju. Pareikalauja kepyklos direktoriaus galvos.

Iškart! Nedelsiant! Byla išnagrinėjama akimirksniu. Pamiršus atlikti miltelių analizę ir pamiršus į bylos nagrinėjimą pakviesti advokatą.

O kitų šalies kepyklų kaip ir ligoninių vadovai virpėdami aiškintų - ne, mano kepykloje ar ligoninėje tokių dalykų nebūna. Kepame duoną be miltų, o ligonius vizituojame be chalatų.

Gerai, kad A.Veryga už S.Skvernelį lėtesnis. Pats sakė, kad veiksmas, suprask - A.Naudžiūno atleidimas iš darbo, vyko naktį, vėlai. O naktį jokio darbo negali normaliai padaryti.

 

Gal maišai medikams dirbti?

 Dar visai neseniai visi buvome gamtosaugininkai. Baisėjomės vamzdžiais ir gailėjome našlaičio stumbriuko. Dabar visi tapome infektologais, epidemiologais. Išmanančiais daug daugiau nei šios srities specialistai. Kai vaizduotė masiškai sudirginta pasaulinių žinių apie mirusius nuo viruso, galime įtikėti bet kokia nesąmone. Nelaukiant specialistų paaiškinimo.

Šit ir Kauno infekcinės ligoninės medikai kartu su profesore infektologe Aukse Mickiene, užuot padėję žmonėms kovoti su pandemija, buvo priversti gaišti savo brangų laiką, kad viešai užstotų Kauno klinikinės ligoninės vadovą A.Naudžiūną. O šis irgi tikino: „Aš nieko blogo nepadariau ir mano darbo kolektyvas nieko blogo nepadarė.“

Per savaitgalį tapo aišku, jog kaltinimai A.Naudžiūnui yra visiškas šnipštas. Nors ministras A.Naudžiūną nušalino, atliekamas tyrimas, bet vis vien teks į darbą grąžinti. Maišuose saugota medicinos darbuotojų apranga yra švari ir nekelia jokio pavojaus.

Tačiau kyla kitas klausimas. Kam politikai teikia didesnę pirmenybę net ir per pandemiją? Konsultacijoms su specialistais ar feisbukinėms reakcijoms ir pataikavimui populiarioms žurnalistėms?

Tiesa, ir specialistai nesutaria. Epidemiologė Daiva Razmuvienė teigia, jog virusai maišuose, šiltoje aplinkoje dauginasi, o profesorė A.Mickienė teigia, kad virusas negali daugintis polietileniniame maišelyje. Gali daugintis tik patekęs į gyvą žmogaus ląstelę.

Kai iš maišo išlenda statutinė patirtis.

Tad ką daryti, kad visuomenė, o taip pat premjeras, pernelyg neįsipainiotų į feikines naujienas? Ogi tinka tos pačios užkardymo priemonės kaip ir kovojant su koronavirusu. 1. Kai feisbuke, o ypač savaitgalio naktį, perskaitai naujieną - užsidėk respiratorių bei akinius.

Jei ir ką nors priplepėsi komentuodamas, piliečiai sunkiau atpažins iš balso. Jei gandas nepasitvirtins, sakysi - kalbėjau ne aš. Juolab kai pro respiratorių ir akinius veido beveik nesimato.

2. Saviizoliuokis. Tapk nepasiekiamu. Ypač sveikatos apsaugos ministrui. Kad netyčia nekiltų pagundos A.Verygai įsakyti per vieną naktį išmesti iš darbo visų šalies gydymo įstaigų vadovų.

Maždaug taip:

„Mes, premjeras Saulius Skvernelis, su savimi pasitarę įsakome šalies prokurorams įteikti visiems ligoninių ir poliklinikų vadovams pranešimus apie įtarimus dėl koronaviruso įsigijimo dideliais kiekiais bei jų platinimo, siekiant asmeniškai pasipelnyti.

Sulaikyti įtariamuosius 48 valandoms, o vėliau kreiptis į teismą dėl tolimesnių sankcijų. Įtariamųjų namuose bei darbo vietose atlikti kratas. Surašyti koronaviruso poėmio protokolus.

Nuimti nuo koronavirusų pirštų atspaudus. Visus koronavirusus suskaičiuoti ir saugoti kaip daiktinius įrodymus. Prieš tai asmeniškai įsitikinus, jog koronavirusai nėra falsifikatai. Jei per sulaikymo operaciją dalis koronavirusų buvo pažymėti, juos sudėti į atskirą daiktinių įrodymų dėžę.

Už tyrimo eigą atsakingas generalinis prokuroras. Apie tyrimo rezultatus asmeniškai raportuoti pačiai Daivai Žiemytei- Bilienei.O prie ko čia Veryga? Aurelijau, nesipainiok. Prisisek saugos diržą. Vairuok į garažą ir išjunk motorą. Dabar ne tavo valanda. Dabar pasaulinė pandemija, panika ir neaiškios „paniatkės“. Lygiuokis į feisbuką.“

Pasaulis tuo ir žavus, kad sunkiai prognozuojamas. Nežinai, kokį pseudoskandaliuką po savaitės pasiūlys. Tačiau premjeras jau atvėso. Nors A.Naudžiūnas neatleistas, A.Veryga vis vien neaprėktas.

Be to, premjeras kovo 28 d. parašė feisbuke tokią žinutę: „Paprašiau, kad pirmoji siunta iš šiandien atskraidintų apsaugos priemonių būtų vežama tiesiai į Kauno klinikinę ligoninę.“

Valio. Pakentėjo be reikalo apkaltinti medikai, tai bent tokį atsiprašymą gavo.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder