Anželika Rudak: "Be meilės esi paprasčiausias robotas"

Anželika Rudak: "Be meilės esi paprasčiausias robotas"

Anželika Rudak keturiolika metų dirba tiesioginių pardavimų gigantėje "Studio Moderna", kuri išsiplėtusi dvidešimt vienoje Centrinės ir Rytų Europos šalyje. Po regioninės skambučių centro ir telerinkodaros vadovės A. Rudak sparnu - tūkstantis Baltijos šalių, Ukrainos, Rusijos ir Kazachstano rinkai dirbančių žmonių.

Pokalbio su žurnalistu metu ši šarminga moteris pasakoja apie tai, kodėl pavaldinių buvo vadinama furija. Pardavimų technikas pašnekovė vadina tam tikra manipuliacija. Ir dar. Ji visada duoda išmaldos, jei elgetaujantis sako tiesą.

- Gajus stereotipas, kad dideliam skaičiui žmonių vadovaujančios moterys yra furijos. Tu vadovauji tūkstančiui. Gal ir esi furija?

- Greičiau jau aš - savo darbuotojų mama ir tėtis viename asmenyje. Motina suteikia šilumą ir rūpestį; tėvas pabara, paauklėja.
Furija ir ragana už akių mane vadino pirmaisiais vadovavimo metais, kai buvau dvidešimt penkerių. Mano užduotis buvo apmokyti trisdešimt ką tik atidaryto Ukrainos skambučių centro žmonių. Tokių epitetų nusipelniau, nes per pirmąsias darbo dienas atleidau keletą darbuotojų, kurie prastai atliko savo pareigas. Prieš dešimtmetį į pavaldinius žiūrėjau kaip į statistinius vienetus. Dabar suprantu, kad darbuotojai - asmenybės, turinčios žmogiškų problemų ir ydų lygiai taip, kaip ir slepiantys savyje daug puikių savybių. Atskleisti jas įmanoma tik mylint žmones. Jeigu dirbi be meilės, esi paprasčiausias robotas.

- Ar kasdien niurzgantis telerinkodaros pardavėjas gali būti perspektyvus darbuotojas?

- Būtent niurzga greičiausiai ir yra geras pardavėjas. (Juokiasi.) Tokiam atrodo, kad jei jis girsis, jam prasčiau seksis. Svarbu, kaip niurzga bendrauja su klientais. Nuspręsti, ar žmogus tinka į mano komandą, man užtenka poros minučių. Pardavėjo talentas įgimtas, bet dauguma gimsta be jo. Jei žmogus atviras, pozityvus ir žinantis, ko nori iš gyvenimo, jis gali būti geras pardavėjas. Netgi tas, kuris tylus ir susigūžęs, bendraudamas telefonu gali išlaisvėti, sukurti tam tikrą savęs versiją ir daug parduoti.

- Kur riba tarp melo ir tiesos parduodant?

- (Mąsto.) Oho… Man daug žmonių teigė: "Parduoti sakant tik tiesą? Be šansų!" Aš už tai, kad parduodant būtų sakoma tiesa. Kiekviena prekė ar paslauga turi pliusų ir minusų. Pardavimas yra pasakojimas apie pliusus. Ar tai - melas? Abejoju. Melas būtų minusą pateikti kaip pliusą.

- Bet jei pardavėjas kažką nutyli, tai taip pat yra melas. Juk jis nutyli iškreipdamas objektyvią realybę.

- Jei sekčiau tavo logikos grandine, turėčiau sakyti, kad tai - melas. Atsisakau ja sekti, nes tokiu atveju išeitų, kad bet koks bendravimas grįstas melu. Jei atsakydama į tavo klausimus išvengiu kelių smulkmenų, teoriškai tai reiškia, kad aš meluoju. Bet iš tikrųjų viskas kitaip.

- Gal darbe tau į galvą šovė kokia nors beprotiška idėja?

- Jų daug! Man patinka kurti. Prieš daugiau nei penkerius metus svajojau apie "Studio Moderna" realybės šou, kuris rodytų mūsų skambučių centro kasdienybės užkulisius. Vyrauja stereotipas, kad toks darbas rutiniškas ir nykus. Aš žinau, kad yra kitaip, ir norėjau parodyti tai iš arti, kad žmonės matytų, norėtų ir būtų įkvėpti pabandyti.

- Kas yra didžiausi tavo mokytojai ir įkvėpėjai?

- Jei kalbėtume apie konkrečius žmones, pirmasis yra mano tėtis Vladislavas Rudak. Tėtis išmokė mane iš pradžių duoti, o tik paskui gauti.

Antrasis - emocinio intelekto mane mokęs Styvas Nylas (Steve Neale), kuris pakeitė mano gyvenimą. Jis padėjo man suprasti, kad mūsų skirtumai yra mūsų stiprybės ir kad kiekvienas sutiktas žmogus gali būti mano mokytoju.

Šiandien didžiausią įtaką man daranti mokytoja ir įkvėpėja yra generalinė UAB "Studio Moderna" direktorė Rita Janušauskaitė, kuri yra už skaidrų ir sąžiningą verslą, orientuotą į darbuotoją ir klientą.

- Asmeninis ir profesinis tavo gyvenimas po penkerių metų. Koks jis?

- Po ketverių metų esu laiminga mažiausiai trijų vaikučių mama. Tikiu, kad keičiame pasaulį mažais veiksmais, pvz., mylėdami artimus žmones ir rūpindamiesi jais. Lengva mylėti visus žmones. Daug sunkiau - artimus, kurie turi ir pliusų, ir minusų, kuriuos su mumis įsukusi rutina ar problemos.

- Priklausai 2015-aisiais įkurtai Lietuvos socialinio emocinio ugdymo asociacijai (LSEU). Savanoriškomis paskatomis su kitais lektoriais Lietuvos mokytojams vedi paskaitas apie emocinį intelektą. Kodėl tuo užsiimi?

- Mano vaikystės svajonė buvo tapti mokytoja. Aš ja ir tapau - tik kiek kitokia prasme. Suvokiu, kokią vertę kuria atsidavęs mokyklos mokytojas arba kiek žalos jis gali pridaryti, jei dirbdamas jaučiasi prastai.

Man rūpi mūsų šalies ateitis. Man rūpi mano vaikų ateitis. Noriu, kad mažieji, stokojantys emocinio palaikymo namuose, gautų jį mokykloje, kad mokytojai jaustųsi esantys reikalingi ir vertingi.

- Įsivaizduok, kad esi akmuo. Koks tu akmuo?

- (Šypsosi.) Žalias safyras. Man jis asocijuojasi su ramybe.

Dosjė

A. Rudak gimė 1981 m. liepos 4 d. Vilniuje.

Ji - patyrusi keliolika metų profesinės patirties turinti pardavimų vadybininkė ir vadovė, dirbusi itin įvairiose rinkose - pradedant Baltijos šalimis ir Moldova, baigiant Čekija, Rusija ir Slovakija. Anželika - profesionali krizių valdymo, verslo planavimo, tiesioginių pardavimų ir mokymų specialistė.

2000-2004 m. Ji studijavo Lietuvos edukologijos universitete ir įgijo filologės bei pedagogo diplomą.

2005-aisiais interviu herojė įsidarbino UAB "Studio Moderna", kurioje nuo pardavimų vadybininkės telefonu pakilo iki regioninės skambučių centrų ir telerinkodaros vadovės. Šiandien ji vadovauja tūkstančiui žmonių Baltijos šalyse, Ukrainoje, Rusijoje ir Kazachstane.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder