Visi antrokai mokysis plaukti

Visi antrokai mokysis plaukti

Klaipėdos miesto tarybos Kolegija pirmadienį pritarė pasiūlymui, kad nuo kitų mokslo metų moksleiviai kūno kultūros pamokų metu būtų privalomai mokomi plaukti. Tikimasi, jog dėl to kasmet išmoks plaukti apie 1 500 vaikų.

Vyriausybė dar 2008 m. nutarė, kad 18 valandų mokymo plaukti programa turi būti integruota į kūno kultūros pamokas bendrojo lavinimo mokyklos programoje, tačiau ją įgyvendina tik tos Klaipėdos miesto mokyklos, kurios trečius metus dalyvauja specialiame projekte. Tačiau jis viso poreikio netenkina.

Pasiūlymą, sudarytą iš dviejų alternatyvų, pateikė Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas.

Pirmoji alternatyva numatė, kad mokymas plaukti būtų privalomas visiems uostamiesčio antrų klasių mokiniams kūno kultūros pamokų metu. Kiekvienam mokiniui būtų sudaroma galimybė mokytis plaukti po valandą trunkančių 18 užsiėmimų metu kartą per savaitę. Užsiėmimai baseine vyktų kas valandą nuo 8 iki 12 val. Tokiu atveju reikėtų dvi savaitines kūno kultūros pamokas sujungti į vieną. Užsakytas transportas mokytojų lydimus mokinius atvežtų į baseiną ir parvežtų. Baseine su vaikais dirbtų kvalifikuoti treneriai. Ši programa turėtų būti tęstinė ir apimtų bent trejus metus. BĮ "Gintaro" sporto centro pateiktais skaičiavimais, šio varianto kaina būtų apie 187 tūkst. eurų per metus.

Antroji alternatyva numatė, kad mokymas plaukti būtų organizuojamas kaip neformalus popamokinis ugdymas ir nebūtų privalomas. Į užsiėmimus mokiniai atvyktų savarankiškai arba atvežtų tėvai. Mokymo plaukti paslaugos būtų perkamos rinkoje. Įgyvendinant šį variantą "Gintaro" sporto centras šioje programoje dalyvauti negalėtų, nes po pietų jo laikas yra skirtas sportininkams. "Gintaro" sporto centro pateiktais skaičiavimais, šio varianto kaina būtų 171 tūkst. eurų.

Kolegijos nariai vienbalsiai pritarė, jog vaikus reikia mokyti plaukti, tačiau išreiškė abejonę dėl mokymo prievolės būdu. Simonas Gentvilas, Artūras Šulcas, Audrius Vaišvila ir Judita Simonavičiūtė bandė atrasti, kur "nuskęsta" pinigai, nes "Gintaro" sporto centras iš Savivaldybės gauna 400 tūkst. eurų per metus, o vaikų mokymo plaukti paslaugą siūlo už beveik tokią pačią kainą kaip ir privačios įstaigos.

Posėdyje dalyvavęs įstaigos direktorius Valentinas Vytautas Šeputis teigė, kad privalomas vaikų mokymas plaukti šiai įstaigai bus iššūkis, nes kiekvieną savaitę jame papildomai apsilankys apie 900 vaikų. Jis argumentavo, kad didžioji dalis programos įgyvendinimo pinigų bus skirta moksleivių pervežimo paslaugai pirkti, o padidėjus baseino užimtumui atitinkamai padidės ir vandens sunaudojimo kaštai. Baseino direktoriaus teigimu, papildomą darbo krūvį įgyvendinant programą sutiko prisiimti šiuo metu baseine dirbantys treneriai.

Daug diskutavę politikai balsų dauguma pritarė pirmajai alternatyvai.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder