Vietų darželiuose trūkumas: problema tik gilėja

Vietų darželiuose trūkumas: problema tik gilėja

"Užtikrinti pakankamą vietų skaičių darželiuose" per rinkimus žadėjęs antrai kadencijai perrinktas Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas jau turėtų raitotis rankoves, nes šiaurinėje miesto dalyje padėtis šioje srityje ne tik kad negerėja metų metus, bet ir atsirado gana ekstremalių situacijų.

Beveik prieš dvejus metus prašymus patekti į Valstiečių gatvėje įsikūrusį lopšelį-darželį "Obelėlė" padavę tėvai visai neseniai visiškai atsitiktinai sužinojo, kad šiemet čia nauja lopšelinukų grupė iš viso nebus formuojama. Negana to, šiame darželyje, visiškai prasilenkiant su šiaurinės miesto dalies realybe nemaža patalpų dalis yra atiduota vaikų laisvalaikio centro klubui "Žuvėdra".

Savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė tikina, jog iki šiol nežinojo apie "Obelėlės" problemas dėl lopšelio grupių formavimo.

Valdininkai kol kas tik konstatuoja - šiaurinėje miesto dalyje vaikai nebetelpa ir į mokyklas, tad esą nebėra kitos išeities ir reikia kuo greičiau šioje miesto dalyje statyti naują mokymo įstaigą. Tačiau net ir gavus politikų pritarimą tai galėtų tapti realybe nebent po 2-3 metų. Greičiau gali atsirasti nebent Tauralaukio progimnazijos priestatas.

Preliminariai skaičiuojama, kad ateinantį rugsėjį šiaurinėje miesto dalyje vien į priešmokyklines grupes gali nepatekti per 200 ikimokyklinukų.

Įžvelgia aplaidumą

2013-aisiais į lopšelį-darželį "Obelėlė" prašymus priimti vaikus padavę klaipėdiečiai visai netikėtai iš įstaigos vadovybės sužinojo, kad kitais mokslo metais šiame darželyje nebus formuojama lopšelinukų grupė.

Ypač nusiminė tie, kurie buvo įsitikinę, jog jų vaikas pateks į šį darželį, nes jį jau lanko vyresnysis brolis ar sesuo, todėl net nesivargino registruoti mažylio į kitus du darželius, kaip numatoma naujojoje tvarkoje.

"Išeina taip, kad likome ant ledo", - apgailestauja nepavydėtinoje situacijoje atsidūrusios moterys, nežinančios, kaip elgtis baigiantis motinystės atostogoms.

Labiausiai tėvus papiktino esą netobula registravimo į darželius sistema. Neva kodėl buvo leidžiama iš viso registruoti vaikus į šį darželį, jei jis perpildytas.

"Kur buvo Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyrius, kuris suteikė galimybę registruoti vaikus, nors turėjo žinoti, jog vietos nebus? Vadinasi, dėl jų aplaidumo realiai mes užregistravome vaiką tik į vieną ar du darželius, o ne tris", - piktinosi socialiniame tinkle besiburiantys tėvai.

Dalis jų ketina rinkti parašus ir kreiptis į Savivaldybę, kad būtų sprendžiama ši situacija.

"Dar vieno nesuprantu - šiaurinėje miesto dalyje ypač trūksta darželių, tai kodėl dvi grupės darželyje "Obelėlė" atiduotos vaikų laisvalaikio centro klubui "Žuvėdra"? Negi visoje šiaurinėje miesto pusėje nerado kitų laisvų patalpų?" - stebisi tėvai.

Vadovaujasi logika

Lopšelio-darželio direktorė Asta Vainiutė patvirtino, kad tėvų nuogąstavimai nėra iš piršto laužti. Pasak jos, iš tiesų tiems tėvams, kurie iš anksto domisi, ar jų mažylis rugsėjį pateks į lopšelio grupę, kol kas nieko gero negalima pažadėti.

"Esame sudėtingoje situacijoje. Tiesiog skaičiuojame logiškai, kad rugsėjį darželyje turėsime formuoti dvi ikimokyklinukų grupes, tad automatiškai lopšelinukų galės būti tik viena jau esanti grupė. Naujos formuoti neturėsime galimybės. Taip ir pasakiau tėvams. Bet tai dar nėra oficialus sprendimas, nes mes dar turime viską suderinti su Savivaldybės Švietimo skyriumi. Manau, kad balandžio pradžioje bus aiškiau", - pasakojo A. Vainiutė.

Direktorė minėjo, kad tokia situacija susidarė todėl, kad rugsėjo 1-ąją darželyje bus 30 ikimokyklinio amžiaus vaikų, kurie niekaip nesutelpa į vieną grupę. Todėl esą logiškai ir svarstoma, kad geriau priimti papildomai ikimokyklinukų ir suformuoti dvi grupes.

"Iš kur aš prieš dvejus metus turėjau žinoti, kad šitaip bus? Dabar, kai vaikai registruojami centralizuotai, mes patys nieko neskirstome. Ką sistema atsiunčia, tą ir priimame. Juk mes nežinome, ar, pavyzdžiui, bus daugiau gimusių 2012 ar 2013 metais. Be to, daug kas keičiasi ir per mokslo metus - vieni išeina, kiti ateina. Rudenį nežinai, kas bus pavasarį", - pasakojo darželio vadovė.

Visgi A. Vainiutė žadėjo, kad bus paisoma žmogiškojo faktoriaus, ir tuos mažylius, kurių broliukai ar sesutės jau lanko šį darželį, bus stengiamasi priimti.

"Dar nėra taip buvę, kad neatsirastų vietos broliukui ar sesutei. Gal rugsėjo 1-ąją jiems ir tenka eiti į kitą darželį, bet vėliau mes juos susirankiojame", - pasakojo direktorė.

Žvilgtelėjusi į centralizuotą sistemą direktorė ir pati nustėro, pamačiusi, kad į "Obelėlę" eilėje laukia per 320 lopšelinio amžiaus vaikų. Per 50 iš jų šį darželį yra pasirinkę pirmuoju numeriu.

Taip pat sistema rodo, kad nuo rugsėjo į šį darželį norėtų patekti 31 ikimokyklinukas. Bent kol kas jų planuojama priimti tik 10.

Iš viso šiame darželyje šiuo metu veikia 6 grupės, kuriose ugdoma 119 vaikų.

Situacija pasikeitė kardinaliai

Darželio vadovė atvira - jei darželiui vėl būtų sugrąžintos vaikų klubui "Žuvėdra" perduotos patalpos, būtų galima priimti dar 40 vaikų. Tačiau esą tai ne vieno piršto spragtelėjimo klausimas.

"Reikėtų pabrėžti, kad mes esame visiškai dvi atskiros, viena nuo kitos nepriklausomos institucijos. Atskirtos ne tik patalpos, bet ir žemės sklypai. Berods klubas čia buvo įkurdintas 2002 metais. Tuomet tai buvo labai racionalus sprendimas, nes vaikų darželyje buvo mažai. Kai šiaurinėje miesto dalyje buvo pastatytas Dragūnų kvartalas, situacija pasikeitė kardinaliai", - prisiminė A. Vainiutė.

Pasak jos, kasmet valdininkams pristatydama stebėsenos rodiklius, ji primena, kad situacija pasikeitusi, tad klubui perduotos patalpos dabar jau praverstų ir pačiam darželiui.

"Tai Savivaldybės kompetencija spręsti, kaip pasielgti. Žinau viena, kad vėl pritaikyti patalpas darželiui prireiktų nemažų investicijų ir laiko", - svarstė "Obelėlės" vadovė.

Dar negirdėjo

Klaipėdos savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė sakė, esą kol kas dar negirdėjusi apie lopšelio-darželio "Obelėlė" problemas, todėl nuo išsamesnio komentaro šia tema susilaikė.

Visgi ji užsiminė, esą jau būta pasvarstymų, kaip būtų galima klubui priklausančias patalpas panaudoti ir darželio reikmėms. Tačiau apie klubo iškeldinimą kol kas nekalbama.

"Klubo veikla prasideda tik po pietų, galbūt iš ryto būtų galima tas patalpas panaudoti darželio reikmėms, pavyzdžiui, ikimokyklinukų veiklai organizuoti. Tačiau konkrečių sprendimų dar nėra. Tikslas vienas - kad darželyje būtų ugdoma kiek galima daugiau vaikų", - kalbėjo L. Prižgintienė.

Planai gražūs, bet tolimi

Švietimo skyriaus vedėja neslėpė, kad šiaurinėje miesto dalyje pastaruoju metu yra susidariusi kritinė situacija - vaikai nebetelpa nei į mokyklas, nei į darželius.

"Teiksime miesto Tarybai siūlymą šioje miesto dalyje didinti mokymo vietų skaičių. Siūloma prie Tauralaukio progimnazijos statyti priestatą, o Dragūnų kvartale statyti naują mokyklą. Tiesa, kol kas nežinome, kas būtų tikslingiau - ar nauja mokykla, ar mokykla-darželis", - planais dalijosi L. Prižgintienė.

Net ir gavus politikų pritarimą, logiškai skaičiuojama, kad realiai nauja mokykla galėtų būti pastatyta nebent po 2-3 metų.

Dragūnų kvartale visuomeniniams poreikiams numatytas sklypas tuščias stovi jau metų metus. Iš pradžių buvo žadama, jog toje vietoje bus pastatytas darželis, tačiau verslininkai jiems finansiškai nepatrauklių planų neskuba įgyvendinti. Tad ne veltui šio kvartalo gyventojai kartais pajuokauja, kad kol šiame sklype bus prisiruošta statyti žadėtąjį darželį ar dabar jau žadamą mokyklą, teks statyti universitetą, nes visi vaikai bus užaugę.

Tauralaukio progimnazijos priestatą galbūt pavyktų pastatyti kiek anksčiau, nes jis, pasak L. Prižgintienės, jau įtrauktas į strateginius planus. Lėšų statyboms ketinama ieškoti ir iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų.

P. S.

Prieš rinkimus "Vakarų ekspresas" pasiteiravo tuomet dar kandidato į merus Vytauto Grubliausko, kaip jis ketina įgyvendinti savo pažadą "užtikrinti pakankamą vietų skaičių darželiuose".
"Pirmųjų svarių žingsnių bus jau šiemet. Pirmiausia numatoma įrengti naujų papildomų vietų jau veikiančiuose darželiuose. Tam jau numatyta ir lėšų šiemetiniame biudžete. Naujas vietas tikrai neketinama įrengti čia jau veikiančių ikimokyklinių grupių ar pradinių klasių sąskaita. Rezervų tikrai esama ir kitur. Taip pat šiuo metu Savivaldybės specialistai analizuoja ir galimybes didinti vietų darželiuose skaičių iš dalies finansuojant privačius darželius", - aiškino V. Grubliauskas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder