Verslumas vaikų egoistais nepadarys?

Verslumas vaikų egoistais nepadarys?

Pastaruosius keletą metų verslumas ir jo ugdymas tapo viena populiariausių temų diskutuojant apie išsilavinimą, aukštąjį mokslą bei jaunimo nedarbą. Specialistai tvirtina, kad norint sumažinti didžiulius jaunų žmonių nedarbo rodiklius, verslumo ugdymą reikia pradėti nuo pat mažens.

Verslios kartos ugdymas buvo viena pagrindinių šiemet vykusio Pasaulio lietuvių ekonomikos forumo temų. Jame edukologė, privataus darželių tinklo įkūrėja Austėja Landsbergienė užsiminė ir apie tai, kad ugdyti verslumą reikia pradėti dar ikimokyklinio ugdymo įstaigose. Vis dėlto užduodamas ir kitas klausimas - ar tai neužgoš elementarių žmogiškųjų vertybių.

Seimo narys ekonomistas Povilas Gylys pasibaigus forumui, išreiškė nerimą, jog verslumą norima ugdyti jau ikimokykliniame amžiuje.

"Teko girdėti iš ikimokyklinio ugdymo pedagogų, su kokiu dideliu džiaugsmu jie tai skiepija vaikams. Tai pasišovusi daryti ir Austėja Landsbergienė turėtų suvokti, kad vaikystėje dedami žmogiškumo pagrindai, ir kad tame amžiuje neturėtų būti formuojami egoistiški, tik konkurenciją žmonių santykiuose išpažįstantys, bet solidarumo nemokantys rinkos robotukai", - teigė P. Gylys.

Verslumo reikia

Pasak pačios A. Landsbergienės, pirmiausia reikia keisti požiūrį.

"Šiandien mes jau žinome – taip, kaip ugdėme vaikus XIX ir net XX amžiuje, nėra pats tinkamiausias būdas ugdyti XXI amžiaus vaikus. Žinome ir tai, kad kai kas yra amžina, pavyzdžiui, emocinių ir socialinių gebėjimų ugdymas, vertybinis ugdymas. Be jokios abejonės, kai kas, metams bėgant, ir pakinta, bet pagarba, empatija yra tai, ką norime išugdyti visiems vaikams be išimties, - teigė edukologė. - Liūdniausia yra tai, kai, vengiant kaitos mes priešpastatome gebėjimus, kurie neturėtų būti priešinami. Juk nėra taip, kad "arba verslumas, arba žmogiškumas". Ne. Mes turime ugdyti ir verslumą, ir žmogiškumą (ir tikrai ne tik tai!). Mąstymas, kad šios savybės yra priešingos viena kitai, yra mažų mažiausiai klaidingas."

Pokalbininkės nuomone, reikia atsižvelgti į tai, kad verslumas – labai plati sąvoka.

Apie reikalingą verslumo ugdymą yra kalbėjęs ir Klaipėdos "Ąžuolyno" gimnazijos ekonomikos mokytojas Edmundas Kvederis.

"Šiandien situacija rinkoje pasikeitė, konkurencija Europos Sąjungoje didelė, pralaimėjusieji nesusikuria gerovės arba iš vis skursta, todėl reikia suvokti, kad šiandien neužtenka įgyti išsilavinimą ir diplomą, reikia išmokti savo žinias ir gebėjimus paversti produktu ir realizuoti save. To Lietuvoje trūksta, nes daug jaunų žmonių, įgiję diplomą ir išsilavinimą, nemoka ir negali savarankiškai savęs realizuoti. Todėl tam dėmesio reiktų skirti dar daugiau ir masiškiau bei verslumą ugdyti pradėti kiek galima anksčiau", - anksčiau yra sakęs E. Kvederis.

Visą straipsnį skaitykite dienraščio "Vakarų ekspresas" ketvirtadienio numeryje

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder