Studijų mugėje populiariausios - ateities specialybės

Studijų mugėje populiariausios - ateities specialybės

Vakar parodų centre „Litexpo“ prasidėjusi paroda „Studijos 2016“ jau pirmą dieną sutraukė gausų būrį moksleivių iš įvairių Lietuvos miestų bei savo kelią jau pasirinkusių ir naujų galimybių ieškančių jaunuolių. Šiemet itin daug dėmesio buvo skirta inovacijoms ir technologijoms. Mugėje smalsuoliai galėjo sužinoti apie hadronų greitintuvo projektą, naujausius technologijų sprendimus, pamatyti, kaip už žmogų dirba robotas. Šiemet didžiausios eilės rikiavosi prie medicinos, chemijos, informatikos mokslų bei profesinio rengimo konsultantų, o „Vakaro žinių“ kalbinti jaunuoliai tikino apie populiariąsias vadybos studijas nė negalvojantys.

ANASTASIJA, vilnietė:

Nors aš jau apsisprendusi studijuoti mediciną, šiandien vis tiek atvykau ieškoti informacijos, išgirsti kitų įspūdžių apie studijas. Norisi dirbti ten, kur būsi naudingas, padėti žmonėms ir nuolat tobulėti atrandant šiuolaikinius sprendimus. Manau, medicinos mokslai būtent tokie ir yra: šiuolaikiški, pažangūs ir sukurti gelbėti žmones. Studijų nebijau, nes mokytis man patinka, todėl negalvoju apie lengvas specialybes, noriu, kad studijos būtų įdomios.

AGNĖ, vilnietė:

Aš šiandien atėjau į paskaitą jauniems verslininkams. Manau, tai puiki galimybė pasisemti patirties, nes kaip tik planuoju kažką savo kurti. Esu baigusi jau tarptautinio verslo studijas, tad norisi kažkaip save realizuoti. Iš pradžių maniau, kad ateinu su labai konkrečiu tikslu ir tiesiog pasiklausysiu kelių patarimų, bet dabar matau, kad išsinešiu gerokai daugiau, nei tikėjausi.

Labai džiaugiuosi, kad šiemet mugėje tiek daug inovacijų, šiuolaikinių sprendimų ir tikrai išskirtinių specialybių bei pasiūlymų. Tai rodo, kad šiuolaikiniams būsimiems studentams plačios galimybės ir karjeros perspektyvos. Tai labai džiugu. Norisi, kad šalies jaunuoliai būtų tie specialistai, kurie kuria pridėtinę vertę, prisideda prie mokslo atradimų, ir pamirštų pagaliau tą vadybą, kuri dažniausiai nepadeda net susirasti darbo po studijų. Juolab kad šiandien dažnai darbdavys žiūri ne į diplomą, o turimą patirtį ir asmenines savybes.

ARINGA, varėniškė:

Į mugę atvykau paieškoti papildomos informacijos, sužinoti apie galimybes atrasti save darbo rinkoje. Esu baigusi profesinio rengimo centrą, dabar studijuoju socialinį mokslą, o ateityje ketinu atidaryti savo grožio saloną. Turbūt labiausiai to ir ieškau - informacijos iš pirmų lūpų, kaip viskas vyksta.

Nors esu baigusi profesinio rengimo centrą, visiškai to nesigėdiju, nors kartais mūsų visuomenėje profesiniai centrai ir yra vertinami skeptiškai. Priešingai - manau, kad aukštasis mokslas universitetuose galbūt šiek tiek pervertintas, daugeliui tai tiesiog prestižo reikalas, nors dažniausiai universitetinis diplomas taip ir guli stalčiuje.

SILVIJA, vilnietė:

Šiandien turbūt ieškau atsarginio varianto, nes iš tiesų jau esu nusprendusi stoti į sociologijos studijas. Žinoma, noriu dar užduoti kelis klausimus dėl stojimo reikalavimų bei paieškoti scenarijaus, jei visgi nepavyktų įstoti ten, kur labiausiai noriu.

Studijoms ruošiausi jau gerokai anksčiau, galbūt todėl, kad planuoju ateitį ir esu apsisprendusi iš anksto, nors tikiu, kad šiandien aplink gausu jaunimo, nežinančio, kur norės studijuoti. Jiems vis dar patraukliai skamba populiarios teisės ar vadybos studijos, nors tai ne visuomet reiškia gerą ateitį.

ADOMAS, radviliškietis:

Ketinu studijuoti informatikos inžineriją. Vis tiek labai įdomu buvo atvažiuoti, susipažinti su įvairiomis naujovėmis, taip pat daugiau sužinoti apie būsimas studijas. Nors žinau, kad daug metų studentai rinkdavosi vadybą ar socialinius mokslus, aš pats visuomet labai mėgau matematiką, informatiką, todėl manau, kad gerai apsisprendžiau. Žinoma, nemažai bendraamžių dar nežino, kur norės studijuoti, bet manau, kad informatikai jau nuo labai anksti žino, kas jie bus. Džiaugiuosi, nes žinau, jog Lietuvoje tai paklausi specialybė, be to, darbas susijęs su naujausiomis technologijomis, nuolat skatina tobulėti.

GABIJA, klaipėdietė:

Manau, mugė labai naudinga ne tik tiems, kurie dar nežino, kur studijuoti, bet ir jau apsisprendusiems jaunuoliams. Čia galima iš pirmų lūpų, iš pačių studentų, sužinoti apie studijas. Aš pati ketinu rinktis studijas, susijusias su medicina, sveikatos mokslais. Netraukia vadybos, nes norisi dirbti prasmingesnį darbą, bendrauti su žmonėmis, jiems padėti. Manau, viskas, kas susiję su žmogumi, jo sveikata ir gerove, yra labai įdomu. Toks darbas gerokai prasmingesnis, o vadybininkų ir ekonomistų ir taip per daug pas mus, tad manęs tokia sritis net nedomina.

GABIJA, klaipėdietė:

Rinksiuosi tarp mokslų medicinos ir technologijų srityje. Noriu dirbti šiuolaikišką darbą ir manau, kad ne tik technologijos, bet ir žmonės turi judėti pirmyn. Todėl džiugu, kad ir mugėje tiek daug naujovių. Aš jaučiuosi apsisprendusi dėl studijų ir ateitį norėčiau sieti su maisto technologija. Deja, tarp bendraamžių nemažai tokių, kurie dar nė nežino, kur ketina studijuoti. Jiems tikrai sunku. Turbūt ir save atrasti gan sunku. Visi mokomės toje pačioje sistemoje, kartais prireikia ne tik laiko, bet ir pastangų išskirti save iš kitų.

OVIDIJUS, telšiškis:

Šiandien ieškau papildomos informacijos ir tikiuosi, kad kažkas sudomins, padės apsispręsti. Labiausiai norėčiau studijuoti mokslus, susijusius su architektūra ir statybinėmis inžinerijomis. Esu „tiksliukas“, tad man tokia kryptis atrodo labai patraukli. Manau, toks renginys labai naudingas net ir tuo atveju, jei esi tiksliai apsisprendęs dėl studijų. Čia vis tiek galima daugiau sužinoti, į rūpimus klausimus atsako žmonės, kurie jau praktiškai susidūrė su pačiomis studijomis ar net darbu šioje srityje. Tad galima sužinoti daug naudingų patarimų.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder