Gediminas Jaunius: man ši data reiškia laisvę

Gediminas Jaunius: man ši data reiškia laisvę

Vasario šešioliktoji - ypatinga tautai šventė. Prieš 101-erius metus buvo pasirašytas Lietuvos Nepriklausomybės Aktas, kuriuo buvo paskelbta, kad šalis yra laisva. Tačiau yra žmonių, kuriems vasario 16-oji - dviguba šventė. Vienas iš jų - TV laidų ir renginių prodiuseris Gediminas Jaunius. Su juo kalbamės - ką reiškia gimti tokią dieną.

- Gediminai, gimėte ypatingą dieną - kaip su ja jus supažindino tėvai? Ką dar vaikystėje žinojote apie Vasario šešioliktąją, ypač turint omeny, kad tais laikais nebuvo galima jos minėti?

- Žinau, kad Vasario 16-oji mūsų namuose švenčiama buvo visais laikais. Ir mano gimtadienis pasitarnavo kaip puiki priedanga. Nors tėvai ir seneliai į politiką manęs netraukdavo, pamenu linksmą istoriją, kuri galėjo ne visai linksmai baigtis. Per tas šventes mano tėvai ir jų svečiai nevengdavo patyliukais dainuoti patriotinių dainų ir deklamuoti ironiškų eilėraštukų tarybų valdžios atžvilgiu. Vieną tokį nugirdęs puikiai įsiminiau ir darželyje garsiai visiems visą dieną deklamavau: „Nei mėsytės, nei dešrytės, tik raudonos vėliavytės…“ Laimei, auklėtojos buvo supratingos ir mano tėvus įspėjo, kad jų vaikas linkęs į poeziją ir ją gerai įsimena. Pamenu ir tą pokalbį, kai mama paprašė tokių eilėraščių niekada daugiau garsiai nedeklamuoti.

- Pastaruosius kelerius metus tapo populiaru minėti valstybines šventes, jomis didžiuotis ir kelti nuotraukas į socialinius tinklus. Ką jums reiškia Vasario šešioliktoji?

- Man ši data reiškią laisvę. Tėvynės laisvę, asmeninę laisvę, džiaugsmą gyventi. Abi šios datos prasmės puikiai dera tiek kaip asmeninė šventė, tiek kaip visuomeninė. Patinka, kad žmonės dabar švenčia ne tik prie stalo namuose, kad vaikšto miestų gatvėmis, klausosi koncertų, dalyvauja susibūrimuose.

Puikiai pamenu, kai mano tėtis išvažiavo prieš sausio 13-ąją į Vilnių ginti Parlamento (tuo metu gyvenome Plungėje). Visiems tai buvo svarbu. Tuomet jau buvau pauglys, jaučiau širdimi, kokie svarbūs ir neramūs laikai tuomet buvo, bet tik dabar, matydamas, kokia saldi toji laisvė, realiai galiu suprasti, kokia liūdna galėjo būti alternatyva, jei mūsų tėvai nebūtų dainomis atsikovoję Vasario 16-osios laisvės.

- Esu skaičiusi, jog jūs, Vandenis, nebūtinai mėgstate švęsti savo šventes. Kaip apskritai minite gimtadienį?

- Zodiako ženklo nesureikšminu, o su gimtadieniais būna visaip. Kartais nesinori švęsti, kartais labai norisi, o kartais tiesiog priklauso nuo aplinkybių. Bet kuriuo atveju, ši diena man būna ypatinga - ar pačiam vienam, ar su pačiais artimiausiais žmonėmis. Nors visuomet man geriausia, kai aplink tą dieną būna gausus būrys draugų, bendražygių ir artimųjų. Man tai tarsi gyvenimo akimirkos veidrodis: kokie žmonės aplink, kokios erdvės, kokia nuotaika.

- Žinau, kad lyginate gimtadienius su ankstesniais, kaip ir apibendrinate savo patirtį, savo asmenybės augimą. Kokių pastebėjimų apie save turėsite šįkart?

- Praėjusiais metais turėjau įspūdingą jubiliejinį gimtadienį, kurį man surengė kolegos ir bičiuliai. Buvo labai smagu, labai jautru, nemažai siurprizų ir apskritai taip, kaip man norėjosi. Sau linkėjau, kad ateinantys metai būtų kupini džiaugsmo. Taip ir nutiko, tai buvo profesinio išsipildymo metai. Tad šiemet švęsiu sėkmingus praėjusius metus ir dėkosiu už gyvenimą, kurį gyvenu.

Jaučiu, kad šiuo metu gyvenu pakilimo ir pilnatvės laiką. Ir jau turiu pakankamai gyvenimiškos patirties tai branginti, nešvaistyti, bet leisti savo talentus apyvarton.

- Ar šiemet ketinate kažkaip paminėti gimtadienį?

- Šiemet bus vienas tų gimtadienių, kai su džiaugsmu dirbsiu. su Kūrybos namų komanda ruošime šventinę transliaciją iš Vilniaus Katedros aikštės. Na, o po transliacijos susiburs artimiausi bičiuliai į vieną sostinės barų paminėti mano gimtadienio.

Tai ne pirmas kartas, kai gimtadienio dieną švenčiu darbuose. Laikau didele garbe ruošti šventę tokios reikšmingos mums visiems šventės proga.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder