Studentus ir universitetus kankina nežinia

Studijos ir politika

Klaipėdos universiteto, kaip ir kitų valstybinių aukštųjų šalies mokyklų studentai vis dar nežino, kuo baigsis Švietimo ir mokslo ministro pažadai išgelbėti juos nuo studijų įmokos rudens semestrą.

Žinia, įsigaliojus Seimo birželį priimtoms įstatymo pataisoms, už mokslą valstybės finansuojamose vietose nemokės tik studentai, kurių vidurkis ne mažesnis kaip 8. Tačiau pirmadienį Švietimo ir mokslo ministras Algirdas Monkevičius su šalies studentų sąjungomis pasirašė ketinimų protokolą, pagal kurį studijų įmokos artėjantį rudens semestrą nemokėtų ne tik valstybės finansuojamose vietose studijuosiantys pirmakursiai, nes jų studijų rezultatai dar nežinomi, bet ir visi aukštesniųjų kursų studentai, studijuojantys visiškai bei iš dalies valstybės finansuojamose vietose.

Jei būtų laikomasi šio susitarimo, už mokslą studentai mokėtų tik po rudens semestro ir tik tie, kurių pažymių vidurkis nesieks 8 balų.

Pasak Klaipėdos universitete viešėjusio ministro A. Monkevičiaus, realiai toks planas galės būti įgyvendintas, jei Vyriausybė ir Seimas sutiks iš biudžeto skirti papildomus 32 mln. litų.

Paklaustas, kaip vertina finansų ministro Rimanto Šadžiaus pareiškimą, jog rasti šių metų biudžete tiek pinigų yra nerealu, ministras A. Monkevičius tvirtino, esą studentai nereikalauja nieko daugiau, nei jiems priklauso pagal įstatymą.

"Studentai nereikalauja pagerinimo, o prašo laikytis įstatymų. Aš negaliu neatsižvelgti į teisėtą jų reikalavimą, negirdėti nuogos tiesos, o jeigu Seimas vadovaujasi kažkokia kita teisine baze, tai tegu patys taip ir pasako", - sakė A. Monkevičius.

Nežinia išvargino

Klaipėdos universiteto Studijų prorektorius Vaidutis Laurėnas teigė palaikąs Švietimo ir mokslo ministerijos poziciją studijų įmokų klausimu, tačiau tik su sąlyga, kad pinigai atsidurs "universiteto kasoje". Jis neslėpė, kad visi jau pavargo nuo nežinomybės.

"Studentai suinteresuoti kuo greičiau suvokti, kokios gi bus jų finansinės galimybės, nes kaip tik dabar su tėvais derasi dėl išvykimo studijoms ir jiems 520 litų yra pinigas. Universitetas, be jokios abejonės, skaičiuoja savo biudžetą.

Nerinkdamas įmokų iš pirmakursių universitetas jau neteks 237 tūkstančių litų. O jei rudens semestrą nemokės ir aukštesniųjų kursų studentų, susidarys apie milijonas litų. Negavęs šių lėšų mūsų universitetas jau spalį atsidurtų labai keblioje finansinėje situacijoje", - sakė prorektorius.

A. Monkevičius svarstė, kad tuo atveju, jei reikalingos lėšos šalies biudžete nebūtų atrastos, "galbūt tada universitetai tartųsi su kai kuriais vyresniųjų kursų studentais, kad jie geranoriškai sutiktų užsimokėti į priekį".

Tačiau universiteto vadovybė sako sunkiai įsivaizduojantis, kaip tai reikėtų įgyvendinti praktikoje.

"Jeigu įstatymas studentui leidžia nemokėti, tai normalu, kad jis ir norės tuo įstatymu pasinaudoti", - įsitikinęs rektorius Vladas Žulkus.

Laima ŠVEDAITĖ

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder