Tyrė mokinių lygias galimybes mokykloje

Tyrė mokinių lygias galimybes mokykloje

Klaipėdos universiteto (KU) Pedagogikos fakultete buvo surengtas monografijos "Mokinių lygios galimybės ir jų ribojimas bendrojo ugdymo mokykloje" pristatymas.

Pristatymą organizavusios Socialinės pedagogikos katedros vedėja prof. dr. Ilona Klanienė sakė, kad 2006 m. buvo organizuota konferencija, skirta analizuoti vaikų socialinę atskirtį. Švietimo ir mokslo ministerija, įvertinusi KU Socialinės pedagogikos katedros indėlį, 2009 m. užsakė tyrimą mokinių diskriminacijos apraiškoms mokykloje ištirti.

Anot I. Klanienės, iš pradžių buvo atliktas kiekybinis tyrimas, siekiant nustatyti bendras tendencijas, vėliau atliktas kokybinis tyrimas, kuriuo tikslinta, kokius galimus galimybių ribojimus vaikai patiria mokyklose.

"Ta knyga - ilgų metų rezultatas", - sakė I. Klanienė.

KU Socialinės pedagogikos katedros profesorė Liudmila Rupšienė sakė, kad tyrime dalyvavo 2000 5-12 klasių mokinių iš 267 mokyklų - norėta ištirti kuo daugiau mokyklų ir jų mokinių, kad būtų gauti kuo detalesni duomenys. Pasak jos, nustatyta, kad dažnai iš vaikų yra tyčiojamasi, jie patiria diskriminaciją. Tyrimo metu tyrėjai gilinosi ir aiškinosi vaikų patirtus išgyvenimus, kur tai vyko, kokie žmonės juos supo. Be to, tyrime dalyvavo ir 38 socialiniai pedagogai.

KU Socialinės pedagogikos katedros docentė Gražina Šmitienė teigė, kad kalbėti apie tokią tendenciją kaip reiškinį dar anksti: "Reikia patikslinamųjų, gilesnių tyrimų. Tyrimas atskleidė, kad vaikai jaučia priešingai nei suaugusieji, savaip vertina savo problemas ir teises. Todėl tolimesnė tyrimų kryptis - pajauta, kurią tiriant dalyviai bus skirtingo amžiaus, socialinių sluoksnių, nes tai statistiškai vertingi tyrimai."

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder