Trumpa sėkmės istorija, arba "laurus - į sriubą"

Trumpa sėkmės istorija, arba "laurus - į sriubą"

Ąžuolyno" gimnazijos moksleivis Gilbertas Umbražūnas šiemet laimėjo Lietuvos televizijos ir radijo rengiamą žinių viktoriną "Tūkstantmečio vaikai". "Lietuvos tūkstantmečio vaiko" titulą jis pelnė jau trečią kartą, taip pat nuolat garsina Klaipėdos vardą įvairiuose konkursuose ir olimpiadose, tad kviečiame susipažinti su šiuo gabiu ir talentingu moksleiviu.

Kas tave skatina mokytis?

Pradinėse klasėse mane skatino mama, močiutė ir mokytoja. Sakė: pirmiau mokslas, o paskui žaidimai. Nuo 5 klasės skatinti nebereikėjo, buvo išugdytas menas mokytis.

Kiek kartų dalyvavai ir laimėjai „Tūkstantmečio vaiko" titulą?

Dalyvauju nuo 5 klasės, kiekvienais metais, o laimėjau 3 kartus.

Ar „Tūkstantmečio vaikuose“ daug lemia sėkmė?

Žinoma, taip, nes nežinai, kokie klausimai papuls. Man sunkiausi klausimai yra apie augalėlius, gyvūnėlius. Vienu žodžiu, biologija.

Ar jauti didelę įtampą, jaudiniesi per žaidimą?

Kaip čia pasakius... Čia, kaip ir su olimpiadomis, iš pradžių jauti, o paskui, kai dalyvauji visur ir visada, nebėra tokios didelės įtampos. Bet, aišku, kameros... Ne tas pats, kas šnekėtis su bendraklasiu saulėtą dieną.

Ar mokaisi, skaitai, daugiau kuo nors domiesi ruošdamasis viktorinai?

Taip, stengiuosi. Daugiausia knygas apie biologiją. Be to, pasižiūriu "Panoramą", pasišneku su protingais mokytojais.

Ar žaidimo metu susirandi naujų draugų?

Didelė dalis moksleivių dalyvauja ne vieną kartą. Jeigu nepažįstu, neakcentuoju, kas žaidžia. Pažiūriu per televizorių: „O aš su juo žaidžiau!“ Nebent prieš laidą, jeigu pažįstu, pasišneku. Kai filmuoja, galvoje sukasi tik tai: aš, klausimai, vedėja ir konkurentai.

Ką norėtum pakeisti žaidime?

Kai buvo sugalvotas žaidimas, jis nebuvo toks komercinis. Paklausinėdavo mokytojų prieš 4 etapą: „Ko palinkėsite?“, filmavimas trukdavo ilgiau, bet būdavo daugiau informacijos, pakviesdavo muzikinį svečią. Bet dabar statulėlės gražesnės negu anksčiau būdavo.

Koks jausmas apima, kai laimi žaidimą?

Šeštoje klasėje nežinojau, kas bus, tai labai įdomiai jaučiausi, septintokas jau žinojau, kas bus. 8 ir 9 klasėje nepasisekė, o dešimtoje išėjau pakelta galva. Šiais metais buvau laimingiausias, nes jau trečias kartas! Man atrodo, kad aš vienintelis ir esu 3 kartus laimėjęs.

Ar Prezidentei apdovanojimuose dar nepabodo su tavimi fotografuotis?

Nemačiau jokių požymių, kad prisimintų mane, nes anksčiau aš buvau jaunesnis. O dar kiek veidų prašmėžuoja Ekscelencijai prieš akis, tai nemanau, kad prisimins vieną mokinuką iš Klaipėdos. Be to, aš pasikeitęs.

Kuo nori būti baigęs mokyklą? Kur stoti?

Mano santykiai su anglų, pirmąja užsienio kalba, nėra patys draugiškiausi ir aš nesuprantu, kodėl aukštosios užsienio mokyklos pasigrobia mūsų geriausius mokinius. Aš manau, kad bent jau bakalauro studijas norėčiau baigti Vilniaus universitete, seniausiame Rytų Europoje. Norėčiau studijuoti kažką, susijusį su fizika. Žinau viena - nestudijuosiu anglų filologijos jokiame universitete.

Ką mėgsti veikti laisvalaikiu?

Mėgstu valgyti, pradėjo patikti knygų skaitymas.

Nemėgai skaityti?

Iki kokios 6 klasės grožinės literatūros neskaitydavau. Mėgstu groti pianinu, atkartoti išgirstą melodiją, kadangi esu baigęs muzikos mokyklą, tai nėra taip sunku. Mėgstu klausytis muzikos.

Kokia muzika patinka?

Įvairi. Pradedant klasikos gelmėmis ir baigiant praėjusiu amžiumi. Nepatinka amerikiečių 21 amžiaus muzika, visiškai neimponuoja, labiau oponuoja, nes čia yra komercija, o ne muzika. Kaip aš esu vieną kartą labai gražiai pasakęs, „Iškrypėliškas 21-ojo amžiaus muzikinių garsų nesusipratimas“.

Kokia pamoka tau labiausiai patinka?

Vienos neišskirčiau, visada patiko matematika, „arkliukas“, kaip mano mama sako. Lietuvių kalba pradėjo patikti tik nuo 5 klasės, nes anksčiau nieko nesuprasdavau. Istorija iš karto krito į akį, kaip Justinas Marcinkevičius yra pasakęs, „Žmogus turi jausti istoriją, nes jis tik tada yra žmogus“, arba visi žino šią sentenciją: „Homines historiarum ignari semper sunt pueri“ ("Žmonės, kurie nežino istorijos, visada lieka vaikais"). Visiems ne paslaptis, kad tėvai su mažais vaikais, jeigu nenori, kad suprastų, tarpusavyje kalba rusiškai. Taigi norėjau išmokti rusiškai. Nuo kokios 7 klasės mano šeimoje niekas nebekalbėjo rusiškai, nes aš viską suprasdavau.

Man patinka gilintis į tuos dalykus, kurių kiti nesupranta. Kai mažas buvau, mama nupirko gaublį, aš jį nagrinėdavau, iš karto susidomėjau geografija. Fizika pradėjo patikti, kai atėjau į „Ąžuolyną“, mokytojas Saulius Žukauskas padarė didžiulę įtaką, užsirašiau į „Fizikos olimpą“. Fizikai yra labai įdomūs žmonės, viską jie žino. Labai nemėgstu anglų kalbos pamokų.

Ar laikai save vunderkindu?

Vunderkindas yra iš vokiečių kalbos kilęs žodis. "Vunder" – stebuklas, "kind" – vaikas. Laikau save vaiku, faktas. Būčiau stebuklingas – angliškai mokėčiau. Visiems yra žinoma, kad jeigu pasijusi protingesnis už kitus, tai tu tuoj pat tapsi silpnesnis už kitus. Nereikia užmigti ant laurų! Laurus reikia dėti į sriubą ir virti skanius barščius, mano mėgstamiausią sriubą, - šypsosi.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder