Horstas Skodlerakas. Klaipėdos krašto peizažai

Horstas Skodlerakas. Klaipėdos krašto peizažai

1920 metų sausio 18 dieną Juknaičiuose gimė Horstas Skodlerakas (Horst Skodlerrak) - Vokietijoje gerai žinomas dailininkas, kurio tapyboje vyrauja Klaipėdos krašto vaizdai.

"Jo kūryba lengvai atpažįstama: Skodlerako nesupainiosi su kitais dailininkais, be to, jo grafikoje, tapyboje, akvarelėse akivaizdus buvusios tėvynės, Rytų Prūsijos, ilgesys", - "Vakarų ekspresui" sakė istorikė, Lietuvos dailės muziejaus Prano Domšaičio galerijos Klaipėdoje vyriausioji muziejininkė Roza Šikšnienė.

Prano Domšaičio galerijoje galima apžiūrėti nuolatinę parodą "Nuostabioji žemė. Dailininkai Rytų Prūsijoje. XIX-XX a. pirmos pusės tapyba iš Aleksandro Popovo rinkinio" ir išvysti vieną originalų H. Skodlerako paveikslą "Mauduolė prie jūros".

Pirmoji paroda - Tilžėje

Gerbiama Roza, kodėl apie šį dailininką, kurio palikimas įspūdingas ir susijęs su Klaipėdos kraštu, beveik nieko nežinome?

Jis išgarsėjo, tapo pripažintas jau po II pasaulinio karo, kai gyveno Vokietijoje. Tačiau jo kūrybinis kelias prasidėjo Mažojoje Lietuvoje. Pirmoji H. Skodlerako autorinių darbų paroda buvo surengta Tilžėje 1939 metais, iškart po to, kai jis baigė Karaliaučiaus dailės akademiją.

Pas močiutę

Kas žinoma apie jo tėvus, protėvius?

Horsto tėvai Normanas ir Grėtė bei močiutė (mamos mama), pavarde Kissuth, gyveno Juknaičiuose, name prie geležinkelio. Tame name, kaip prisiminė pats dailininkas, močiutė turėjo kolonijinių prekių parduotuvę. Čia būdavo visko: ir žibalo, ir cukraus, ir sūrio bei taukų, ir tabako, ir saldainių... Tėvas buvo mokytojas, dirbo šalia esančių Okslindžių kaimo liaudies mokykloje, o mama buvo namų šeimininkė. Juknaičiuose H. Skodlerakas gyveno tik pirmuosius ketverius metus, vėliau su tėvais išsikraustė į Šilokarčemą (Šilutę), nes tėvas ten gavo mokytojo darbą.

DAILININKAS gimė Juknaičiuose, mokėsi Šilokarčemoje (Šilutėje), Herderio gimnazijoje, vėliau Karaliaučiaus dailės akademijoje.

Būdamas šešerių metų, Horstas pradėjo lankyti Šilokarčemos liaudies mokyklą (dabar Meno mokykla), kur dirbo tėvas, o po ketverių metų stojo į Herderio gimnaziją. Pagal jo prisiminimus, mokslai jam mažai rūpėjo, jį domino tik sportas ir dailė. Mokydamasis gimnazijoje jis jau bandė lieti savo pirmąsias akvareles.

Karaliaučiaus studentas

Kas buvo jo dailės mokytojai?

1937 m. Horstas pradėjo studijas Karaliaučiuje. Dailės akademijoje iki 1939-ųjų, keturis semestrus, mokėsi Eduardo Bišofo (Bischoff) klasėje, jo mokytojas ir įkvėpėjas taip pat buvo profesorius Alfredas Partikelis (abu pedagogai priklausė Nidos dailininkų kolonijai). Yra žinoma, kad 1938 m. H. Skodlerakas su prof. A. Partikeliu lankėsi Rusnėje ir tapė pakrantės peizažus.

Ką dailininkas veikė po studijų?

Po studijų H. Skodlerakas dirbo mokytojo padėjėju Šilokarčemos ir Kintų liaudies mokyklose. Dirbo neilgai, nes 1940 m. buvo pašauktas į Vermachtą. Mokėsi lakūnų mokykloje Halės mieste, tuo pat metu lankė ir taikomojo meno mokyklą.

Vedė klaipėdietę

Ar H. Skodlerakas sukūrė šeimą?

1944 m., karo metu, tarnaudamas Drezdene, vedė savo vaikystės draugę Lizelotę Kvas (Liselotte Quass), kurią pažinojo dar iš Herderio gimnazijos laikų. Ji buvo gimusi Klaipėdoje.

1945 m. Horstui teko išgyventi Drezdeno bombardavimą, vėliau pusę metų išbūti amerikiečių nelaisvėje. Paleistas, grįžo pas žmoną, kuri su tėvais jau buvo įsikūrusi Bad Švartau miestelyje netoli Liubeko - pabėgo iš Karaliaučiaus 1945-ųjų balandį. H. Skodlerako tėvai ir močiutė taip pat paliko Rytų Prūsiją.

HORSTAS Skodlerakas dažnai vadinamas vienu iš paskutiniųjų klasikinio moderno atstovų.

Po karo, 1946 m., Liubeko miesto Kultūros valdyba oficialiai pripažino H. Skodleraką kaip laisvai kuriantį dailininką, t. y. davė jam pažymėjimą - dokumentą, kuris suteikė teisę į maisto kortelę.

1947 m. Horstas ir Lizelotė susilaukė dukters Petros, šeima netrukus persikėlė į kaimą netoli Travemiundės, kad galėtų išgyventi iš nuosavo daržo...

Pripažinimas

Kaip prasidėjo dailininko kelias į pripažinimą?

Po karo, 1948 m., Hamburge buvo atidaryta H. Skodlerako personalinė paroda. 1949 m. jis dalyvavo grupinėje parodoje Anglijoje, Londone, o 1950 m. vėl surengta personalinė paroda Liubeke. Netrukus juo susidomėjo Hamburgo, Kylio ir kt. meno galerijos bei muziejai - organizavo parodas, įsigijo jo darbų. Dailininkas dalyvavo įvairiuose konkursuose, pelnė įvairių apdovanojimų (pvz., Loviso Korinto (Lovis Corinth) premiją, įsteigtą Eslingeno menininkų gildijos; ji skiriama dailininkams, kurių kūryba susijusi su Rytprūsiais), meno kritikų ir žiūrovų pripažinimą.

[CITATA]

1963 m. H. Skodlerakas gavo premiją studijuoti Florencijoje ir metus laiko ten gyveno su šeima. Įkvėptas aplinkos, sukūrė apie 150 kūrinių Toskanos tema. Jie buvo eksponuojami 1964 metais Viomelio (Voemel) galerijoje Diuseldorfe. Vėliau dailininkas gyveno Travemiundėje, dirbo dėstytoju Kylyje. 1986 m. jam buvo suteiktas garbės profesoriaus vardas. Kylio miesto meno galerijoje (Halėje) yra saugomi du iš ankstyviausių H. Skodlerako aliejinės tapybos darbų: "Vakare vėlai" ("Abends spot") ir "Gruodžio diena" ("Dezember Tag"). Abu darbai tapyti 1952 m., ir jo kūrybos tyrinėtojai mano, kad tai yra Klaipėdos krašto peizažai.

Tėviškės nebeišvydo

Ar po karo dailininkas lankėsi Klaipėdos krašte?

Nesilankė. Nuo 1991 m. pablogėjo jo sveikata. Jis atsisakė dėstymo, visą laiką skyrė kūrybai. Galbūt nebespėjo apsilankyti, o gal norėjo atmintyje išlaikyti senąjį, savą buvusios tėviškės vaizdą. 2001 m. spalio 21 d. dailininkas mirė Liubeke.

Kada pirmą kartą sužinojote apie šį dailininką?

Tik 2008 metais, kai Baltijos jūros akademija (Ostsee Akademie) surengė jo darbų parodą Šilutės muziejuje.

JUKNAIČIAI. 1955 m. Kartonas, guašas. Iš Edos Frike privačios kolekcijos.

ŠILUTĖ/HEYDEKRUG. 1950. (Artnet.com)

REGATAI PASIBAIGUS. 1959 m. Medis, aliejus. Marlenės ir Holgerio Klindvortų privati kolekcija.

ŽVEJYS, 1957 m. (mutualart.com)

ŽŪKLĖS REIKMENYS. 1963 m. (Artnet.com)

NATIURMORTAS SU ŽUVIMIS. (Artnet.com)

NATIURMORTAS SU BUTELIAIS. 1956 m. (Artnet.com)

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder