Tautinius kostiumus pradėjo dalinti ir uostamiesčio darželiams

Tautinius kostiumus pradėjo dalinti ir uostamiesčio darželiams

Klaipėdos darželiuose viena pagrindinių temų vakar buvo ta, kada gi juos pasieks Juozo Statkevičiaus kurti tautiniai kostiumai. "Vakarų ekspreso" kalbintų darželių vadovės neslėpė, kad tai labai laukiama dovana.

"Labai laukiame, bet nežinau, ar kuris nors Klaipėdos darželis jau gavo. Bet kuriuo atveju žadėjo, kad iki vasario 16-osios ši dovana pasieks visus darželius, tad sulauksime ir mes", - sakė lopšelio darželio "Svirpliukas" direktorė Audronė Šiliauskienė.

Jos nuomone, idėja po 20 tautinių kostiumų padovanoti kiekvienam Lietuvos darželiui kur kas geresnė, nei tokią dovaną įteikti kiekvienam vaikui. Dabar esą nors bus garantijos, kad tie kostiumai bus naudojami pagarbiai.

"20 kostiumų tikrai pakaks. Juk paprastai šventėse koncertuoja ne visi darželio vaikai. Manau, kad šie kostiumai kaip tik ir skirti pasipuošti per koncertus, miesto šventes", - svarstė A. Šiliauskienė.

Iki šiol šio darželio auklėtiniai per šventes rengdavosi paties darželio iniciatyva siūtais lininiais drabužiais. Pasak darželio vadovės, vaikai jais puošdavosi labai noriai ir neabejoja, kad Lietuvos mados korifėjaus kurti kostiumai vaikams dar labiau patiks.

Lininius šventinius drabužius iki šiol per šventes vilki ir lopšelio-darželio "Bitutė" auklėtiniai, tad šios įstaigos vadovė Aušra Milvydienė taip pat sakė labai laukianti tautinių kostiumų.

"Bent kiek matėme per televiziją, atrodo labai gražūs. Tokius pasisiūti patiems - ne mūsų nosiai", - sakė A. Milvydienė.

Tiesa, viešojoje erdvėje tautinio kostiumo žinovai negailėjo kritikos J. Statkevičiaus kurtiems kostiumams. Esą jie per daug stilizuoti. Visgi darželių vadovės mano, kad daug svarbiau, jog šie kostiumai darželinukams būtų patogūs.

"Juk vaikai ne lėlės. Jie nestovės aprengti tais kostiumais, jie juda, šoka, dainuoja. Manau, kad tiek tautiškumo visiškai pakanka. Svarbu, kad šie kostiumai padės ugdyti tautinius jausmus. Detales ir niuansus palikime nagrinėti specialistams", - svarstė A. Milvydienė.

SKIRTINGI. Dizaineris Juozas Statkevičius sukūrė skirtingus kostiumus Aukštaitijos, Dzūkijos, Suvalkijos ir Žemaitijos regionams. Tomo Kaunecko nuotr.

Nors labdaros ir paramos fondo "Švieskime vaikus" savanoriai jau pradėjo Klaipėdoje dalinti stilizuotus tautinius kostiumėlius, ne vienas uostamiesčio darželis juos žada gauti tik prieš pat Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimą, vasario 15-ąją.

"Vasario 15-ąją mūsų darželis sykiu su dar keliais kitais uostamiesčio darželiais organizuos šventę, tad ir sutarėme, kad šio renginio metu mums bus atvežti ir iškilmingai įteikti tautiniai kostiumai", - pasakojo lopšelio-darželio "Volungėlė" direktorė Eugenija Simpukienė.

Direktorė pasakojo, kad vakar darželyje vaikai jau čiauškėjo apie laukiamą dovaną, nes ne vienas kartu su tėvais matė per televiziją apie tai rodytą reportažą.

"Prieš dešimt metų mes buvome pasisiuvę patys tautinius klaipėdietiškus drabužius su etnografiniais simboliais. Pamenu, kad labai brangiai kainavo, bet džiaugiamės iki šiol. Ir vaikai mielai juos dėvi per šventes. Kai užsivelka, jaučiasi pakylėti. Manau, kad taip pat jie vertins ir naujuosius tautinius kostiumus. Tai išties puiki dovana", - džiaugėsi E. Simpukienė.

Pasak labdaros paramos fondo "Švieskime vaikus" direktorės Vaidos Mandrijauskaitės, Klaipėdos miesto ir Klaipėdos rajono įstaigas iš viso pasieks 1380 stilizuotų tautinių kostiumėlių.

Ji priminė, kad iš viso fondas pagamino 18 tūkst. kostiumų. 887 valstybinius vaikų darželius pasieks po 20 kostiumų.

"Dizaineris kostiumus kūrė atsižvelgdamas į kiekvieno Lietuvos etninio regiono unikalumą, spalvas, audinių ir juostų raštus. Buvo konsultuojamasi su Lietuvos liaudies kultūros centro etnografais, etninių amatų puoselėtojais", - rašoma fondo pranešime.

Dizaineris sako dirbęs neatlygintinai ir norįs parodyti, kad kiekvienas savo darbu galime ne tik puoselėti kultūrą, tradicijas, bet ir įvairiais būdais puošti Lietuvą.

"Su didžiausiu malonumu kūriau vaikams, kurie tik pradeda kūrybingą pažintį su valstybe, jos istorija, tradicijomis ir pilietiškumu. Tai buvo labai sudėtinga ir įdomi užduotis", - sako J. Statkevičius.

Pasak jo, kostiumas yra patogus, lengvai dėvimas ir prižiūrimas.

"Manau, kad šis projektas, pagal jau sukurtą standartą, turės tęstinumą vyresniems vaikams, paaugliams ir netgi suaugusiesiems", - vylėsi dizaineris.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder