Studentai reikalaus atlyginti žalą

Studentai reikalaus atlyginti žalą

Regis, geriausius studijų rezultatus turintiems studentams šiemet teks nusivilti - rotacijos, kartu ir galimybės pereiti į valstybės finansuojamą vietą šiemet aukštosios mokyklos nevykdė.

Į Lietuvos studentų sąjungą kreipėsi pirmieji studentai, kurie pagal seniau galiojusią tvarką turėjo būti rotuojami ir gauti valstybės finansuojamą vietą. „Štai kreipiasi į mus architektūros studijų studentas, kurio vidurkis yra 9,1 balo, - vienas geriausiai besimokančių kurso studentų, o galimybės pereiti į valstybės finansuojamą vietą nėra. Šiuo metu susiduriame su situacija, kuri tikrai absurdiška, o blogiausia tai, kad nei mes, nei aukštoji mokykla tokiems studentams padėti negali, telieka laukti Seimo sprendimo“, - sako LSS prezidentas Paulius Baltokas.

P.Baltokas teigė, kad tokia situacija susidarė dėl 2014 m. lapkritį priimto Konstitucinio Teismo sprendimo, kuriuo pripažinta, kad šiuo metu Mokslo ir studijų įstatyme apibrėžta rotacija neatitinka Konstitucijos.

„Konstitucinis Teismas aiškino, kad studentai, turintys 5,6 ar 6,4 balo vidurkį, negali būti vadinami „gerai besimokančiais piliečiais“, o Mokslo ir studijų įstatyme nustatyta tvarka, kad studijų krepšelio netenka studentai, besimokantys 20 proc. prasčiau nei kurso vidurkis“, - situaciją komentuoja P.Baltokas.

Praėjusių metų gruodį su Švietimo ir mokslo ministerijos atstovais įvyko keli susitikimai, kuriuose bandyta ieškoti išeities iš susidariusios padėties. Tuo metu vienas pagrindinių siūlymų buvo vertinimo skalėje pervadinti septynetą iš „vidutiniškai“ į „pakankamai gerai“ ir studentus, kurių vidurkis didesnis nei 7 balai, laikyti gerai besimokančiais. LSS tokiam siūlymui nepritarė.

„Mums šis siūlymas buvo nepriimtinas, pirmiausia dėl to, kad kiekvienoje aukštojoje mokykloje, studijų programoje vertinimo sistema skiriasi, dėstytojai taip pat vertina nevienodai, antra - ne visiems studentams, kurių vidurkis būtų aukštesnis nei 7 balai, būtų suteiktas studijų finansavimas, nes bendras finansavimas aukštajam mokslui nebūtų didinamas. Šalia studijų finansavimo modelio siūlėme svarstyti kompensavimo už studijas ir paskolų sistemas, bet į mūsų siūlymus nebuvo atsižvelgta, be to, ir bendro sutarimo nerasta, tad klausimas buvo atidėtas. Galima spėti, kad klausimo atidėjimas buvo susijęs su pokyčiais ministerijoje“, - teigia P.Baltokas.

2015 m. gegužės pabaigoje Seime įregistruota pataisa, kuri iš principo buvo tokia pat kaip prieš pusmetį svarstytas variantas: pervadinti septynetą į „pakankamai gerai“ ir pagal šį rodiklį rotuoti studentus.

Anot P.Baltoko, net ir priėmus naują straipsnį, būtų buvę per vėlu: „Studentai jau būtų baigę sesijas ir rotuoti jų pagal naujai priimtą įstatymą aukštosios mokyklos nebūtų galėjusios.“ Studentų atstovų teigimu, šiuo metu yra susidaręs teisinis vakuumas, sena tvarka negalioja, naujos - nėra. Lietuvos studentų sąjunga, atsižvelgdama į studentų kreipimąsi, oficialiai kreipėsi į aukštąsias mokyklas dėl studentų, kurie pagal seną rotacijos tvarką būtų perėję į valstybės finansuojamas vietas, skaičiaus patikslinimo. „Paaiškėjus, kiek studentų dėl nevykdytos rotacijos neteko galimybės pereiti į valstybės finansuojamas vietas, planuojame kreiptis į Vyriausybę bei Švietimo ir mokslo ministeriją dėl studentų patirtos žalos kompensavimo“, - teigia LSS prezidentas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder