Džeimis Oliveris: "Mano vaikai traškučių nevalgo"

Džeimis Oliveris: "Mano vaikai traškučių nevalgo"

Turtingiausias pasaulyje virtuvės šefas, teigiantis, jog maistas turi būti maksimaliai paprastas. Jo restoranuose patiekiami kaimiški patiekalai, pagaminti iš ūkininkų produktų. 40 restoranų visame pasaulyje savininkas, dviejų dešimčių knygų autorius, žurnalo leidėjas. Apie jį patį parašytos dvi knygos. Keturių vaikų tėvas. Apdovanotas Britanijos imperijos ordinu už sveikos mitybos propagavimą.

Gegužės 27 d. žymiausiam pasaulio kulinarui Džeimii Oliveriui sukanka 40 metų.

Faktai

Kompanija "Jamie Oliver Holdings" yra vertinama 150 mln. svarų sterlingų. Joje dirba 7 tūkst. darbuotojų.

D. Oliverio restoranuose naudojama operacinė sistema "Micros". Padavėjas užsako patiekalą per mobilųjį kompiuterį ir toliau bendrauja su klientu, o patiekalas pradedamas gaminti. Vidutinė užsakymo atlikimo trukmė - 6 min.

Receptus kuria pats savininkas. Jo politika - naudoti artimiausiuose ūkiuose užaugintą žaliavą.

Restoranuose veikia produktų kokybės patikros tarnyba.

Virtuvė padalyta zonomis: pirmąją galima matyti iš salės - joje ruošiami užkandžiai, antroji - kepsnių zona, dar yra salotų ir garnyrų zona, mėsos ir žuvies, picų, spagečių ir t. t.

Dosjė

D. Oliveris gimė Kleveringe, kaime Esekso grafystėje. Jo tėvai turėjo alaus restoraną. Nuo vaikystės Džeimis padėjo jiems dirbti virtuvėje.

Būdamas 16 metų, D. Oliveris įstojo į Vestminsterio maisto pramonės koledžą, o jį baigęs mokėsi Prancūzijoje. Grįžęs į Londoną, dirbo keliuose restoranuose, viename iš jų virtuvės šefas buvo garsusis Antonijus Karlučis (Antonio Carluccio) - italų virėjas, restoranų ir maisto ekspertas.

1998 m. D. Oliveris pradėjo vesti televizijos laidą "Nuogasis virėjas". Jis demonstravo nesudėtingus sveikų patiekalų receptus. Laida jam atnešė neregėtą populiarumą.

2005 m. D. Oliverio iniciatyva per televiziją buvo parodyta 4 dalių dokumentinė laida apie tai, kokiu šlamštu vaikai maitinami mokykloje. Ši laida ir tolesnės D. Oliverio pastangos pakeitė iki tol mokyklose egzistavusią nesveiko maitinimo sistemą. Jungtinės Karalystės vyriausybė sveikesniam vaikų maitinimui skyrė 280 mln. svarų sterlingų. Mokyklose buvo uždraustas bevertis maistas. Įgyvendindama sveiko maitinimo projektą, Škotijos vyriausybė pradinių mokyklų mokiniams skyrė 5 mln. svarų sterlingų.

2006 m. Politikų apdovanojimų ceremonijoje, kurią rengė vienas iš JK televizijos kanalų, D. Oliveris buvo išrinktas "Įtakingiausiu 2005 metų politiku".

D. Oliveris yra įkūręs restoranų tinklą "Fifteen" ir juose įdarbina jaunus nuskurdusius bedarbius, patekusius į narkotikų ar alkoholio liūną. Profesionalai juose išmoko maisto gaminimo meno. Tokie restoranai veikia Londone, Amsterdame, Melburne ir kt.

D. Oliveris turi skaitymo sutrikimą (disleksiją). Pirmąjį romaną jis perskaitė būdamas 38 metų amžiaus.

Jau dešimtį metų jis su savo žmona buvusia manekene Džiuljeta Norton (Juliette Norton) ir 4 vaikais gyvena tėviškėje, Kleveringe.

Citatos

Daržovės ir vaisiai pripildo mane tos energijos, kurios man reikia tam, ką darau. Tai geriau nei šokoladas.

Aš už paprastus receptus. Jeigu gerai pasuki galvą, gali maitintis sveikiau mokėdamas mažiau. Žmonija išrado genialių patiekalų, kuriuos galima paruošti beveik iš nieko. Italai tai vadina "cucina povera": kai paprasti ingredientai virsta dievišku skoniu.

Mes pasmerkti valgyti triskart per dieną iki gyvenimo galo. Todėl valgykime tai, kas maistinga, skanu ir teikia malonumo. Tokia yra mano mitybos filosofija.

Aš nuo pat pradžių norėjau, kad į kiekvieną patiekalą valgiaraštyje klientas žiūrėtų kaip į seną gerą draugą. Tu jį pažįsti kaip nuluptą, tačiau vis tiek malonu su juo leisti laiką.

Kai buvau 20-30 metų amžiaus, darbo savaitė trukdavo apie 80-100 valandų, ir tai buvo normalu. Dabar Europos Sąjunga nustatė 48 valandas. Man tai yra pusė darbo savaitės. Tačiau britai vis tiek skundžiasi. Man skambina suaugusių darbuotojų mamos ir priekaištauja, kad jų sūnūs pervargsta. Per 48 valandų darbo savaitę! Gal jos šaiposi? Niekada dar nebuvo tokios mižnių kartos. Gerai, kad turiu kietus lyg uola lenkus ir lietuvius, kurie yra ištvermingi ir sunkiai dirba.

Mano dukros nevalgo traškučių ir, esu beveik tikras, niekada neragavo kolos. Jos įpratintos maitintis sveikai, nes nuo pat vaikystės valgė įvairiai ir skaniai.

Aš grįžau su žmona ir vaikais ten, kur užaugau - į savo kaimą Esekse. Kaip daugelis kitų, ilgą laiką draskiausi tarp šeimos ir darbo, kol galiausiai išlyginau svarstykles. Už tai esu dėkingas savo daržui. Galima sakyti, tapau beveik hipis. Norite tikėkite, norite - ne, bet savo daržovių auginimas teikia daug džiaugsmo.

Jeigu turite bent vieną saulėtą palangę, pasistenkite užsiauginti bent prieskoninių žolelių. Kai kurias daržoves galima auginti konservų dėžutėse ir mažuose vazonuose.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder