"Esu ten, kur turiu būti"

"Esu ten, kur turiu būti"

Vienas iš kandidatų "Klaipėdos švyturio ateities" stipendijai gauti - verslo srityje save matantis Tomas Kasperavičius, savo žiniomis ir patarimais besidalijantis su kitais Klaipėdos jaunaisiais verslininkais.

Tomas buvo nominuotas už savo aktyvią veiklą asociacijos "Mano miestas Klaipėda" valdyboje, Verslo grupėje, vadovavimą verslumo projektui "Sėkmingo verslo startas" ir už tai, kad daro gerus darbus neprašydamas atlygio. Pavyzdžiui, savo lėšomis dviem daugiavaikėms šeimoms padėjo apsirūpinti malkomis visam šildymo sezonui.

Taip pat jis organizuoja įvairius renginius ir stengiasi suvienyti aktyvius jaunus žmones.

Kas paskatino prisijungti prie "Mano miestas Klaipėda" veiklos?

Manau, jų idėjos. Tai nepolitinė organizacija, kurioje yra daug skirtingų žmonių, dirbančiųjų miesto gerovei.

"Sėkmingo verslo startas" - koks tai projektas?

Tai yra tęstinis projektas nuo 2016 metų. Šiemet suplanuoti du projekto renginiai, vienas jau įvyko, kitas vyks spalio mėnesį. Šiuo metu visą laiką skiriu šiam projektui, kad jo veiklos būtų kokybiškos, kad žmonėms būtų sukuriama kuo daugiau vertės ir jie imtųsi amato. Dabar yra taip, kad ir kuo užsiimtum, esi amatininkas, nes susikuri sau darbo vietą. Laimingas žmogus sukuria sau didesnę vertę.

O pačiam pavyko susikurti sau darbo vietą?

Aš esu labiau amatininkas. Esu įmonės, kuri eksportuoja medieną į Aziją, akcininkas. Turiu savo vietą, bet norėtųsi permąstyti veiklos strategiją ir iš amatininko tapti verslininku.

Ar studijos taip pat buvo susijusios su verslu?

Studijavau verslo vadybą ir administravimą. Įstojau dar nelabai žinodamas, ko noriu, bet manau, kad verslumą esu paveldėjęs iš savo tėčio. Galima sakyti, pataikiau, nes esu ten, kur turiu būti. Be verslo, turiu ir kitų aistrų, pomėgių, kitų dalykų, ką norėčiau daryti, bet viskas turi savo laiką, savo vietą.

Vadovaujant projektui tenka dalytis asmenine verslo patirtimi?

Norint kalbėti apie verslą, reikia turėti daug patirties. Kad padėtum kitiems žmonėms, reikia pačiam išbandyti, pradėti viską nuo nulio. Gali atrodyti, kad viskas labai paprasta - atsidarei įmonę, ir viskas. Tačiau tai reikalauja daug pastangų, laiko. Negali to paleisti - jeigu nori kurti verslą, turi atiduoti visą save, tenka paaukoti ir laisvalaikį.

Tačiau laisvalaikis, kiek jo lieka, yra labai aktyvus?

Stengiuosi kuo dažniau organizuoti renginius, kuriuose galėtų susirinkti lotynų šokius šokantys žmonės. Norisi suburti bendruomenę, kuri gerai praleistų laiką. Taip pat beveik kiekvieną dieną sportuoju.

Verslas neatsiejamas ir nuo nesėkmių. Kokia yra paslaptis, kaip įveikti nesėkmes ir neprarasti noro kurti savo darbo vietą?

Į nesėkmes reaguoti labai sunku, nes tai priimi asmeniškai - tai tavo vaikas, tavo kūrinys. Tačiau aš išmokau, kad nesėkmė yra būtinas etapas tavo versle. Bet nereikia apie tai nuolat galvoti. Jeigu nepasisekė, tai jau buvo vakar, o šiandien yra kita diena ir reikia galvoti, kaip judėti į priekį.

Ar Klaipėda yra palanki terpė kurti verslą, įgyvendinti savo idėjas, ar ko nors dar trūksta, kad ji būtų patrauklesnė?

Manau, kad šiuo metu miestas yra daug patrauklesnis nei tada, kai aš pradėjau kurti savo verslą. Tada buvo mažiau galimybių, bet dabar turime daug visokių "hub'ų", kur galima ateiti, turėti darbo vietą, yra komanda, kuri gali padėti. Tai postūmis į priekį. Kai esi vienas ir nori sukurti startuolį, tai labai sunku. Komanda yra raktas į spartų augimą. Dalintis idėjomis ir kurti kartu yra kur kas geriau nei būti vienam.

Jeigu gautum stipendiją, kam ją panaudotum?

Tai man leistų daugiau padėti žmonėms ir investuoti į savo darbą. Stipendija man padėtų, o aš norėčiau kažkokią jos dalį grąžinti visuomenei už tai, kad ji patikėjo manimi.

Ką norėtum nuveikti ateityje, kokią idėją įgyvendinti?

Šiuo metu galvoju apie naują projektą. Tikiuosi, kad jis padės žmonėms kitaip pažvelgti į tai, kas yra verslas, kas yra pinigai, padės rasti naujų galimybių. Reikia keisti suvokimą. Dar nesu sudėliojęs visų taškų, bet tikiuosi, kad naujasis projektas bus naudingas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder