Tėvai ikimokyklinio amžiaus vaikams kasdien skiria 130 minučių

Tėvai ikimokyklinio amžiaus vaikams kasdien skiria 130 minučių

Šių metų kovo mėnesį atlikto tyrimo rezultatai rodo, kad tėvai Lietuvoje jaučia stiprų emocinį ryšį su vaikais, bet ne visada randa jiems pakankamai laiko. Kas trečias tėvas apkabina savo ikimokyklinio amžiaus vaiką rečiau nei tris kartus per dieną.

Apklausus 400 tėvų, turinčius vaikų iki 7 metų amžiaus, paaiškėjo, kad dažniausiai tėvai per dieną savo vaikams skiria kiek daugiau nei dvi valandas (130 minutes), tačiau šis laikas labai varijuoja (nuo 3 minučių iki 21 val. per dieną). Populiariausi laiko su vaikais leidimo būdai – kalbėjimas su savo atžalomis (68 min), žaidimai kartu (50 min), televizijos žiūrėjimas (40 min) ir pasivaikščiojimai (39 min). Tyrimu siekiama atkreipti dėmesį į vaiko ryšio su tėvais svarbą. Įvairiais moksliniais tyrimais įrodyta, kad svarbu ne tik laikas praleidžiamas su vaiku, bet ir jo kokybė.

Vienas iš kertinių veiksnių parodančių ryšio kokybę ir stiprinančių ryšį su vaiku yra fizinis kontaktas. Kuo dažniau vaikas apkabinamas, tuo stipresnis ryšys formuojasi. Sveikam ikimokyklinio amžiaus vaiko vystymuisi būtini bent 10 apkabinimai per dieną. Lietuvoje atliktas tyrimas patvirtina, kad kuo dažniau vaikas apkabinamas, tuo stipresnis yra ryšys su juo. Deja, tyrimo duomenys rodo, kad Lietuvoje tik kas trečias tėvelis savo atžalą apkabina daugiau nei 10 kartų per dieną. Daugiau nei trečdalis tėvų (36,8 proc.) savo mažylius apkabina ne dažniau kaip 3 kartus per dieną, o 1,3 proc. – neapkabina visai. Apkabinant savo atžalą ne tik stiprinamas tarpusavio ryšys, bet ir padedama vaikui augti sveikam, laimingam ir pasitikinčiam savimi.

Keliant vaikams skiriamo dėmesio problematikos aktualumą Lietuvoje, startuoja socialinis-edukacinis projektas „100 apkabinimų“, kurio metu siekiama aktualizuoti vaikams skiriamo dėmesio svarbą, skatinant visos Lietuvos tėčius ir mamas kuo dažniau apkabinti savo vaikus ir tokiu būdų stiprinti emocinį tarpusavio ryšį. Daugiau apie projektą – www.100apkabinimu.lt.

Gyventojų apklausą 2015 m. kovo mėnesį atliko tyrimų bendrovė „Nordstat“. Gyventojų sudėtį atspindinčios apklausos metu buvo apklausta 400 gyventojų iš visos Lietuvos, turinčių jaunesnius nei 7 metų vaikus. Apklaustųjų amžius 18-51 m., 54% – moterys.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder