Studentų pikete - politinių intrigų prieskoniai

Studentų pikete - politinių intrigų prieskoniai

Aukštojo mokslo reforma nepatenkinti studentai antrą kartą per pastarąsias dvi savaites išėjo į gatves. Ketvirtadienį prie Vyriausybės prasidėjusi studentų eisena Gedimino prospektu pasiekė Seimą. Čia mitingo dalyviai reikalavo esminės ir sąžiningos aukštojo mokslo reformos, rašo "Respublika".

"Norima įvesti visuotinį mokestį už studijas, tuo tarpu problemos nesprendžiamos. Tiek Vyriausybės, tiek Tėvynės sąjungos ir Liberalų sąjūdžio parengti aukštojo mokslo reformos projektai turi spragų, nes buvo pakoreguoti pagal Konstitucinio Teismo (KT) sprendimą, kuris prieštarauja šalies Konstitucijai. Pagal Konstituciją nemokamas mokslas laiduojamas visiems gerai besimokantiems, tačiau KT apribojo gerai besimokančio studento sąvoką", - teigė piliečių grupės "Už kokybišką ir prieinamą aukštąjį mokslą Lietuvoje" narė Olga Suprun.

Pasak O.Suprun, dabar norima paleisti laisvą rinką, kad aukštosios mokyklos nusistatinėtų studijų kainas.

"O studentai turės skaičiuoti, kur gali įstoti. Vadinasi, bus stojama ne pagal gabumus, o pagal piniginę", - tvirtino pašnekovė.

Studentai žada kovoti tol, kol bus užtikrinta, kad iš esmės reformuojama visa aukštojo mokslo sistema.

"Dabar aukštojo mokslo piramidė Lietuvoje apversta aukštyn kojomis. Daugiausia studijuojančių yra universitetuose, mažiau kolegijose ir profesinėse mokyklose. Pasaulinė praktika rodo atvirkščiai", - sakė O.Suprun.

Ir antrasis studentų mitingas neapsiėjo be incidentų. Mitinguotojų keliai, jiems atėjus prie Seimo, išsiskyrė. Paaiškėjo, kad prie leidimą mitinguoti gavusios piliečių grupės "Už prieinamą ir kokybišką aukštąjį mokslą Lietuvoje" prisidėjo organizacija "Kirtis".

Prieš porą savaičių Vilniaus universitete barikadavęsis ir už tai sulaikytas policijos, organizacijos "Kirtis" atstovas Stanislovas Tomas vakar iš studentų mitingo už viešosios tvarkos pažeidimus vėl buvo išvežtas policijos.

S. Tomas mitinguotojus ragino veržtis į Seimą ir prašyti leidimo statyti barikadas parlamento restorane. Pasipiktinę destruktyviu S.Tomo elgesiu, mitingo organizatoriai paprašė policijos pareigūnų jį išvesti iš aikštės.

O. Suprun patikino ketvirtadienį iš partijos "Tvarka ir teisingumas" pirmininko Rolando Pakso gavusi patvirtinimą, kad S.Tomas yra partijos narys, rudenį kandidatuosiantis Seimo rinkimuose Klaipėdos apskrityje. Be to, pasak jos, S.Tomas viename interviu yra pareiškęs, kad "Kirtį" remia partija "Tvarka ir teisingumas".

"Kodėl "Tvarka ir teisingumas" remia tokius netvarkingus metodus? Kodėl pažeidžia tvarką ir teisingumą? Tai juk kompromituoja jų partiją. Mes siūlėme "Kirčiui" organizuoti savo atskirą mitingą, o jie atėjo ir prisišliejo prie mūsų. S. Tomas, atsivežęs revoliucinių idėjų iš Prancūzijos, bando jas pritaikyti Lietuvoje, tačiau čia visai kita specifika", - stebėjosi O.Suprun.

"Šie žmonės tenori vienadienės sensacijos. Jie prisidengia tuo, ką darome mes. Svarbiausia, kad yra beprotiškai didelis noras pakliūti į pirmuosius laikraščių puslapius. O ką daryti toliau, jie nežino, patys nesuvokia savo veiksmų. Jie absoliutūs erkės, parazitai", - apie "Kirtį" kalbėjo vienas mitingo organizatorių Juozapas Labokas.

Pats S. Tomas tvirtino esąs R.Pakso teisinis atstovas Strasbūro teisme ir tai tėra privati praktika.

"Aš ginu kartais žmones. Paksas ne vienintelis mano klientas. Teikiu teisines  konsultacijas", - išrėžė S.Tomas, tačiau nepatvirtino, ar yra partijos "Tvarka ir teisingumas" narys.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder