2018 m. spalio 21 d. 17:41 val., sekmadienis

ve  >  Žinios  >  Visuomenė  >  Žmonės

Žmonės

Aksavera Mikšienė: "Lietuvininkai pasakojo ne tik apie valgius"

Aksavera Mikšienė: "Lietuvininkai pasakojo ne tik apie valgius" nuotrauka, foto

DARBAS. "Manau, kad kiekvienas dėl savo krašto turime padaryti, ką galime, nesidairydami garbės nei naudos. Tereikia kiekvienam sąžiningai dirbti savo darbą - tiek pakanka, kad visiems Lietuvoje būtų geriau", - įsitikinusi Aksavera Mikšienė.

© Pagėgių kultūros centro nuotr.

Štrucelis, šmantšinkis, krendelis, zelcas, klekerzupė, kasleris, muizė... Šiuos ir daugelį kitų lietuvininkų patiekalų moka gaminti Aksavera Mikšienė. Ne tik pati juos gamina, bet ir sudėjo į knygą. Gaila tik, kad tarp gausybės kulinarinių leidinių knygynuose šio lobio nerasite: tai nekomercinis projektas, kurio galėjo ir nebūti, jeigu ne pagėgiškės atkaklumas ir savitas, tiksliau - natūralus patriotizmo supratimas.

"Beveik tris dešimtis metų užsirašinėjau lietuvininkų valgių receptus lankydamasi pas čia, Pagėgių krašte, gyvenančius žmones. Susikaupė daug medžiagos. Tiesa, mano pokalbininkai pasakojo ne tik apie mitybą, bet ir apie savo gyvenimą - pokario istorijas, vertas atskiros knygos. Galbūt bus ir kita, jei rasime, kaip ją išleisti..." - sakė Pagėgių krašto etnografė ir pridūrė, kad dabar labiausiai norėtų įgyvendinti kitą svarbų sumanymą - įrašyti į diską folklorinio ansamblio "Kamana", kuriam vadovauja 30 metų, dainas iš Martyno Jankaus rinkinio.

Kad per tris dešimtmečius kaupti lietuvininkų pasakojimų įrašai pavirstų knyga, A. Mikšienė su kolegomis iš Pagėgių kultūros centro rengė projektą Lietuvos kultūros tarybai, gavo finansinę paramą, o kiek trūko - pridėjo privatūs rėmėjai.

"Manau, kad kiekvienas dėl savo krašto turime padaryti, ką galime, nesidairydami garbės nei naudos", - sakė moteris, nelaukianti oficialių įvertinimų, nesivelianti į samprotavimus apie patriotizmą, skambiai nekalbanti apie tėvynės meilę. Ji įsitikinusi: "Tereikia kiekvienam sąžiningai dirbti savo darbą - tiek pakanka, kad visiems Lietuvoje būtų geriau."

Pratarmė išnykusi

Gal lietuvininkų valgių receptai užrašyti su lietuvininkų tarmės "prieskoniu"?

Taip, tokio "prieskonio" esama. Leidinio kalbą redagavo docentas daktaras Jonas Bukantis, Klaipėdos krašto istorijos ir tarmių tyrinėtojas.

Suprasti galima?

(Juokiasi) Taip, žinoma. Mūsų krašte jau niekas nekalba senąja - vakarų aukštaičių - tarme, ji išnykusi. Žinome vos vieną kitą savitą žodį.

Lietuvininkų tarmė dalijama į dvi pratarmes - vakarų aukštaičių ir vakarų žemaičių. Kalbančiųjų lietuvininkų žemaičių tarme yra likę Kintų, Plikių, Juknaičių apylinkėse. Šišioniškių tarmę moka ir puoselėja šilutiškės etnografės Vaida Galinskienė ir Indrė Skablauskaitė.

Senųjų lietuvininkų šiandien likę nedaug. Kiek jų atėjo į knygos pristatymą?

Dvi receptų pateikėjas knygos pristatymo proga aplankėme patys - jos sunkiai vaikšto, nes artėja link 90 metų slenksčio. Pristatymuose dalyvauja lietuvininkų palikuonys ir visi kiti, kuriems įdomus Mažosios Lietuvos paveldas.

Kiek receptų esama knygoje?

Daugiau nei šimtas. Prie leidinio pridėta ir kompaktinė plokštelė, joje įrašyti gyvi pasakotojų balsai, nes aš viską įrašinėjau į diktofoną. Jų kalba bendrinė, tačiau galima justi ir mūsų kraštui būdingą "akcentą".

Iš kokių vietovių surinkti šie pasakojimai?

Iš įvairių kaimų - Šilgalių, Rukų, Bitėnų, Plaškių...

Kuo ypatingi valgiai?

Esama visokių... Knygoje jie sugrupuoti: sriubos, košės, mėsos patiekalai, kepiniai.

Paminėkite kelis.

Pavyzdžiui, štrucelis (pyragas). Arba pasukų medus su sūriu. Moliūgas su sirupu - pirmasis mano užrašytas receptas. Labai mėgstamas mano šeimos.

Iš ko išgirdote šį receptą?

Iš Hildegard Spalvienės-Lėjus. Lėjus - tai mergautinė pavardė.

Lėjus - mergautinė pavardė?

Taip, nes ši moteris gimusi 1913 metais. Ir jos mama buvo pavarde Lėjus, ir vyras Lėjus, ir ji pati. Šiame krašte visa šeima turėdavo tokią pat pavardę: Gandras, Štriekis... Nesvarbu, vyras ar moteris. Tik po 1923 metų, kai Klaipėdos kraštas susijungė su Didžiąja Lietuva, metrikuose imta registruoti su priesagomis -ienė, -ytė.

Daugiau skaitykite dienraščio "Vakarų ekspresas" priede "Šeštadienis"

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Žmonės

Kai nedidelį šeimos restoranėlį ar kepyklėlę atidarę verslininkai patys kepa, verda, stovi...

"Kai pats sau esi darbdavys ir darbuotojas - atsakomybė  didesnė" nuotrauka, foto

Tik dėl ugniagesio ryžto Priekulėje tragiškai nepasibaigusi nelaimė atskleidė priešgaisrinės gelbėjimo sistemos...

Žmogaus gyvybė brangesnė už instrukcijas nuotrauka, foto

Kepamų sveikuoliškų duonelių verslas, trys vaikai ir prie viso to dar vizažo...

„Tik mylint save bus jėgų ir noro meile dalintis su kitais“ nuotrauka, foto

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) skelbiami duomenys rodo, kad turtingiausias Seimo narys -...

Tarp turtingiausiųjų - Klaipėdos krašto atstovai nuotrauka, foto

Pareigūnus išteisinęs teismas: tai vyko su vadovų žinia nuotrauka, foto

Kriminalai, Dėl prievartos prieš sulaikytąjį buvusius Klaipėdos apskrities policijos pareigūnus išteisinęs uostamiesčio apygardos...

"Vilties linijai" - trisdešimt nuotrauka, foto

Klaipėda, Emocinės paramos tarnyba suaugusiesiems "Vilties linija" vakar atšventė savo 30-ies metų jubiliejų....

"Kai pats sau esi darbdavys ir darbuotojas - atsakomybė  didesnė" nuotrauka, foto

Žmonės, Kai nedidelį šeimos restoranėlį ar kepyklėlę atidarę verslininkai patys kepa, verda, stovi...

Autobuso keleivei lūžo blauzdikaulis nuotrauka, foto

Kriminalai, Penktadienį apie 17 val. į ligoninę medikai atvežė moterį, gim. 1963 m....

Kriminalai, Paskelbta prieš 2 val.

Klaipėda, Paskelbta prieš 5 val.

Kriminalai, Paskelbta prieš 5 val.

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...