Studentus į Klaipėdą vilioja jūra, mažesnės kainos ir karjeros galimybės

Studentus į Klaipėdą vilioja jūra, mažesnės kainos ir karjeros galimybės

Nauji mokslo metai - jau nebe už kalnų. Būsimi studentai po egzaminų ir stojimo maratono jau žino, kur praleis gražiausius studijų metus. Vieni išvyks į užsienį, kiti į sostinę, tačiau didelis būrys studentų rugsėjį atvyks ir į Klaipėdą.

Iš kokių miestų studentai suplauks į uostamiestį, pasak Klaipėdos universiteto (KU) ir Klaipėdos valstybinės kolegijos (KVK) atstovų, bus žinoma vėliau, kai visi duomenys bus suvesti į sistemą.

Tačiau, pasak KVK direktorės Gražinos Markvaldienės, tendencija kasmet išlieka tokia pat: daugiausia studentų atvyksta iš Vakarų Lietuvos regionų, bet vis dažniau jų pasitaiko ir iš Vilniaus, Kauno, Druskininkų, Alytaus, Visagino...

Pakalbinti būsimi studentai atvirauja, kad Klaipėda juos vilioja dėl trijų priežasčių: jūros, pigesnio pragyvenimo ir karjeros galimybių.

Sveiki atvykę į studentų uostą!

Studentai neslepia, kad bene dažniausia priežastis, dėl ko jie pasirenka studijuoti Klaipėdoje, yra jūra. Miestas, turintis uostą, žavi tiek didesnių, tiek mažesnių miestų gyventojus.

MAŽEIKIŠKĖ Lidija Idzelytė. Asmeninio albumo nuotr.

Būsima KVK odontologinės priežiūros specialybės studentė Lidija Idzelytė iš Mažeikių sako, kad uostamiestis jau seniai "apsigyvenęs" jos širdyje: "Klaipėda man yra kažkas įspūdingo. Norėdamas pabėgti iš miesto gali nueiti prie jūros, pasiklausyti žuvėdrų, bangų ošimo."

MARIJAMPOLIETĖ Agnė Šriupšaitė. Asmeninio albumo nuotr.

Jai pritaria ir būsima KU radiologijos studentė Agnė Šriupšaitė iš Marijampolės: "Labai mėgstu jūrą, tikriausiai todėl ir pasirinkau šį miestą."

KAUNIETĖ Ugnė Lodaitė. Asmeninio albumo nuotr.

"Žmonės čia ne tokie susikaustę kaip Kaune, tikriausiai irgi dėl to, kad jūra šalia", - juokauja kaunietė Ugnė Lodaitė, pasirinkusi studijuoti kineziterapiją KVK.

Vieta, kur gali sutaupyti

Dar viena priežastis, kodėl studentai pasirenka būtent Klaipėdą - tai pragyvenimo kaina. Ne paslaptis, kad studentai, kurie nenori gyventi bendrabučiuose, keliasi gyventi į butus. Už tokį patogumą, ypač didesniuose miestuose, turi sumokėti gan nemažą kainą.

"Čia pragyvenimas pigesnis nei Vilniuje ar kur kitur, kad ir dėl buto nuomos", - apie savo pasirinkimą sako telšiškė, būsima Socialinių mokslų kolegijos (SMK) studentė Samanta Leinartaitė.

TELŠIŠKĖ Samanta Leinartaitė. Asmeninio albumo nuotr. 

Dar vienas studentas, būsimas elektros ir automatikos inžinierius Astijus Stonkus iš Salantų, Klaipėdą pasirinko mokytis tikėdamasis sutaupyti kelionėms. "Tai arčiausias miestas nuo namų, todėl bus mažesnės išlaidos", - sako jis.

Ateitis - studentų rankose

Pakalbinti studentai lyg susitarę kartoja, kad, jų nuomone, studijų kokybė nuo miesto, kuriame studijuoji, nepriklauso. Prieš stodami studijų programas išnaršę studentai įsitikinę, kad mokymosi kokybė visur panaši, svarbiausia, kiek pastangų įdėsi pats.

"Su savo stojamuoju balu galėjau ir į Vilniaus universitetą įstoti, bet man susidarė įspūdis, kad žmonės ten stengiasi patekti tik dėl vardo. Manau, kad nesvarbu, kuriam mieste studijuosi, tik nuo paties žmogaus priklauso, ar jis atras noro tobulėti, ar ne.

Be to, prieš stojant teko bendrauti su keliais studentais. Išgirdusi jų teigiamus atsiliepimus dar labiau užsinorėjau čia studijuoti", - apie savo pasirinkimą studijuoti KU ekonomiką pasakoja šiaulietė Laura Valatkevičiūtė.

"Daug metų svajojau studijuoti pramogų industrijas, o SMK šią specialybę ir turėjo. Anksčiau esu buvusi ir pačioje kolegijoje, labai patiko aplinka, žmonės. Jau nuo to laiko žinojau, kad noriu studijuoti būtent čia", - prisipažįsta Kristina Kaupaitė iš Skuodo.

S. Leinartaitė dėl savo pasirinkimo net nesuabejoja:"Studijuosiu estetinę kosmetologiją ir tikrai žinau, kad baigusi studijas gausiu darbą."

O pasak A. Šriupšaitės, kai nori mokytis, tai ir Vilniuje, Klaipėdoje, Kaune ar bet kuriam kitam mieste galima visko išmokti, žinoma, jei tik pats žmogus to nori.

"Klaipėda - miestas, kuriame tikrai atsiveria daug karjeros galimybių. Žadu ir po studijų čia likti", - sako Monika Griguolaitė iš Varnių, kuri nuo rugsėjo KVK studijuos buhalterinę apskaitą.

Matė likimo ženklus

"Mano atsakymas, kodėl pasirinkau Klaipėdą, tikriausiai bus pats keisčiausias, - sako būsimas KU biomedicinos inžinerijos studentas vilnietis Nikita Sumnikov.

- Kažkada svajojau gyventi prie jūros. Pildant stojimo prašymą atsitiktinai įrašiau Klaipėdą, nes nebeturėjau daugiau variantų. Gimtadienio proga gavau lauktuvių iš Klaipėdos, o po kelių dienų jau sužinojau, kad tapsiu Klaipėdos universiteto studentu."

VILNIETIS Nikita Sumnikov. Asmeninio albumo nuotr. 

Vaikinas tiki, kad tai, kur jis studijuos, buvo nuspręsta už jį patį: "Manau, kad tai tiesiog lemtis, o ne mano pasirinkimas."

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder