Švietime tiek chaoso seniai nematėme

Švietime tiek chaoso seniai nematėme

Grupė Seimo narių Konstitucinio Teismo klausia, ar neprieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui nuostata dėl švietimo įstaigų vadovų terminuotų sutarčių, kurios nutraukinėjamos atgaline tvarka. Jei ir tai bus pripažinta kaip Konstitucijos pažeidimu, Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkui Eugenijui Jovaišai bei švietimo ir mokslo ministrei Jurgitai Petrauskienei teks rimtai susirūpinti, ar dar ilgai jie išlaikys šiuos postus, nes pernelyg daug jų sprendimų būtų antikonstituciški.

Vienas iš kreipimosi į Konstitucinį Teismą iniciatorių, parlamentaras Valerijus Simulikas sako, kad baisiausia kol kas J.Petrauskienės bei E.Jovaišos iniciatyva - pavedimas Seimui įstatymais reguliuoti aukštųjų mokyklų studijų programas. Prieš dvi savaites Konstitucinis Teismas tokią nuostatą pripažino antikonstituciška (dar po savaitės toks pat sprendimas priimtas ir Lietuvos sporto universiteto reorganizavimo klausimu, - aut. past.).

„Kas atlygins žalą? Pataisas teikęs Seimo Švietimo ir mokslo komitetas ar Švietimo ir mokslo ministerija, nesugebėjusi įstatymo pataisų priėmimo metu aiškiai pasakyti, kad tokių įstatymo nuostatų įsigaliojimui reikia pereinamojo protingo laikotarpio ir pasirengimo, pirmiausiai jai pačiai priimant teisėtas ir aiškias naujas taisykles ir pagal naujas taisykles akredituojamoms aukštosioms mokykloms pasiruošti?“, - retoriškai klausė V.Simulikas. Jis priminė: po nutarimo Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas sakė per savo praktiką dar nematęs taip neprofesionaliai padaryto teisinio reguliavimo ir taip neprofesionaliai jo įgyvendinto.

„Tokios politikų klaidos per brangiai kainuoja valstybei. Kas suskaičiuos, kiek dar jaunų žmonių tokiais neatsakingais valdžios užmojais buvo paskatinti emigruoti? Lietuva praranda jaunus išsilavinimo siekiančius piliečius, akademinę bendruomenę, mokslininkus. Tokių nuostolių net pinigais nekompensuosi“, - V.Simulikui antrino parlamentaras Julius Sabatauskas.

Pasak V.Simuliko, didžiausia žala padaryta sausio viduryje Seimui pritarus pataisoms, kurios leido jau nuo kovo švietimo ir mokslo ministrei savo nuožiūra panaikinti kai kurias studijų programas, nors jos ir buvo tarptautinių ekspertų įvertintos teigiamai.

„Konstitucinis Teismas tik birželio pabaigoje išaiškino, kad tai prieštarauja Konstitucijai. Aukštosios mokyklos negalėjo tų uždarytų studijų reklamuoti, negalėjo galvoti apie studentų komplektavimą, o dabar niekas nebespės tų programų atnaujinti, nes studentai jau padarė savo pasirinkimą, programų dėstytojai buvo atleisti ir panašiai“, - akcentavo V.Simulikas.

Anot jo, tokia ministrės ir E.Jovaišos iniciatyva paskatino ir ateityje paskatins emigraciją. Dabar paskatino, nes jaunuoliai, norėję studijuoti pagal programą, kuri buvo panaikinta, turėjo ieškoti galimybės studijuoti užsienyje, o ateityje paskatins, nes tokiais sprendimais, ir dar priimamais tokia skuba, keliamas nepasitikėjimas visa sistema.

„Kas už tai atsiprašys universitetų ir kas kompensuos jų netektis? - klausė parlamentaras.

Konstitucinis Teismas pripažino, kad taip buvo pažeista ir aukštųjų mokyklų autonomija. Atrodytų, kad autonomija ir neturėtų būti absoliuti, nes jai tokiai esant aukštosios mokyklos, besivaikydamos pinigų, ėmė tūkstančiais ruošti nereikalingus specialistus, kurie vėliau tapo bedarbiais ir gyveno iš valstybės kišenės arba turėjo emigruoti.

„Bet Vyriausybė ir taip turi galimybę neleisti atidarinėti naujų programų, jei pagal jas rengiami specialistai bus nereikalingi rinkai. Arba suėjus terminui tą programą uždaryti. Tačiau tam turi būti protingumo principai. Jei tarptautiniai vertintojai tą programą patvirtina šešeriems metams, tai kaip ją galima uždaryti per kelias dienas, taip viską sugriaunant? Bent jau įspėtų prieš metus,“ - akcentavo V.Simulikas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder