Dovanoms šiemet šimtai ir tūkstančiai

Dovanoms šiemet šimtai ir tūkstančiai

Šventiniai išpardavimai, mugės ir turgeliai vilioja pradėti pirkti dovanas anksčiau, kad būtų ką padėti po eglute brangiam žmogui per šventes. „Vakaro žinios“ klausė žmonių, kiek pinigų jie skiria dovanoms ir ar šventės tapo tik dovanų pirkimo bumu.

Katažina ZVONKUVIENĖ, dainininkė:

Kadangi žmonių pasveikinti reikia daug, o veiklos taip pat nemažai, tai dovanas perku iš anksto. Didelę dalį jau esu nupirkusi, tik mylimam vyrui dar nėra, - juk norisi ką nors nepaprasto ir ypatingo padovanoti. Tradiciškai per šventes reikia daugiau kaip 20 žmonių pasveikinti, tačiau dovanų kainos visiems skirtingos. Galima sakyti, kad vidutiniškai žmogui skiriu 50 litų, tačiau kartais suma priklauso ir nuo susitarimo arba bendros tradicijos. Su vienais žmonėmis kiekvienais metais apsikeičiame dovanėlėmis iki 20 litų, su kitais - gal iki 10 litų.

Niekada nepraleidžiu progos padovanoti kokios smulkmenėlės žmogui, kurio šiaip nesveikinu, tačiau tenka susitikti ar apsilankyti prieš ar po švenčių. Tuomet kokį šokoladą ar kitokį niekutį padovanoju. Man labai patinka pirkti dovanas ir jas dovanoti. Nuostabus jausmas, kai stebi, kaip žmogus išvynioja ir tikrai apsidžiaugia dovana, kurios galbūt labai norėjo. Aš ir pati labiausiai vertinu tokias dovanas, kurios gali būti visiškai paprastos, bet pirktos būtent man. Tegu tai bus lūpdažis ar net langų valiklis, kuris namuose baigėsi, bet aš žinosiu, kad dovana buvo pirkta apie mane pagalvojus.

Dovanos iš tiesų yra tik šventės priedas. Man Kalėdos visuomet yra šeimos, susikaupimo, susitaikymo laikas, kuris tikrai nesusijęs su dovanomis. Tiesą sakant, mūsų namuose anksčiau buvo įprasta, kad dovanų gauna tik vaikai, tik dabar išsirutuliojo, kad norisi pasveikinti ir suaugusius.

EDVARDAS, verslininkas:

Kasmet tenka pasveikinti artimiausius gimines ir draugus.

Taip pat darbe traukiame burtus, tad vienam žmogui reikia pirkti šventinę dovaną. Sakyčiau, kad kuklesnės dovanos būna skirtos draugams, o jau artimiesiems ir giminėms dažniausiai dovanos vertės neriboju. Vidutiniškai dovana kainuoja 50 litų ir daugiau.

Draugams stengiuosi pirkti smagias, linksmas, galbūt kokį nors įsimintiną įvykį ar pramogą primenančias dovanas.

O artimiausiems šeimos nariams ką nors praktiško, gražaus, atpalaiduojančio.

Kalėdos tikrai yra dovanų metas ir jos neatsiejamos nuo stebuklų. Dovana nebūtinai turi būti daiktas ir turėti finansinę išraišką. T

ai gali būti staigmena, kurios nereikia pirkti. Kaip vasarą galima pievoje gėlių priskinti, taip žiemą galima nulipdyti senį besmegenį. Juk šventės - toks laikas, kai norisi vieniems kitus stebinti, o dovanos - tam tikra išraiška. Jos visuomet džiugina, o suaugusieji jų kartais laukia net labiau nei vaikai.

INGA, valytoja:

Dovanas pradedu pirkti likus kelioms dienoms iki švenčių. Jų pirkti reikia nedaug, turiu dvi dukras, jas ir pasveikinu. Abi paaug-lės, tad nustebinti gana sunku. Neskiriu daug pinigų dovanoms, dažniausiai joms užtenka iki 100 litų.

Manau, kad tas biudžetas dovanoms priklauso nuo žmogaus finansinių galimybių. Tačiau ne kaina žmogų džiugina, o dėmesys ir noras nustebinti.

BERNARDAS, prekybininkas:

Nors dovanų dar niekam neturime, bet jau pradėjome planuoti biudžetą dovanoms pirkti.

Kartu su drauge planuojame visas dovanas, reikia pasakyti, kad šiemet joms gali tekti 600-700 litų, bet aš manau, jog išlaidos gali siekti ir 1000 litų. Vidutiniškai viena dovana kainuoja nuo keliasdešimties iki 100 litų. Sveikiname tik artimiausias gimines, o draugus ar užsienyje gyvenančius artimuosius prisimename ir nudžiuginame šventiniais atvirukais. Dovanas renkame pagal situaciją. Jei žmogus yra labai praktiškas ir pats visiems dovanoja praktiškas dovanas, tuomet ir mes perkame tai, kas jam būtų naudinga. O kai kurių žmonių tiesiog paklausiame, ko norėtų, tad pagal pateiktą norų sąrašą kažką ir nuperkame.

Žinoma, norėtųsi pasakyti, kad šventės nėra tik dovanos, bet dovanos iš tiesų yra smagu, tiek gauti, tiek dovanoti.

Šiaip ar taip, kasdien leidžiame krūvas pinigų kartais ir nereikšmingiems dalykams. Nejau nesmagu išleisti kelis ar keliolika litų tam, kad nustebintum savo artimą žmogų? Net simbolinė dovana kartais nudžiugina.

Mes štai savo buto, kurį nuomojame, šeimininkams taip pat kiekvienais metais padovanojame kažką mielo ir simboliško. Man labai patinka dovanų pirkimo diena, kai važinėjame po parduotuves, renkame, grįžtame su pilnu automobiliu šventinių staigmenų.

Paulius SKUČAS, TV laidų vedėjas:

Kai tik gruodis prasideda, man jis iš karto kitoks nei visi kiti metų mėnesiai tiek nuotaika, tiek veikla. Tai laikas, kai įvertinu visus metus, susidėlioju mintis ir darbus. Tai yra susikaupimo, o ne liūdesio laikas. Šis laukimas ir pasiruošimas naujam etapui viduje visuomet vyksta tiek mano šeimoje, tiek mano tėvų šeimoje.

Turiu prisipažinti, kad mūsų šeimoje pasninko itin griežtai nėra laikomasi, tačiau Kūčių vakarą sėdame prie tradicinio Kūčių stalo. Visuomet būna kruopščiai apgalvoti patiekalai, nebūna mėsos, ir tas Kūčių vakaras prabėga laikantis lietuviškų tradicijų.

Manau, ar laikomasi tradicijų, ar ne, priklauso nuo tėvų ir senelių, bent man taip tikrai buvo. Galbūt pradžioje iš šeimos apie tai sužinai, išgirsti, o jau kuriant savo šeimos tradicijas pavyksta labiau į tai įsigilinti, kažkaip viską perteikti vėl savaip.

Dėl pakitusių mūsų poelgių noriu papasakoti mintį, kurią prieš kelias dienas perskaitė mano žmona: „Žmonės buvo sukurti tam, kad juos mylėtum, o daiktai - tam, kad jais naudotumeis.“ Bet šiandien viskas taip apsivertę, kad mes mylime daiktus, o naudojamės žmonėmis. Žinoma, galbūt verslininkus galima pateisinti tuo, kad jie kuria šventinę nuotaiką per vaizdą ar muziką, bet kai šiemet kai kas pradėjo puoštis dar iki Vėlinių, tai jau persistengta.

SANDRA, buhalterė:

Kartu su vyru kasmet turime pasveikinti apie 30 žmonių. Tai ir giminės, ir artimiausi draugai, sesės, tėvai ir kiti. Kasmet tai būna tikras iššūkis. Šiemet nusprendėme pirkti šiek tiek kuklesnes dovanas, nes ir finansinė situacija kuklesnė, tad biudžetas dovanoms turėtų siekti kokius 300-400 litų. Žinoma, visuomet stengiamės nepirkti brangių dovanų, štai šiemet merginas bandysiu stebinti savo rankų darbo kūno šveistukais. Dažniausiai dovanas renkame kiekvienam žmogui atskirai. Man patinka pirkti dovanas, nuolat galvoju, kuo tas žmogus, kuriam dovana skirta, tikrai apsidžiaugtų. Tačiau tai nereiškia, kad Kalėdos yra dovanų metas. Man svarbiausia pabūti per šventes kartu.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder