Aleksandras Diuma - kazokas, mergišius, švaistūnas

Aleksandras Diuma - kazokas, mergišius, švaistūnas

Prieš 215 metų gimė skaitomiausias pasaulyje prancūzų rašytojas. Per savo audringą gyvenimą Aleksandras Diuma (Alexandre Dumas) vyresnysis spėjo parašyti ir išleisti daugiau kaip 500 tomų įvairiausių žanrų kūrinių. Vien rašytojo memuarus sudaro 22 tomai. Pateikiame šimtų romanų, tapusių pasaulio kultūros paveldo dalimi, autoriaus įdomiausius gyvenimo faktus.

Baisus švaistūnas

Sėkmė A.Diuma aplankė gan anksti: jo pjesės, straipsniai, romanai greitai pelnė skaitytojų dėmesį ir palankumą. Kartu su sėkme pas rašytoją atplaukė ir dideli pinigai. Tiesa, pinigai ilgai neužsilaikydavo, mat jis mėgo plačiai gyventi. Iki gyvenimo pabaigos A.Diuma iššvaistė visą savo didžiulį turtą, kurį susikrovė iš knygų, ir liko, galima sakyti, vargeta.

Herojiškas meilužis

Apie A.Diuma temperamentą Paryžiuje sklandė legendos. Tikslaus rašytojo meilužių skaičiaus nepavyko nustatyti net pedantiškiausiems biografams. Pats rašytojas taip komentavo savo meilės nuotykius: „Sklinda kalbos apie mano „afrikietiškas aistras“, bet daugelį meilužių susirandu tik iš humaniškumo: jeigu turėčiau vieną meilužę, ji numirtų jau po savaitės!“ Nieko keista, kad nesantuokinių vaikų skaičiaus tiksliai nežinojo nė pats A.Diuma.

Garbės kazokas

Daugybę metų A.Diuma svajojo aplankyti Rusiją, bet kelionę vis atidėliodavo. Tikriausiai jį trikdė tai, kad Nikolajus I nepalankiai žiūrėjo į jo kūrybą. Maža to, jis Rusijoje uždraudė A.Diuma romaną „Fechtavimo mokytojo užrašai, arba Pusantrų metų Sankt Peterburge“ - pirmąjį kūrinį apie dekabristų sukilimą. Vis dėlto, tapęs pasaulinio garso rašytoju, 1858 m. A.Diuma nuvyko į Peterburgą, miestas jam padarė neišdildomą įspūdį. „Taip, A.Puškino eilėraščiai yra puikūs, bet tai vis dėlto žmogaus poezija. Paterburgo naktys - dieviškoji poezija“, - rašė A.Diuma. O iš Peterburgo rašytojas išvyko į Kaukazą. Ten, Dagestane, jis buvo išrinktas vieno rusų pulko garbės kazoku.

Besotis ir kulinaras

A.Diuma ne šiaip mėgo skaniai pavalgyti, maistas jam buvo tapęs kultu. Šiandien jam tikriausiai būtų diagnozuota „priklausomybė nuo maisto“. Beje, ta priklausomybė turėjo ir pliusų. A.Diuma puikiai gamino ir parašė vieną žinomiausių pasaulyje kulinarijos knygų. Jis visą gyvenimą rinko receptus. Viešėdamas Kaukaze jis sužinojo, kas yra šašlykas, o paskui iš jo apie šį patiekalą sužinojo visa Prancūzija.

Mistikas ir pranašautojas

Be moterų ir valgio, A.Diuma domėjosi spiritizmu, mistika. Tam tikra prasme ir jis daug ką išpranašavo. 1858 m. lapkritį A.Diuma parašė, kad Rusijoje įvyks revoliucija, Lenkija ir Suomija atsiskirs, o iš emigracijos grįš genialus tremtinys, kuris sukurs federacinę respubliką. Taip pat A.Diuma romane „Grafas Montekristas“, galima sakyti, išpranašavo savo mirtį.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder