Fotografė Reda Mickevičiūtė: Kelionės - dar viena mano aistra

Fotografė Reda Mickevičiūtė: Kelionės - dar viena mano aistra

Žinoma fotografė, stilistė Reda Mickevičiūtė neslepia savo aistros keliauti. Jos socialinių tinklų paskyros mirga gražiausiomis atostogų nuotraukomis, o pati fotografė sako, kad kelionės jai yra dar vienas gyvenimo džiaugsmas ir įkvėpimas.

- Kas jus paskatino pasirinkti su kūryba susijusį profesinį kelią?

- Visada turėjau savo nuomonę mados klausimais. Net vaikystėje mama negalėdavo manęs aprengti bet kuo - pati išsirinkdavau tai, ką noriu dėvėti tą dieną. O paauglystėje už sutaupytus pinigus pirkdavau madų žurnalus, domėjausi stiliumi, mados tendencijomis, didelį dėmesį skyriau nuotraukoms, fotografams ir jų darbui.

Fotografija į mano gyvenimą atėjo netikėtai. Studijavau grafinį dizainą, ilgai tai dirbau, tačiau jaučiau, kad tai ne man, dairiausi kitos veiklos. Laisvalaikiu daug fotografuodavau. Vienas fotografas pamatęs mano nuotraukas pasakė, kad galėčiau to imtis. Paskatinta jo žodžių nuėjau dirbti fotografės asistente. O po trijų mėnesių jau fotografavau žurnalų viršelius.

- Sakote, kad fotografijos srityje atsidūrėte atsitiktinai, bet juk reikia turėti akį, kad pamatytumei kadrą, jam dar neegzistuojant.

- Labai daug prie to prisidėjo studijos Lietuvoje ir Amerikoje. Ketverius metus praleidau studijuodama menus, kompoziciją, piešdama. Tai padėjo stiprius pagrindus spalvų, kompozicijos suvokimui. Žinoma, labai svarbus ir jausmas, intuicija. Sakyčiau, sudėjus šiuos dalykus - mokslus, teoriją, intuiciją ir praktiką - gauname tobulą balansą.

- Jums teko gyventi užsienyje - Europoje, Amerikoje. Kas paskatino grįžti į Lietuvą?

- Aštuonerius metus blaškiausi po pasaulį, nes maniau, jog pakeitusi šalį būsiu laimingesnė ir atrasiu sau vietą. Tačiau tik po kurio laiko supratau, kad ne vieta mane daro laiminga, o veikla. Dabar, kai turiu mėgstamą veiklą, galiu gyventi ir būti laiminga bet kur. Džiaugiuosi atradusi save ir galėdama gyventi ten, kur mano šeima.

- Tikriausiai jūsų gyvenimas neįsivaizduojamas be kelionių?

- Be fotografijos ir mados mano gyvenime yra dar viena didelė aistra bei hobis - kelionės. Visada stengiuosi gyventi kuo taupiau, o santaupas investuoti į keliones, potyrius. Jos teikia didžiulį džiaugsmą, besikeičiantys vaizdai ir vietos yra mano įkvėpimo šaltinis. Viena iš paskutinių mano kelionių buvo Korfu sala Graikijoje. Prie jūros keliavome po vietoves ir kaimus, kurie nėra užkariauti turistų, norėjome pažinti tikrąjį Graikijos kaimų gyvenimą ir atrasti naujas vietas.

- Ar ir kelionėse jus lydi fotoaparatas?

- Anksčiau visada keliaudavau su fotoaparatu, tačiau šiandien jis tapo praktiškai nebereikalingas. Kelionėje kuo puikiausiai galima išsiversti su telefono kamera. Esu vieno išmaniųjų telefonų gamintojo ambasadorė, todėl paskutinės kelionės metu sugalvojau projektą - Korfu salos grožį norėjau užfiksuoti vien telefonu.

- Jūsų socialinių tinklų paskyros mirga gražiausiomis nuotraukomis. Kiek laiko prireikia tokioms nuotraukoms sukurti?

- Rezultatą labai sudėtinga pamatuoti laiku. Kartais tiesiog nutinka taip, kad eidamas mieste iš pirmo karto pagauni tobulą kadrą. Tačiau kartais jam sukurti reikia įdėti labai daug darbo ir pastangų. Tarkime, mados fotosesijos dažniausia užtrunka visą dieną. Tada iš gausybės nuotraukų reikia atrinkti geriausius kadrus, kuriuos dar reikia retušuoti.

- Ko reikia tobulai nuotraukai?

- Viskas, apie ką reikia pagalvoti, yra tinkamas apšvietimas. Nesvarbu, ar norite tobulo portreto, ar fotografuojate daiktus ir kūrinius - pagavus reikiamą šviesos kampą, galima sukurti tobulas nuotraukas. Geriausias tolygus apšvietimas yra veidu prieš langą. Natūraliai krintanti šviesa nesudaro jokių nereikalingų šešėlių.

- Ar fotografija yra jūsų asmeninė istorija, atspindinti jūsų gyvenimą?

- Vieni mėgsta rašyti ir puikiai aprašo savo gyvenimą. Aš mėgstu fotografuoti, todėl fotografija yra dienoraštis, kuris atspindi ne tik mano gyvenimą, bet ir mano pasaulio matymą. Mano fotografija parodo pasaulį - kaip jį matau ir įsivaizduoju tik aš.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder