Vaikai darželyje slapta filmuojami

Vaikai darželyje slapta filmuojami

Sostinės vaikų lopšelyje-darželyje „Šermukšnėlė“ - baisus sujudimas. Savivaldybė pradėjo tyrimą dėl pedagogų riksmų ir vaiko įžeidinėjimų, gavusi skundą ir vienai televizijai parodžius reportažą apie netinkamą elgesį su keturmečiais darželyje. Tačiau yra ir kita medalio pusė - niekas iš tėvų nė nenumanė, kad jų vaikus visą dieną darželyje seka slaptos kameros akis, įrengta darželinukės mylimame meškutyje. Viena mama dėl to jau kreipėsi į žiniasklaidos prievaizdus.

Užfiksavo, kaip barami vaikai

Praėjusią savaitę vienos grupės auklėtoja pastebėjo, kaip iš meškučio, kurį mergaitė nuolat nešiojosi, iškrito kažkokia detalė. Tai pasirodė esanti atminties kortelė. Ją įdėjusi į kompiuterį moteris buvo priblokšta - visas grupės gyvenimas buvo slapta filmuojamas.

Įstatymai draudžia fotografuoti ir filmuoti vaikus be tėvų ir jų pačių sutikimo - net stendams apie ugdymo veiklą ar vaikų šventes darbuotojai fotografijas daro iš pradžių atsiklausę tėvų. Apie radinį informuota darželio direktorė patarimo, ką daryti dėl neteisėto filmavimo, kreipėsi į įstaigos steigėją - savivaldybę. Pareigūnai patarė aiškintis darželio bendruomenėje, su tėvais.

Bet sekmadienį slaptai daryti įrašai paviešinti televizijos žinių reportaže apie psichologinį smurtą „Šermukšnėlėje“. Viename jų girdėti, kaip auklėtoja šūkauja: „Vaikai, kur išmėtėte pagalvėles?“, kitas dar baisesnis - pedagogė prislopintu balsu vaiką išvadina prietranka, velnio nešta ir pamesta, sako, kad broliai buvo geresni, ir čia įrašas nutrūksta.

Kitą dieną vaikų darželį pasiekė žinia, kad TV reportažo herojai parašė savivaldybei skundą ir siekia, kad vaikus „terorizavusios“ auklėtojos būtų atleistos iš darbo, atsakomybę prisiimtų ir jas dangstanti darželio direktorė.

Užstojo pedagogės

„Šermukšnėlės“ direktorė Virginija Kupliauskienė komentuoti situaciją „Vakaro žinioms“ griežtai atsisakė.

Konflikto esmę atskleidė darželio bendruomenės tarybos narys Gintautas Grabauskas, kurio 3 vaikai lankė tą pačią ugdymo įstaigą ir jokių problemų nebuvo.

„Buvo susirinkimas, mačiau ir aš tuos slaptus įrašus, kurie buvo rastoje atminties kortelėje. Rišlaus vaizdo ten mažai, tik garso įrašai, ir juose mes neįžvelgėme nieko nepedagogiško, atvirkščiai, buvo ir pagyrimų, paskatinimų, - sakė vyras. - Reportaže girdėjome porą frazių, kokių tikrai neturi būti bendraujant su vaikais, ir auklėtojos dėl to gailėjosi. Bet jeigu čia yra baisiausia, ką pavyko slapta nufilmuoti... Visi turbūt suprantame, koks pedagogų darbas. Kaip susitvarkyti su 20 vaikų, kai kiekvienas ateina turėdamas savo charakterį, savo įnorių? Manau, kad balso pakėlimas, kad tave išgirstų, nėra didelė tragedija. Mano vaikas ne šioje darželio grupėje, bet apskritai nenorėčiau, kad man nežinant mano vaiką kažkas specialiomis priemonėmis filmuotų, ir nežinia kur paskui tą medžiagą panaudos.“

G.Grabausko manymu, reikalauti, kad būtų atleistos auklėtojos ar darželio vadovė, - tikrai ne vieno tėvo ar mamos kompetencija, nes grupėje 20 vaikų ir reikia klausti ir kitų tėvų nuomonės.

„O dauguma grupės tėvų, kurie buvo atėję į susirinkimą, svarstė, ką jie gali padaryti, kad auklėtojos, kuriai skirtas įspėjimas, labai griežtai nebaustų, vadinasi, ne tokia jau ir bloga ta auklėtoja...“ - svarstė jis.

Keliolika tėvų stojo auklėtojų pusėn ir raštu kreipėsi į savivaldybę, kad jie tiki, jog auklėtojos gali dirbti, nepaisant incidento, kuris tik paskatins jas ateityje tinkamai elgtis su vaikais. Taip pat jie atkreipia dėmesį, kad niekam nedavė savo sutikimo slapta filmuoti jų vaikus ir laiko tai neteisėta veika.

Kreipsis į teismą

Bjauriais epitetais apmėtytos darželinukės mamai Gabijai D. didesnį pasipiktinimą kelia ne išsprūdusios pedagogių frazės, o jas paviešinusių tėvų elgesys.

„Mano vaikas yra nepėsčias ir moka atsakyti, tik ta įrašo dalis nebuvo paviešinta. Jeigu kyla darželyje problemų, aš jas aiškinuosi asmeniškai ir neskalbiu tų skalbinių viešai. Tikrai įmanoma viską išspręsti kalbantis, - sakė moteris. - Kita vertus, su vaikais taip elgtis irgi negalima. Besiskundžiančią mamą aš pateisinu tik iš vienos pusės - ji neturėjo kaip įsitikinti savo vaiko saugumu. Bet kitų tėvų ji turėjo atsiklausti. Ir jau tikrai net pagal įstatymą tokių dalykų jie neturėjo teisės viešinti per žiniasklaidą. Jeigu jų vaikui buvo blogai, tai turėjo parodyti įrašą, kas buvo blogai su jų vaiku, o ne viešinti įrašus su kitais vaikais.“

Dėl to, kad dukra buvo filmuojama be sutikimo, o televizija paviešino nelegaliai gautą įrašą, Gabija D. surašė skundą ir įteikė Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai.

Kovos dėl savo vaiko

Tikrą audrą vaikų darželyje ir savivaldybėje sukėlusi mama Inga I. „Vakaro žinioms“ teigė, kad griebtis kraštutinės priemonės - slapto įrašinėjimo - ji nusprendė po to, kai grįžtant iš darželio jos dukra verkdama papasakojo, kaip buvo mušama kita mergaitė - per galvą, rankytes, pilvą.

„Pastaruosius keletą mėnesių dukra būdavo nerami, įsitempusi, sunkiai užmigdavo. Ji tiesiog išsekusi nuo pedagogių nuolat pakelto balso, visų vaikų barimo, kad jie niekam tikę. Ir man keista, kad kiti tėvai, kurie irgi dėl to nerimavo, dabar nusiteikė prieš mane, - kalbėjo moteris, nejausdama kaltės dėl slaptų įrašų. - Kiti tegul rūpinasi savo vaikais, o man rūpi mano vaiko saugumas ir aš eisiu iki galo. Mes paviešinome tikrai ne pačius baisiausius elgesio su vaikais epizodus. Kreipsiuosi į Generalinę prokuratūrą ir atiduosiu visą medžiagą. Tikrai tokie pedagogai negali dirbti su vaikais.“

Sekimą nori įteisinti

Už švietimą atsakingas sostinės vicemeras Valdas Benkunskas linkęs į neteisėtą vaikų filmavimą žiūrėti pro pirštus.

„Šiuo atveju aš labiau gilinuosi į paskleistos informacijos turinį. Be abejo, tas tėvų veiksmas nėra, švelniai tariant, korektiškas, bet mes neinicijuosime savo ruožtu kreipimosi į teisėsaugą, - teigė vicemeras. - Mums, kaip steigėjui, svarbiau užfiksuotas neadekvatus auklėtojų elgesys su vaikais. Yra sudaryta komisija, jai suformuotos instrukcijos patikrinti viso kolektyvo atmosferą, kaip kitos auklėtojos dirba su vaikais, kokios metodikos taikomos ir t.t.“

Jo manymu, civilizuotai ir nepažeidžiant įstatymų abejones dėl tinkamo vaikų ugdymo būtų galima išsklaidyti, jeigu kameros darželiuose stovėtų legaliai.

„Jeigu tėvai, kurie sudaro tėvų komitetą, priimtų tokį sprendimą kad ir iš 2 proc. paramos, kurią darželis surenka, įsigyti tokią įrangą dėl saugumo, kad neliktų abejonių, aš problemos nematyčiau. Maža ką, gali kilti konfliktas toks, kad vaikas ir fiziškai nukentės, o tai būtų tam tikra prevencinė, drausminanti priemonė“, - mano V.Benkunskas.

Edita ŽIOBIENĖ, Vaiko teisių apsaugos kontrolierė:

Sutinku, kad dėl savo vaiko saugumo žmonės padarytų viską. Tačiau tokias priemones, kurios pažeidžia kitų asmenų ir ypač vaikų teises į privatumą, manau, galima būtų pateisinti tik tada, kai yra kažkoks konfliktas, kai įrašinėjant garsą ar vaizdą tikimasi užfiksuoti teisės aktų pažeidimus, o tas įrašas bus teikiamas teisėsaugos institucijoms. Jokiu būdu tai negali būti skirta viešinimui - čia jau pažeidžiamas ir Visuomenės informavimo įstatymas, ir, neduok Dieve, vaizdo įraše ar fotografijoje bus vaiko veidas! Filmuojant ar fotografuojant nepilnamečius, turi būti jų tėvų ar kitų įstatyminių atstovų sutikimas.

Slapta filmuotų vaikų tėvai pagrįstai piktinasi ir nuogąstauja, kadangi su jais nebuvo tartasi, ir jie nežino, kiek laiko vyko fiksavimas, kur ta surinkta informacija gali būti panaudota. Bet kokiu atveju įstatymo pažeidimo mastą nustato teismas. Mūsų praktikoje yra buvę, kai slaptai filmuojant atskleistas nusikaltimas - smurtas prieš vaiką darželyje. Bet visais atvejais, ir pateisinamais, ir nepateisinamais, didžiausia bėda, kad dėl suaugusiųjų tikslų aukojami vaikai.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder