Vietoje pamokų - streikas ir tamsa

Vietoje pamokų - streikas ir tamsa

Šiandien ir ketvirtadienį nemaža dalis Lietuvos mokyklų vykdys įspėjamąjį streiką. Klaipėdoje prie šios akcijos prisijungti bei nevesti pirmųjų dviejų pamokų ketina per 800, arba daugiau nei pusė, mokytojų. Kiti vakar buvo raginami tuo metu bent jau išjungti mokyklose šviesą.

"Šiuo įspėjamuoju streiku reikalaujame ne tik didinti mokytojų atlyginimus, kaip dažnai yra traktuojama. Tiesiog norime akcentuoti, kad atėjo laikas iš esmės pertvarkyti švietimo sistemą", - vakar sakė Lietuvos švietimo įstaigų profesinės sąjungos Klaipėdos miesto susivienijimo pirmininkė Laima Juknienė.

Ji priminė, kad lapkričio 16 d. profesinės sąjungos valdžiai įteikė reikalavimus atkurti mokinio krepšelio dydį į 2009 m. lygį, prilyginti ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo pedagogų algas iki bendrojo ugdymo mokytojų atlygio dydžio, padidinti pensinio amžiaus sulaukusių pedagogų išeitinių išmokų fondą, sumažinti vaikų skaičių darželių grupėse ir mokinių skaičių klasėse bei didinti švietimo finansavimą.

"Mokytojų atlyginimai greitai bus prilyginti minimaliam nekvalifikuoto darbo užmokesčiui", - apgailestavo L. Juknienė.

Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) duomenimis, 2015 metais vidutinis mokytojo atlyginimas neatskaičius mokesčių siekė 823 eurus ir buvo kur kas didesnis nei bendras vidutinis atlyginimas Lietuvoje (735 Eur).

"Labai įdomu, iš kur jie ištraukė tokius skaičius. Pernai Klaipėdos savivaldybės finansininkės paskaičiavo, kad uostamiestyje mokytojų vidutinis atlyginimas neatskaičius mokesčių siekė vos 500 eurų. Tikrai nemanau, kad per metus tas skaičius pakito. Pagrindinė bėda yra ta, kad mažėja mokytojų krūviai. Tokių pedagogų, kurie turi didelius krūvius ir gerai uždirba, tėra mažuma", - pasakojo L. Juknienė.

Nors Švietimo ministerija praneša, kad nuo kitų metų ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo pedagogams atlyginimai turėtų kilti 7 proc., o mokytojams 3 proc., tai esą nekeičia esmės.

"Realiai mokytojams alga padidės 9 eurais ir tik neatskaičius mokesčių. Tai - kaip šuniui kaulas", - piktinosi L. Juknienė.

Ji apgailestavo, kad prie įspėjamojo streiko vangiai jungėsi darželių bendruomenės, nes esą jos kaip tik galėtų būti smogiamoji jėga, verčianti šalies valdžią atkreipti dėmesį į švietimo problemas. Nes jei nuo 8 iki 10 val. nedirbtų darželiai, sukiltų ir tėvai.

"Manau, kad šiuo įspėjamuoju streiku nebus apsiribota. Jei Švietimo ir mokslo ministerija nereaguos į mūsų reikalavimus, ruošiamės rimtoms ir ilgalaikėms protesto akcijoms", - sakė L. Juknienė.

"Įspėjamąjį streiką švietimo profesinės sąjungos skelbia nepaisydamos to, kad Vyriausybė skyrė papildomus 10 mln. eurų profesinių sąjungų reikalavimams įgyvendinti. Tarp jų - ne tik didėsiantys mokytojų atlyginimai, bet ir 34 eurais nuo sausio 1 d. didėsiantis mokinio krepšelis", - teigiama ŠMM pranešime.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder