Artėjant šaukimui, jaunuolis pasielgė netikėtai

Artėjant šaukimui, jaunuolis pasielgė netikėtai

Trečiadienį paskelbus šauktinių sąrašus, jaunuolių reakcijos - dvejopos. "Vakarų ekspresas" paklausinėjo į kariuomenę tarnauti besiruošiančių vaikinų, kaip šie jaučiasi ir ko tikisi.

Į Krašto apsaugos ministerijos (KAM) šauktinių sąrašus pateko 31 068 jaunuoliai, iš kurių į tarnybą šaukiami 3 827 karo prievolininkai. Jiems - 19-26 metai.

"Vyrai, nebūkit bobos ir neverkit, kad pašaukė tarnauti", - į privalomąją karo tarnybą atlikti šiais metais turėsiančius šauktinius socialiniame tinkle "Facebook" kreipėsi viena mergina. Trečiadienį paskelbti šauktinių sąrašai jaunuolių tarpe užvirė aistras ir diskusijas.

Dalis jaunųjų klaipėdiečių sako, kad sužinoję, jog 9 mėnesius turės atlikti privalomąją karo tarnybą, ne itin apsidžiaugė. Kiti tikino patys nusprendę tarnauti kariuomenėje, todėl tapo savanoriais.

PAŠIEPĖ. "Dauguma jaučia tokias emocijas", - rašė internautas po nuotrauka, kurioje matyti verkiantis vyras su kariška kuprine, vilkintis vaikišką pižamą.

Editos GUDAVIČĖS nuotr.

Šaukimą iškeitė į savanorystę

20-metis klaipėdietis Tomas Baužys "Vakarų ekspresui" pasakojo nusprendęs pasielgti kiek kitaip nei daugelis jo draugų. Jis nelaukė, kol bus paskelbti šauktinių sąrašai ir pats pasisiūlė būti savanoriu.

"Užpildžiau paraišką dėl susidomėjimo tarnyba. Sulaukiau skambučio, kuriuo buvo pasiūlyta atvykti sužinoti daugiau informacijos pačioje prievolės tarnyboje. Čiupau draugą kartu ir atvažiavom. Pasirašėm sutartį. Gavom šaukimus medicinos komisijai. Tą pačią dieną išėjo iš KAM šauktinių sąrašai. Nei mano, nei draugo pavardės juose nebuvo", - kalbėjo jaunas vaikinas.

Jis tikino tokį žingsnį nusprendęs žengti todėl, nes ginti šalį - tai pareiga.

"Be to, tai savęs ir naujų pojūčių paieškos", - įsitikinęs jis.

Tomas pasidalijo mintimis apie tuos, kurie neigiamai vertina privalomąją karo tarnybą. Anot jo, kariuomenė - tik į naudą, o į ją pašaukti vaikinai ne visada įžvelgia teigiamų dalykų.

Dalis Tomo draugų šiais metais sulaukė kvietimo tarnauti kariuomenėje. "Vieni džiaugiasi, kiti - liūdi, treti - reaguoja", - apie jų reakcijas pasakojo vaikinas.

Nustebo, bet susitaikė

[CITATA]"Jau beveik susitaikiau su ta mintimi, kad turėsiu 9 mėnesius tarnauti kariuomenėje", - liūdnai ištarė klaipėdietis 21-erių metų Benas, trečiadienį išvydęs savo vardą ir pavardę šauktinių sąraše.

Vaikinas dirba programuotoju, tačiau kurį laiką kompiuterius ir programas jam teks pamiršti. "Informacinių technologijų specialistų trūksta, manau, kad tai akivaizdu. Savo šaliai padėti galiu ne tik mūšiuose, bet ir savo protu, darbu. Karas vyksta ir kibernetinėje erdvėje. Tačiau Lietuva mano, kad tokius, kaip aš, geriau siųsti į karo lauką, o ne gilinti mano žinias šioje srityje. Na, liūdna, kai esi verčiamas daryti tai, ko nenori", - savo mintimis dalijosi jis.

Jis teigė, kad į šauktinių sąrašus pateko ir du jo draugai. "Vienas draugas norėjo tarnauti, bet kažkaip niekaip jam nepavyko suderinti darbo su kariuomene. Tai dabar bus proga jam išbandyti savo jėgas", - šyptelėjo jis.

Liejosi humoras

Socialiniuose tinkluose jaunuoliai šmaikštavo. Trečiadienį internete plito vadinamieji "memai", atspindintys šauktinių emocijas po to, kai buvo paskelbti sąrašai.

"Dauguma jaučia tokias emocijas", - rašė internautas po nuotrauka, kurioje matyti verkiantis vyras su kariška kuprine, vilkintis vaikišką pižamą.

Tačiau esama ir kitokių reakcijų. "Neturi niekas jokios teisės siųsti vyro tarnauti prieš jo paties valią. Pamirškit laikus, kai vyrus daužė tam, kad tarnautų. Dabar jauni vyrai vaikus auginti nori, darbe kvalifikaciją kelti ir uždirbti ateičiai, o ne eiti 9 mėnesius pratarnauti", - šauktinius, kurie nėra patenkinti šaukimu, gynė kita internautė.

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder