Uostamiesčio moksleiviai skynė laurus olimpiadoje

Uostamiesčio moksleiviai skynė laurus olimpiadoje

21-ąjį kartą Vilniuje vykusioje dailės olimpiadoje sužibėjo klaipėdiečiai. Galime pasidžiaugti ir kilstelėti galvas - mūsų krašte auga talentingi menininkai, kurie jau šiandien garsina ne tik Klaipėdos, bet ir Lietuvos vardą.

Olimpiados tema - "Lietuvos dvarų istorijos" - buvo skiriama Mykolo Kleopo Oginskio 250-osioms gimimo metinėms paminėti.

Antrąją vietą Vilniuje vykusioje olimpiadoje laimėjo septyniolikmetis klaipėdietis, dailės studijos "Varsa" mokinys Julius Dinapas (mokytoja ekspertė Loreta Laurinavičienė). Ketvirtąją - penkiolikmetis Adomo Brako dailės mokyklos (mokytoja ekspertė Rima Baukaitė) mokinys Vytautas Bikauskas, kuris taip pat gavo Europos parko specialią nominaciją. Nors šie du jaunuoliai pažįsta vienas kitą, nes mokosi "Ąžuolyno" gimnazijoje, tačiau atstovavo kitoms mokymo institucijoms.

Šiųmetinėje dailės olimpiadoje buvo atrinkta po 5 moksleivius iš didžiųjų miestų - Vilniaus ir Kauno - bei 4 talentingi moksleiviai iš Klaipėdos. Iš viso dalyvavo 72 vaikai.

Sostinėje gabumus rodė talentingiausi

Dalyvavimas olimpiadoje susidėjo iš trijų etapų. Pirmiausia moksleiviai iš visos Lietuvos privalėjo atlikti namų darbus. Kitas etapas - atlikti užduotį dailės mokykloje. Paskutinis etapas vyko sostinėje. Čia jie turėjo piešti dvarus pasirinkta tema: "Dvarai iš paukščio skrydžio", "Meilė dvaruose" arba "Dvarų kasdienybė".

Nors piešimo techniką ir temą moksleiviai rinkosi laisvai, svarbu buvo darbą atlikti per 3 val. Vis dėlto nors tiek Liudui, tiek Vytautui darbas ėjosi it iš pypkės, respublikinė dailės olimpiados dviejų dienų programa mokiniams prailgo. Laikas, Vytauto teigimu, buvo labai ištęstas: "Juk pietų nevalgai valandą laiko." Tačiau apsilankymas Valdovų rūmuose vaikinams paliko didelį įspūdį.

GILĖ. Juliaus Dinapo trečiojo etapo kūrinys, kuriame jis simboliškai vaizdavo gilę ir joje atsispindintį dvarą.

Įkvėpimo šaltiniai: sunkioji muzika ir mitologija

Vienuoliktokas Julius pasakojo, kad kurti jį įkvepia antikos, egiptiečių, Mesopotamijos ir baltų mitologija. O štai devintoką Vytautą inspiruoja sunkioji muzika. Turbūt dėl to jo piešiniai tokie sudėtingi ir tamsūs.

Vaikinai atskleidė darbų reikšmes, kuriuos kūrė paskutiniame dailės olimpiados etape Vilniuje. Julius siekė pavaizduoti dvarą gilėje, kuri, anot autoriaus, simbolizuoja kultūros sėklą. Čia galima pajusti graikų ir baltų mitologijos simbolių susijungimą.

Penkiolikmetis Vytautas, kuris, beje, visai neseniai surengė savo personalinę parodą, finaliniame darbe vaizdavo puotas ir kovas dvaruose. "Kompozicija su visomis faktūromis tarsi sukasi aplink centrą, kuriame esanti figūra - puotos ar dvaro šeimininkas, o aplink jį dvariškiai, juokdariai, diduomenė", - darbą analizavo jaunuolis. Sukurti šį darbą inspiravo antikinė architektūra.

Moksleivius į Vilnių lydėjusi mokytoja sakė, kad šiuo metu Julius laukia diplomo iš Brazilijoje vykusio tarptautinio vaikų dailės konkurso, kuriame jis buvo nominuotas aukso apdovanojimui.

Paklausta, kuo reikšmingas laimėjimas dailės olimpiadoje, L. Laurinavičienė sakė, kad jis suteikia papildomą balą stojant į aukštąją mokyklą. Vytautas pridūrė, kad apskritai dalyvavimas įvairiuose konkursuose yra svarbus, nes tai parodo jauno žmogaus motyvaciją ir norą siekti tikslų.

PUOTA. Vytautas Bikauskas sostinėje piešė puotas ir kovas, kurios vykdavo dvaruose.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder