Susirūpinta dėl mokinių nemokamo maitinimo organizavimo

Susirūpinta dėl mokinių nemokamo maitinimo organizavimo

Švietimo ir mokslo ministras Algirdas Monkevičius, susirūpinęs, kad gali būti nesuskubta tinkamai pasirengti nemokamam mokinių maitinimui mokyklose, kreipėsi į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją. Ministras siūlo artimiausiu metu organizuoti savivaldybių administracijų direktorių, Švietimo ir mokslo ministerijos, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovų pasitarimą mokinių nemokamo maitinimo organizavimo klausimais.

Nuo 2008 m. rugsėjo 1 d. visi priešmokyklinukai ir pradinukai gaus nemokamus pietus. Teisę į nemokamus pietus taip pat turi mokiniai, jeigu vidutinės pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį yra mažesnės kaip 1,5 valstybės remiamų pajamų.

Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, savivaldybės ir mokyklos, besirengiančios visiems priešmokyklinukams ir pradinukams teikti nemokamus pietus, susiduria su problemomis: dalis mokyklų neturi patalpų mokinių maitinimui organizuoti arba turimos patalpos yra per mažos, pasenusi įranga maistui gaminti arba jos trūksta. Kai kurios neturi pakankamai termosų karštam maistui į mokyklas atvežti, kai kuriose mokyklų valgyklose trūksta baldų ir darbuotojų.

Ne visoms savivaldybėms aiški nemokamo maitinimo apskaitos organizavimo sistema. Be to, minėtoms problemoms spręsti savivaldybėms stinga lėšų. Pavyzdžiui, Marijampolės savivaldybės meras kreipėsi į Vyriausybę, kad savivaldybės biudžetas būtų papildytas 300 tūkst. Lt tiksline valstybės dotacija pasiruošti nemokamam mokinių maitinimui mokyklose.

2007 metais nemokamus pietus mokyklose gavo beveik 83 tūkst. 1-12 klasių mokinių. Preliminariais skaičiavimais, 2008–2009 mokslo metais nemokamai maitinamų mokinių skaičius mokyklose turėtų išaugti dvigubai. Planuojama, kad vien priešmokyklinio ugdymo grupėse ir 1–4 klasėse mokysis beveik 150 tūkst. vaikų.

Nemokamas visų priešmokyklinukų ir pradinukų maitinimas įteisintas įstatymu, įgyvendinant Vyriausybės 2007 m. nutarimu patvirtintą Nacionalinės demografinės (gyventojų) politikos strategijos Šeimos gerovės įgyvendinimo 2008-2010 metų priemonių planą. Už šios priemonės įgyvendinimą yra atsakinga Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

"Vakarų ekspreso" inf.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder