Trečiokės neįleido į mokyklą, nes pametė lauke kaukę

Trečiokės neįleido į mokyklą, nes pametė lauke kaukę

Rugsėjo 1-ąją, beveik po pusmečio, moksleiviai sugrįžo į mokyklas. Ugdymo įstaigos turėjo prisitaikyti prie besitęsiančios koronaviruso pandemijos ir įspėti tėvus, kokių apsisaugojimo priemonių prireiks jų vaikams. Daugiausiai erzelio visuomenėje sukėlė rekomendacija mokiniams dėvėti kaukes tam tikrose uždarose patalpose, o po akibrokšto, kokį teko ketvirtadienį patirti vienoje sostinės mokyklų trečiokei, jos tėvus privertė keiktis.

Vilnietis, kuris dėl vaiko interesų nenorėjo atskleisti nei savo vardo, nei pavardės, nei viešinti mokyklos pavadinimo, „Delfi“ papasakojo, kad jo dukrai ketvirtadienio pamokos baigėsi ašaromis.

„Vaiko klasė leido pertrauką lauke ir kažkur žaizdama mergaitė pametė kaukę. Taip išėjo, kad dukters nebeįleido į mokyklą. Apie vienuoliktą valandą ji paskambino apsiverkusi, kad jos nebeįleidžia ir liko stovėti lauke už durų“, – teigė jis.

Pasak tėčio, mergaitės neįleido ugdymo įstaigos sargas, o jai auklėtoja pažadėjo, kad kai tik suleis kitus vaikus į klasę, ateis pasiimti.

„Tačiau devynmetė 20 minučių prastovėjo lauke, niekas taip ir neatėjo jos pasiimti per tą laiką. Gerai, kad turėjo telefoną, tai galėjo mums, tėvams, prisiskambinti. Žmona apsiverkusią dukrą 11 val. ir pasiėmė iš mokyklos“.

Vyro teigimu, vaikams juk nepridėsi tų kaukių į visas kišenes, o tokios situacijos turėtų būti sprendžiamos kitaip, ne vaiko nervų sąskaita.

Tėvų forumas: toks elgesys yra neteisėtas

Lietuvos tėvų forumo Tarybos pirmininkas Darius Trečiakauskas konstatavo, kad tokia situacija, kai pametęs kaukę vaikas nebeįleidžiamas į mokyklą, yra nenormali. Jo vertinimu, tai yra esminis vaiko teisių ir konstitucinių jo tėvų teisių pažeidimas.

„Nėra privalomo kaukių dėvėjimo mokyklose. Esminis principas yra nemaišyti srautų, ir, kad vaikai būtų pačiose klasėse. Jeigu tas vaikas liko be kaukės, be jokių problemų ji gali nueiti ir atsisėsti į savo klasę, nes klasėje kaukės nereikia.

Po pertraukos, tuo metu, kai visi vaikai suėjo į klases, koridoriuje patalpos jau yra tuščios. Nebus taip, kad vaikai būtų susigrūdę. Labai laisvai ji gali nueiti, ir atsisėsti į savo klasę“, - komentavo D. Trečiakauskas.

Tėvų forumo atstovas mano, kad ši kuriozinė situacija atskleidžia net ne konkrečios mokyklos, o sistemines problemas.

„Čia yra ne mokyklose klausimas. Esminis dalykas yra tame, kad šitie reikalavimai, nuleisti iš viršaus, uyra fiziškai neįgyvendinami. Valdžia juos numetė mokyklų vadovų ir mokytojų atsakomybei. Dabar kiekvienas mokyklos vadovas bijo, kad, neduok Dieve, jeigu kažkas atsitiks, šešių tūkstančių eurų bauda jam nukris ant galvos. Nors ir Algirdas Monkevičius, ir Aurelijus Veryga viešai pareiškė, kad jie nebaus mokytojų, jeigu neįgyvendins visų sprendimų. Jie puikiai suvokia, kad jų įgyvendinti realiai neįmanoma“, - sakė D. Trečiakauskas.

Pašnekovas tokioje situacijoje tėvams rekomendavo pirmiausia bandyti pasikalbėti su mokyklos administracija.

„Reikėtų nueiti ir pasakyti, kad jų poelgis šiuo atveju buvo ne tik, kad neetiškas ir nepedagogiškas tokio amžiaus vaiko atžvilgiu, bet jų poelgis buvo ir neteisėtas – tiek ir pagal A. Verygos, ir A. Monkevičiaus reikalavimus mokykloms, tiek pagal Konstitucijoje apibrėžiamas vaiko ir jo tėvų, globėjų teises. Jeigu jie galvoja, kad vis tiek jie nesielgs kitaip, tokiu atveju reikia pradėti teisinį procesą“, - sakė D. Trečiakauskas.

„Delfi“ primena, kad anksčiau Švietimo, mokslo ir sporto ministerija buvo nurodžiusi, kad mokiniams pamokų metu kaukių dėvėti nereikės, tačiau jas rekomenduojama dėvėti pertraukų metu, esant susibūrimuose.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder